Rețeta de biban de mare la cuptor este absolut delicioasă. Pregătirea durează doar 10 minute, iar timpul de gătire este rapid. Unde mai pui că are și puține calorii.

Biban de mare la cuptor. Un deliciu perfect pentru orice masă a zilei

Acest biban de mare la cuptor este o cină delicioasă. Pregătirea durează doar 10 minute, iar timpul de gătire este rapid. Ca să nu mai spunem că aveți nevoie de doar câteva ingrediente simple!

Ce gust are bibanul de mare

Bibanul de mare este un pește alb care are o aromă delicată, cu o dulceață subtilă, asemănătoare cu cea a mreanului sau a codului. Carnea este suculentă, uleioasa și fragedă, așa că este o alegere excelentă pentru persoanele cărora nu le plac fructele de mare cu "gust de pește".

Cum să pregătiți bibanul de mare, întreg, pentru gătit

Odată ce peștele este eviscerat și curățat de solzi, se deschide puțin mai mult, tăind prin oase până la carne. În acest fel, puteți condimenta mai bine peștele în interior.

Apoi, faceți câteva crestături în piele.

Acum, asezonați generos pielea cu sare și piper (pe ambele părți), apoi cavitatea - moderat. Pentru un plus de aroma, se face un amestec de pătrunjel tocat, usturoi și ulei, iar cu acest amestec se unge interiorul cavității și crestăturile.

Se repetă întregul proces cu celălalt biban de mare. La final, introduceți câteva felii de lămâie în fiecare pește și sunt gata de gătit!

La ce temperatură trebuie gătit bibanul de mare

Carnea trebuie să fie fragedă, ceea ce înseamnă că ar trebui să se separe ușor atunci când este presată cu o furculiță. Dacă încă nu sunteți sigur, folosiți un termometru alimentar și asigurați-vă că îl introduceți în partea cea mai groasă a peștelui.

Temperatura internă trebuie să ajungă la 63°C.

Cât timp se gătește peștele întreg

Timpul va depinde de mărimea peștelui și de cuptor.

De regulă, un biban de mare de 350 de grame se gătește la 200 de grade Celsius în 10-15 minute în mijlocul cuptorului.

Sfaturi pentru a face cel mai bun biban de mare

  • Vara, puteți găti peștele pe grătar în loc de cuptor.
  • Încercați să evitați să gătiți prea mult bibanul de mare. Dacă o faceți, carnea va deveni foarte uscată. Peștele este gata atunci când carnea poate fi separată ușor cu furculița (fără aproape niciun efort).
  • Nu sunt multe ingrediente necesare pentru această rețetă, așa că nu recomandăm înlocuiri ale ingredientelor (de exemplu, folosirea pătrunjelului uscat în loc de cel proaspăt sau folosirea altui ulei decât cel de măsline).
  • În ceea ce privește peștele, bibanul de mare poate fi înlocuit cu dorada!
  • Bibanul de mare întreg, precum și mulți alți pești, conține oase, așa că aveți grijă când mâncați.

Cum se prepară bibanul de mare la cuptor

Preparare 10 minute
Gătire 10 minute
Timp total 20 minute

Ingrediente

  • 2 bibani întregi, eviscerați
  • 1 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de piper negru
  • 4 căței de usturoi, curățați și zdrobiți
  • 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 30 grame pătrunjel proaspăt, tocat fin
  • 1 lămâie , tăiată în felii

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 200°C.

Asigurați-vă că peștele este eviscerat și curățat de solzi înainte de a începe. Măriți cavitatea tăind cu un cuțit prin oase, spre coadă (nu până la capăt, doar cât să măriți cavitatea). Apoi, faceți câteva (3-4) crestături pe părțile laterale ale peștelui.

Se condimentează generos pielea pe ambele părți cu sare și piper. Deschideți cavitatea și presărați sare și piper în interior (nu condimentați prea mult interiorul).

Într-un castron mic, amestecați usturoiul zdrobit, uleiul de măsline și pătrunjelul tocat. Întindeți o parte din acest amestec în interiorul cavității și umpleți cu el crestăturile. La final, puneți câteva felii de lămâie în interior și repetați întregul proces cu celălalt pește.

Puneți ambii pești într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și gătiți în cuptorul preîncălzit la 200°C timp de 10 minute sau până când sunt bine pătrunși.

Se savurează cu salată, cartofi, legume la grătar sau la tigaie.

Trucuri pentru cel mai bun biban de mare la cuptor

Un biban de mare întreg poate servi 1 sau 2 persoane, în funcție de mărimea acestuia. Calculați aproximativ 450 de grame de pește întreg pentru fiecare adult sau 225 de grame atunci când folosiți doar fileuri.

Cantitatea de sare pe care o folosiți va depinde de mărimea peștelui, precum și de gust. Același lucru este valabil și pentru piperul negru. Rețineți, de asemenea, că gradele de iuțeală ale piperului negru pot varia de la o marcă la alta, așa că folosiți cât vă place.

Folosiți fie ulei de măsline extravirgin, fie ulei de măsline clasic pentru gătit. Nu înlocuiți cu alte tipuri de ulei.

Timpul de gătire poate varia. Acesta va depinde de cuptor și de mărimea peștelui. Dacă nu sunteți sigur, folosiți un termometru pentru alimente pentru a verifica temperatura internă (aceasta ar trebui să fie de cel puțin 63 Celsius)

Gătitul nu ar trebui să dureze mult timp. Un biban de mare de 350 de grame ar trebui să fie gata în 10 -15 minute. Rețineți că, după acest timp, carnea ar trebui să se desprindă ușor, dar pielea nu va fi foarte crocantă.

Pentru o piele crocantă, vă recomandăm să gătiți peștele la grătar.

Condimente pentru bibanul de mare

Bibanul de mare nu are nevoie de prea multe condimente, deoarece este suficient de aromat ca atare. Cel mai bun mod de a condimenta peștele este cu sare și piper, câteva ierburi precum pătrunjel sau mărar și lămâie.

Garnituri pentru bibanul de mare la cuptor

Bibanul la cuptor se potrivește bine cu salate proaspete (salată greceascăsalată de castraveți cu iaurt sau chiar o simplă salată de castraveți și roșii sunt opțiuni delicioase, dar îl puteți servi și cu o simplă salată mixtă).

Sparanghelul sau legumele la tigaie sunt alte opțiuni gustoase, la fel ca și garniturile de cartofi.

Beneficiile consumului de biban de mare

Chiar dacă bibanul de mare are un conținut scăzut de grăsimi totale, este o sursă excelentă de doi acizi grași omega-3, care ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare prin scăderea tensiunii arteriale și reducerea nivelului de colesterol.

Bibanul de mare furnizează, de asemenea, între 6 și 11% din doza zilnică recomandată de magneziu și potasiu. Este o sursă bună de seleniu, asigură 57% din doza zilnică recomandată (DZR) și de vitamina B-6, conținând 2% din DZR.

Calorii și valori nutriționale

Un biban de mare la cuptor are 280 kcal.

  • Calorii

    280kcal

  • Carbohidrați

    8g

  • Zaharuri

    2g

  • Fibre

    2g

  • Grăsimi

    28g

  • Grăsimi saturate

    4g

  • Colesterol

    1mg

  • Sodiu

    1175mg

  • Potasiu

    182mg

  • Vitamina A

    1250IU

  • Vitamina C

    50mg

  • Calciu

    45mg

  • Fier

    2mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.