Află cum poți să prepari compot de prune cu scorțișoară, un desert natural, fără conservanți, ușor de făcut și care îți va încânta papilele gustative.

Compot de prune cu scorțișoară, pentru iarnă

Bucătăriile sunt pregătite, rafturile din cămara sunt goale, iar tarabele din piață sunt pline de produse pe care gospodinele le pot transforma în gem, dulceață, murături și compoturi. În rândurile de mai jos, îți vom arăta cum poți să prepari compot de prune, un desert natural, fără conservanți, ușor de făcut și care îți va încânta papilele gustative în timpul lunilor de iarnă.

Prunele sunt fructele specifice sfârșitului de vară, începutului de toamnă. Aromate, din ele poți face gem, dulceață și compot, dar sunt un ingredient delicious de adăugat și în unele prăjituri.

Dacă sunt și pe lista ta de cumpărături sau dacă ai deja o lădiță plină, merită să încerci această rețetă de compot de prune. Pașii nu sunt deloc complicați, ceea ce înseamnă că este un preparat pe care îl pot face cu success și cei care nu au prea multă experiență în bucătărie.

Rețeta de compot de prune cu scorțișoară

Timp total 1 oră

Ingrediente

  • Cinci kilograme de prune
  • Un kilogram de zahăr
  • Trei litri de apă
  • Zece grame de cuișoare
  • Un baton de scorțișoară

Mod de preparare

Primul pas este spălarea prunelor cu simț de răspundere și îndepărtarea codițelor. Se ia o oală suficient de mare în care se pun apa, zahărul, cuișoarele și batonul de scorțișoară și se lasă pe foc mediu. Trebuie să amescteci până când ingredientele se topesc și capătă consistența unui sirop.

În momentul în care siropul începe să dea în clocot, se pun și prunele. Amestecă în continuare, timp de aproape un minut, astfel încât fructele să treacă toate prin siropul format, apoi vei scoate prunele folosind o spumieră și le vei pune într-o altă oală.

Fără să le presezi, așează prunele în borcanele curățate și sterilizate înainte, având grijă să lași un spațiu de doi sau chiar trei centimetri până la capac. Așteaptă puțin până când se răcește siropul, care mai apoi se toarnă peste fructele din recipiente, până la nivelul prunelor. Borcanele se închid apoi ermetic – capacele trebuie și ele sterilizate -, se lasă la răcit și apoi se pun pe raftul din cămară.

Beneficiile consumului de compot de prune

Evident, cât sunt în sezon, prunele pot fi savurate și proaspete, la micul dejun sau ca gustare între mese. Sunt o sursă importantă de energie, sărace în calorii și care nu vor mări concentrația de zahăr din sânge. Consumul lor regulat are o serie de beneficii pentru sănătate.

O singură prună are în compoziție în jur de 113 miligrame de potasiu, substanță ce ajută la reglarea hipertensiunii și care ar putea să reducă riscul apariției unui atac vascular cerebral (AVC). Prunele conțin și alți antioxidanți. Coaja conține antocianină, pigmentul care le dă culoarea roșie-albăstruie și care ar avea un rol important în prevenirea unor tipuri de cancer.