Pasca ucraineană este un preparat ce diferă mult față de cel numit astfel în România. Se face din mai puține ingrediente și nu conține brânză sau stafide. Modul de pregătire este extrem de simplu.
De unde provine pasca
Pasca provine din Ucraina și este preparată de obicei de Paște. De-a lungul timpului, aceasta a fost adoptată și în România și în alte țări cu populație ortodoxă, dar rețeta originală a fost modificată. De exemplu, la noi în țară, aceasta conține și brânză și stafide.
Pasca făcută după rețeta originală este mai degrabă o pâine decât un preparat dulce. În mod tradițional, aceasta este dusă la biserică în dimineața de Paște într-un coș special, alături de alte alimente, pentru a fi sfințită.
Rețeta clasică de pască ucraineană
Ingrediente
- 360 de mililitri de lapte
- 100 de grame de zahăr tos plus o jumătate de linguriță
- 120 de mililitri de apă călduță
- Un pachet, adică 7 grame de drojdie uscată
- 900 de grame de făină integrală sau albă, după preferință
- 3 ouă mari, la temperatura camerei
- 75 de grame de unt nesărat, topit
- O jumătate de linguriță de sare fină
Opțional
- 80 grame stafide
- coajă de portocală
Mod de preparare
Într-o cratiță cu fundul gros, fierbeți laptele și lăsați-l deoparte să se răcească până când devine călduț. Într-un bol mare, dizolvați o jumătate de linguriță de zahăr tos în apă și presărați drojdia peste ea. Amestecați și lăsați deoparte timp de 10 minute.
Adăugați laptele călduț împreună cu 300 de grame de făină în amestecul de drojdie, apă și zahăr. Cu un tel, amestecați până când se omogenizează făina cu laptele, drojdia și apa. Acoperiți bolul și lăsați maiaua până crește și face multe bule.
După aceea, adăugați ouăle, cele 100 de grame de zahăr, untul topit, sarea fină și cele 600 de grame din restul de făină pentru a obține un aluat care să nu fie nici prea tare și nici prea moale.
Frământați aluatul până când nu se mai lipește de mâini. În cazul în care folosiți un robot de bucătărie, frământați timp de șapte minute. Dacă aveți mai mult timp, frământați aluatul cu mâna.
Puneți aluatul într-un castron uns cu ulei de floarea-soarelui. Apoi, întoarceți-l, astfel încât să aibă ulei pe ambele părți. Acoperiți bolul cu folie alimentară de plastic și lăsați aluatul să crească până când își dublează volumul.
După ce aluatul și-a dublat volumul, frământați-l din nou, pentru ca mai apoi să-l lăsați să crească iarăși până când se dublează, acoperind castronul cu folie alimentară.
Păstrați o treime din aluat pentru a crea ulterior decorațiuni. Într-o tavă rotundă de aproximativ 25 - 30 de centimetri tapetată cu hârtie de copt și unsă cu ulei de floarea-soarelui, puneți restul de aluat.
Modelați aluatul pe care l-ați păstrat pentru decorațiuni. Puteți forma, de exemplu, o cruce, rozete, împletituri etc. În cele din urmă, puneți decorațiunile din aluat deasupra celui din tavă.
Acoperiți tava cu folie alimentară de plastic și lăsați aluatul să crească până când aproape că își dublează volumul.
Încălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Bateți bine un ou mare cu două linguri de apă. Ungeți pasca folosind acest amestec, înainte de a o da la cuptor.
După ce băgați pasca în cuptor, lăsați-o la copt timp de un sfert de oră, la 200 de grade Celsius. Apoi, reduceți temperatura cuptorului la 180 de grade Celsius și mai lăsați pasca la copt pentru încă 40 de minute.
După cele 40 de minute, faceți testul cu scobitoarea. Dacă scobitoarea iese umedă, acoperiți tava cu o folie din aluminiu și dați-o din nou la cuptor. Rolul foliei este acela de a preveni rumenirea excesivă în partea de sus a preparatului.
Scoateți tava din cuptor și răsturnați pasca pe un grătar din sârmă sau din lemn, pentru a se răci complet.
Sfaturi și trucuri pentru a face cea mai bună pască ucraineană
Iată câteva trucuri care te vor ajuta să faci cea mai bună pască ucraineană:
- Folosiți ingrediente proaspete: Asigurați-vă că folosiți ingrediente proaspete și de calitate. Făina trebuie să fie proaspătă și laptele și untul trebuie să fie proaspete și de înaltă calitate.
- Folosiți ouă de calitate: Ouale sunt un ingredient important în pască și de aceea este important să folosiți ouă de calitate. Ouăle proaspete de țară sau cele bio, adaugă un gust unic și o textură bună.
- Framantați aluatul bine: Framantați aluatul bine pentru a asigura o textură uniformă și o consistență moale. Pentru a face acest lucru, adăugați treptat făina și framantați timp de cel puțin 10-15 minute.
- Lasăți aluatul să crească: Lasăți aluatul să crească într-un loc cald. Acest lucru va asigura o textură moale și o consistență aerată.
- Adăugati stafide si coajă de portocală: Stafidele și coaja de portocala sunt ingrediente tradiționale în pasca ucraineană. Acestea adaugă un gust și o aromă unică, dar și o textură plăcută. Adăugați-le în aluat în timp ce frământați.
- Puneți aluatul într-o formă rotundă: Puneți aluatul într-o formă rotundă și lăsați-l să se odihnească timp de 10-15 minute înainte de a-l pune la copt.
- Coaceți la temperatura potrivită: Coaceți pasca la o temperatură potrivită de 175-180 grade Celsius pentru aproximativ 35-40 de minute sau până când devine auriu spre maro și sună gol când este bătută ușor cu degetul.
- Lăsați să se răcească înainte de a tăia: Lăsați pasca să se răcească complet înainte de a o tăia. Aceasta va asigura o textură mai moale și o consistență aerată.
Dacă nu ai încercat niciodată o pască ucraineană, nu știi ce pierzi! Arată grozav dar gustul este și mai bun. Cu o crustă crocantă și un interior moale, această pască ucraineană este pur și simplu delicioasă!
Încearcă rețeta și savurează o bucățică din tradiția culinară ucraineană cu această delicioasă pască!
De la masa de Paște nu trebuie să lipsească preparatele tradiționale: drob de miel, ciorba de miel, friptura de miel.