Ciorba țărănească de porc este bogată în legume și fie că este acrită cu borș, cu oțet, zeamă de lămâie sau este dreasă cu ou și smântână, ciorba de porc este întotdeauna delicioasă.

Ciorbă țărănească de porc

Românii adoră ciorbele, mai ales pe cele tradiționale. Iar cea de porc este una dintre preferate, indiferent de specificul zonei în care este preparată.

Ciorba țărănească de porc este o ciorbă ce se poate face pe tot parcursul anului și va fi adorată atât de adulți cât și de copii datorită faptului că este colorată și sățioasă.

Trucuri penntru cea mai bună ciorbă țărănească de porc

  • folosiți carne de porc fără os, fie că alegeți pulpă, spată sau cotlet. Dacă puneți cu os, trebuie să o strecurați bine pentru a fi limpede
  • dacă vreți o ciorbă cu adevărat tradițională, puteți pune și câteva bucăți de carne afumată, costiță sau chiar puțină șuncă
  • fierbeți carnea pe jumătate, apoi adăugați legumele, pentru un gust savuros
  • adăugați cartofii atunci când rădăcinoasele sunt aproape fierte
  • dacă vreți să căliți legumele înainte, atunci adăugați-le la final în ciorbă, pentru că nu vor mai avea nevoie să se fiarbă prea mult timp
  • puteți acri ciorba cu oțet, borș, zeamă de varză, corcodușe sau chiar prune verzi, în funcție de preferințe sau de ceea ce aveți la îndemână
  • dacă puneți borș, adăugați-l la final, atunci când este aproape gata și lăsați ciorba să mai dea în clocot. Abia apoi, puneți sare și piper după cum vă este gustul
  • în loc de leuștean puteți folosi pătrunjel sau tarhon. Cel din urmă merge de minune cu ciorbele drese cu smântână.
  • o puteți păstra la frigider până la trei zile, dar după ce s-a răcit complet

Rețeta de ciorbă țărănească de porc

Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

  • 500 g de carne de porc (spată fără os sau cotlet fără os)
  • 1 ceapă mare
  • 2 morcovi potriviți sau 3 mai mici
  • 1 bucată de țelină medie
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcina de pătrunjel
  • 2 ardei grași potriviți (verde si rosu)
  • 4 cartofi
  • 3 roșii
  • borș
  • 1 legătură de leuștean
  • 2 frunze de dafin
  • sare după gust
  • piper după gust

Mod de preparare

În primul rând, trebuie curățată carnea de grăsime și apoi tăiată cubulețe. Se pune la fiert și se ia spuma de deasupra. Veți ști că este fiartă, atunci când apa va scădea cam o treime. Apoi, se strecoară zeama și carnea.

În paralel, se curăță legumele, ceapa, ardeii și rădăcinoasele și se spală. Se toacă mărunt ceapa, iar restul legumelor se taie cubulețe sau se dau prin răzătoarea mare.

Următorul pas este să puneți ulei într-o oală mare, se încinge și se adaugă legumele și frunzele de dafin. Se călesc câteva minute, amestecând din când în când pentru a nu se lipi, până când acestea se înmoaie bine, iar ceapa devine translucidă.

După aceea, se curăță roșiile și se taie cubulețe. Se adaugă peste legumele din oală și se mai călește totul aproximativ 5 minute. Se pune și carnea deasupra și se mai lasă în oală la călit tot în jur de 5 minute și la final, se adaugă și cartofii curățați, spălați și tăiați tot cubulețe.

Se adaugă și zeama de la carne și se completează cu apă caldă. Se lasă totul la fiert, însă atenție, dacă face spumă, trebuie luată cu o paletă specială.

Atunci când ciorba este fiartă, se presară sare și piper după gust, se adaugă borșul și leușteanul tocat. Se dă în clocot și se oprește focul, acoperindu-se apoi oala cu un capac.

Această ciorbă se servește cu smântână și ardei iute.