Pârjoale moldovenești sunt un fel de chiftele, fiind o specialitate românească din regiunea geografică Moldova. Se fac ușor, rețeta diferă doar cu puțin de rețeta clasică de chiftele și vă invităm să le încercați măcar o dată.
Fiecare zonă a țării are o bucătărie aparte, cu gusturile, aromele și influențele ei. Dar parcă bucătăria moldovenească este cea mai bogată în ceea ce privește gusturile și mâncărurile sățioase. Probabil și datorită faptului că se gătește cu multă grăsime, care dă gust mâncării.
Astăzi vorbim despre o rețetă tipic moldovenească. E imposibil să nu fi auzit vreodată de pârjoale, acele chiftele generoase ca dimensiune, pufoase la interior și cu o crustă crocantă la exterior. Pârjoalele moldovenești au devenit cunoscute în toată țara, datorită gustului lor deosebit. Se fac ușor, rețeta diferă doar cu puțin de rețeta clasică de chiftele și vă invităm să le încercați măcar o dată.
Pentru prepararea pârjoalelor este nevoie de carne tocată (vită, porc sau mixtă), ceapă, usturoi după gust, morcovi, cartofi, pâine albă, oua, verdeață tocată (pătrunjel, mărar, leuștean), sare, piper negru, pesmet pentru tăvălit și ulei sau untură de porc.
Rețeta pârjoalelor moldovenești diferă adesea ușor. Variațiile în pregătirea lor se referă însă mereu la compoziția verdețurilor adăugate. După Sanda Marin se poate adăuga și carne de miel.
Rețeta de pârjoale moldovenești
Ingrediente
- 450 g carne tocată amestec (vită + porc)
- 1 ceapă
- 2 căței de usturoi
- 1 cartof
- 1 morcov (opțional)
- 2 felii de pâine
- 2 ouă
- sare, piper dupa gust,
- mărar
- pătrunjel
- pesmet
- ulei pentru prăjit
Mod de preparare
Dați pe răzătoare ceapa, morcovul și cartoful curățat. Zdrobiți usturoiul, tocați verdețurile și înmuiați în apă feliile de pâine. Scurgeți excesul de apă de la cartofi și de la feliile de pâine.Puneți toate ingredientele mai puțin pesmetul într-un bol și amestecați bine. Lăsați amestecul să stea cel puțin 30 de minute la frigider.
După ce compoziția a stat la rece, puteți forma pârjoalele. Acestea trebuie să fie mai mari ca dimensiune decât chiftelele obișnuite, cam cât podul palmei, pentru că se vor mai strânge și în timpul prăjirii.
Tăvăliți pârjoalele prin pesmet și presați-le ușor, pentru a căpăta o formă aplatizată.
Prăjiți pârjoalele în ulei încins, pe ambele părți, până când se rumenesc.
Serviți cu piure, cu cartofi prăjiți sau cu orice garnitură vă place.
Poftă bună!
Mod de servire
Pârjoalele se pot servi reci cu murături, în special cu ardei iuți și pâine sau calde cu orice garnitură de legume, cu salată de cartofi, cu fasole bătută, varză călită, piure de spanac sau urzici, cu sos de merișoare sau de sos de roșii.