Această budincă de orez cu mere la cuptor este perfectă pentru întreaga familie. O rețetă minunată pe care o puteți face oricând aveți nevoie de un desert.

Budincă de orez cu mere, la cuptor

Cu straturi de orez, mere, scorțișoară și vanilie, este perfectă și pentru cei mici. Serviți acest desert cu o lingură de gem/marmeladă sau cu o linguriță de sirop de fructe deasupra.

Această rețetă este un desert ocazional, făcut în casă, care folosește ingrediente disponibile în cămară. Folosiți merele pe care le aveți la îndemână și nu vă faceți prea multe griji cu privire la ce soi de măr ar trebui să aveți.

Dacă aveți intoleranță la lactoză se poate folosi lapte de migdale, de soia, de cocos sau orice alt lapte vă place.

Rețeta de budincă de orez cu mere, la cuptor

Preparare 20 minute
Gătire 1 oră
Timp total 1 oră și 20 minute

Ingrediente

Pentru gătitul orezului:

  • 200 de grame de orez cu bob scurt
  • 720 ml de lapte
  • 1/4 linguriță de sare

Pentru amestecul de ouă:

  • 2 ouă mari
  • 65 de grame de zahăr granulat
  • 1/2 linguriță de scorțișoară
  • 1/4 linguriță de nucșoară
  • 1 linguriță de vanilie
  • Coaja de la 1 lămâie

Pentru amestecul de mere:

  • 2-3 mere medii, mărunțite
  • Sucul de la 1 lămâie
  • 65 de grame de zahăr granulat
  • 1/2 linguriță de scorțișoară
  • 150 de grame de unt nesărat
  • Opțional: 40 de grame de stafide

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 180°C.

Într-o cratiță medie, dați în fiert orezul cu laptele și un vârf de cuțit de sare. Reduceți focul și fierbeți, amestecând continuu până când orezul este fiert și lichidul absorbit, timp de aproximativ 15-20 de minute.

Se ia de pe foc și se lasă deoparte pentru a se răci.

Între timp, într-un bol mediu, bateți ouăle cu zahărul. Adăugați scorțișoara, nucșoara, vanilia și coaja de lămâie.

Când orezul s-a răcit, se toarnă amestecul de ouă peste el și se amestecă bine.

Separat, curățați merele și tăiați-le așa cum preferați. Le puteți rade, le puteți toca mărunt sau pur și simplu le puteți tăia felii subțiri. Stoarceți lămâia și turnați sucul peste mere.

Puneți merele într-o tigaie cu unt, zahăr și scorțișoară. Opțional, adăugați stafidele.

Gătiți merele până se înmoaie, aproximativ 7-10 minute.

Ungeți cu unt fundul și marginile unei forme de copt.

Așezați un strat de amestec de orez în tava de copt, un strat de mere fierte, un alt strat de orez și mere până terminați, asigurându-vă că ultimul strat este de orez. Sau, dacă preferați, puneți jumătate din cantitatea de orez fiert în tavă, adăugați merele fierte și acoperiți cu cealaltă jumătate de orez fiert.

Coaceți budinca timp de aproximativ 30 de minute, până când devine aurie deasupra.

Se servește rece sau caldă.

Serviți-o cu sirop de fructe deasupra sau folosiți gemul de fructe preferat, cum ar fi cel de vișine, caise, căpșuni sau zmeură.