Această friptură de porc la tavă cu portocale și rozmarin este perfectă pentru mesele de sărbătoare sau o cină specială în familie. Se servește alături de o garnitură simplă, cum ar fi cartofi copți sau o salată proaspătă.
Friptura de porc la tavă cu portocale și rozmarin este o rețetă simplă, dar gustoasă. Ca să îți iasă bine, trebuie să alegi carnea potrivită. Cel mai bine merg bucățile cu os, cum ar fi cotletul sau ceafa. Cotletul rămâne suculent datorită osului, iar ceafa e mai fragedă pentru că are mai multă grăsime. Dacă vrei o variantă mai slabă, poți folosi pulpă de porc, dar trebuie să ai grijă să nu o usuci la cuptor.
Primul pas important este marinarea. Aici e cheia pentru o carne fragedă și plină de gust. Se face un amestec simplu din usturoi pisat, rozmarin, cimbru, foi de dafin, sare, piper și puțină paprika. Se freacă bine carnea cu acest mix, apoi se adaugă sucul de lămâie. Lămâia ajută la frăgezire și dă un gust fresh. Se pun și ceapa și feliile de portocală în tavă, apoi se toarnă vinul alb peste carne. Vinul echilibrează aromele și ajută la formarea unui sos gustos în timpul coacerii.
Portocalele sunt un ingredient care schimbă total gustul fripturii. Nu fac carnea dulce, cum cred unii, dar îi dau o aromă discretă, foarte plăcută. Se combină bine cu rozmarinul, care are un miros puternic, dar se temperează la gătit. Dacă ai timp, cel mai bine e să lași carnea la marinat peste noapte, dar dacă te grăbești, măcar 3-4 ore sunt necesare.
După marinare, carnea se dă direct la cuptor. Se acoperă cu folie de aluminiu ca să se gătească încet și să rămână suculentă. Ultimele 10-15 minute se lasă fără folie, ca să prindă crustă frumoasă.
Când e gata, friptura e fragedă, se taie ușor și are un gust echilibrat. Portocala îi dă un plus de aromă, iar sosul rezultat în tavă e perfect de turnat peste carne sau servit separat. Se potrivește bine cu cartofi copți, piure sau o salată simplă. E o rețetă ușor de făcut, fără bătăi de cap, perfectă pentru o masă gustoasă.
Ingrediente
Pentru friptură
- 1,5 kg carne de porc (cotlet cu os, ceafă sau pulpă)
- 1-2 cepe mari, tăiate bucăți groase
- 2 portocale mari, tăiate felii groase
- 200 ml vin alb sec
Pentru marinadă
- 3 linguri ulei de măsline
- 1 căpățână de usturoi, zdrobită
- 1 linguriță sare grunjoasă
- 1 linguriță piper măcinat
- 1 linguriță boabe de piper
- 1 linguriță paprika
- 3-4 foi de dafin, sfărâmate
- 1 linguriță rozmarin tocat
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1 lămâie mare, stoarsă
Mod de preparare
Crestează bucata de carne în câteva locuri, astfel încât marinada să pătrundă bine.
Dacă ai posibilitatea, roagă măcelarul să îți pregătească bucata de carne pentru friptură.
Zdrobește usturoiul și amestecă-l cu ulei de măsline, sare, piper măcinat, paprika, rozmarin, cimbru și foile de dafin sfărâmate.
Unge bine carnea pe toate părțile cu această pastă.
Stoarce sucul de lămâie peste carne.
Așează bucata de carne într-o tavă.
Adaugă ceapa și portocalele tăiate bucăți mari.
Toarnă vinul alb peste carne.
Acoperă tava cu folie alimentară și las-o la frigider pentru cel puțin 12 ore (ideal peste noapte).
Gătirea fripturii. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Acoperă tava cu folie de aluminiu și coace friptura timp de 1 oră și 30 de minute. În ultimele 10-15 minute, îndepărtează folia și lasă friptura să se rumenească frumos.
Pentru servire, taie friptura în felii și așează-le pe un platou. Decorează cu felii de portocală și crenguțe proaspete de rozmarin. Sosul rămas în tavă se poate turna peste carne sau servi separat.