Mixul perfect intre cozonac si prajitura, Babka are un naluat pufos, plin de ciocolata si scortisoara.

Babka - Combinatia Intre Cozonac Si Prajitura
Timp total 1 oră și 35 minute

Ingrediente

  • 150ml lapte integral
  • 140g unt
  • 250g faina
  • 1/2 lingurita de sare fina
  • 40g zahar pudra
  • 7g drojdie
  • 2 oua, usor batute
  • Pentru umplutura:
  • 60g unt
  • 80g zahar brun
  • 100g ciocolata neagra (70% cacao), tocata
  • 2 linguri cacao
  • 1 lingura de scortisoara

Mod de preparare

1. Se pun laptele si 40g de unt intr-o cratita, pe foc pana cand untul se topeste - nu se lasa sa fiarba. Se pun faina, sarea, zaharul si drojdia intr-un castron si se amesteca cu un mixer. Se face o adancitura in centru, apoi se toarna laptele cald si un ou batut in castron. Se amesteca cu o lingura de lemn pana cand se combina, apoi se amesteca la viteza medie cu un mixer timp de 15 minute pana se inmoaie. Aluatul va parea umed, dar va deveni rigid cand va fi framantat.

2. Se micsoreaza usor viteza si se adauga untul ramas, treptat, incorporand bine dupa fiecare adaugare. Se amesteca timp de 5 minute pana cand aluatul este neted, usor lipicios si foarte elastic. Se acopera vasul cu folie si se lasa sa creasca la temperatura camerei timp de 45-60 de minute pana aproape se dubleaza in dimensiune. Se lasa sa se raceasca inca 30 de minute.

3. Intre timp, se face umplutura. Se pun untul si zaharul intr-o cratita mica si se incalzesc usor pana se topeste, apoi se adauga restul de ingrediente si se amesteca pana se combina bine. Se ia de pe foc si se lasa sa se raceasca. Ar putea parea putin granulat datorita zaharului, dar asta nu este o problema.

4. Se presara cu faian o suprafata de lucru, apoi se pune aluat si se presara cu faina, de asemenea. se intinde aluatul intr-un dreptunghi de 28 cm x 60 cm, apoi se imprastie umplutura peste aluat, apoi se ruleaza.

5. Cu partea care se pliaza dedesubt, se taie aluatul pe lungime, pe mijloc, lasand jumatatile atasate la un capat pe o portiune de aproximativ 4 cm. Se rasucesc cele doua parti, apoi se pune in tava. Se acopera si se lasa intr-un loc cald pentru aproximativ 30 de minute. Se incalzeste cuptorul la 180C.

6. Se perie cu restul de ou batut, apoi se coace timp de 1 ora, acoperind usor cu folie dupa 25 de minute. Se raceste in tava timp de 10 minute, apoi se scoate si se lasa sa se raceasca complet.