Pasta de jumări este un deliciu și se pregătește extrem de ușor și foarte repede, cu doar câteva ingrediente.
Pasta de jumări poate fi servită la un mic dejun copios, întinsă pe felii de pâine normală sau prăjită, după preferința fiecăruia.
Populară în zona Transilvaniei, pasta de jumări se face în doar cinci minute, mixând într-un blender jumări, ceapă, usturoi, muștar, boia dulce sau iute și sare și piper, după gustul fiecăruia.
Ce sunt jumările
Jumările se obțin prin topirea grăsimii animale. De obicei, se fac jumări de porc, deoarece acest tip de carne conține multă grăsime. Însă, se pot face și din carne de gâscă, rață, cocoș sau găină.
Din jumările zdrobite se pot face „pogăcele”, ce sunt populare în Banat și Transilvania. Acestea sunt niște gustări delicioase ce pot fi pregătite și cu brânză sărată, cașcaval sau telemea.
Rețeta de pastă de jumări
Ingrediente
- 200 de grame de jumări ușor crocante
- O ceapă roșie sau albă
- Un cățel de usturoi
- O linguriță de muștar dulce, iute sau cu hrean, după preferință
- Boia dulce sau iute, după preferință și după gust
- Sare și piper, după gust
Mod de preparare
Modul de preparare este cât se poate de simplu. Începeți prin a curăța și tăia grosier ceapa și usturoiul. Într-un blender, puneți jumările, ceapa, usturoiul, muștarul, sarea, piperul, boiaua dulce sau iute, al cărei rol este de a da culoare pastei.
Mixați până când obțineți o cremă omogenă, cu o textură asemănătoare cu cea a pateului de ficat. Serviți pasta de jumări pe felii de pâine proaspătă de casă.
Pasta de jumări nu ține foarte mult la frigider. Își pierde prospețimea în două – trei zile, așa că este recomandat să o pregătiți în cantitate mică, atât cât să o consumați în timp util. De altfel, este bine să consumați acest preparat cu moderație, pentru că nu este deloc un aliat al siluetei.