Rața nu este cea mai populară carne pe mesele de zi cu zi, dar merită încercată. Are o textură fragedă, un gust mai intens decât puiul și o piele care devine crocantă dacă este gătită corect. De aceea, este perfectă pentru cinele speciale, dar și pentru cei care vor să încerce ceva diferit.

Friptură de rață cu sos de fructe de padure

Friptura de rață nu este greu de făcut, dar are nevoie de timp și de atenție la detalii. Secretul este să topești bine grăsimea din piele și să nu grăbești coacerea. Dacă gătești rața prea repede la temperatură mare, carnea devine tare. Dacă o lași la foc mic și o hidratezi cu sucuri aromate (ca vinul alb și portocala), va fi moale și suculentă.

Sosul de fructe de pădure este combinația perfectă pentru rață. Carnea de rață are un gust bogat, iar fructele de pădure (afinele, murele, zmeura) aduc dulceață și o notă acrișoară care echilibrează totul. Nu e nimic complicat – fructele se gătesc câteva minute cu puțin vin, miere și oțet balsamic, iar rezultatul este un sos fin, aromat și ușor de făcut.

Ca să obținem o friptură reușită, începem prin a condimenta bine pulpele. Le frecăm cu sare, piper, ienibahar, nucșoară, rozmarin și cimbru. Aceste condimente completează perfect gustul cărnii. Le masăm bine pe suprafața raței și apoi o punem în tigaie, cu pielea în jos. Scopul aici este să topim treptat grăsimea din piele și să obținem o crustă aurie și crocantă.

După ce am rumenit bine pulpele, le mutăm într-o tavă adâncă. Adăugăm ceapă tăiată mare, usturoi zdrobit, foaie de dafin și puțin coriandru, care dă o aromă subtil citrică. Turnăm deasupra vin alb și sucul de portocală, care vor ajuta carnea să rămână fragedă și suculentă în timpul coacerii.

În timp ce friptura stă în cuptor, ne ocupăm de sos. Punem fructele de pădure într-o crăticioară, adăugăm vin alb, miere și oțet balsamic și lăsăm să fiarbă la foc mic. Dacă vrem un sos mai gros, adăugăm puțin amidon dizolvat în apă. În câteva minute este gata – un sos dulce-acrișor, perfect pentru rață.

Friptura de rață se servește fierbinte, cu sosul de fructe de pădure turnat peste carne sau alături, pentru ca fiecare să își pună cât dorește. Merge perfect cu un piure de cartofi cremos, legume coapte sau chiar cu o garnitură mai ușoară, cum ar fi o salată verde cu dressing simplu de lămâie. Dacă vrei să impresionezi, poți adăuga și un pahar de vin alb sec sau rose, care se potrivește foarte bine cu aromele din farfurie.

Preparare 10 minute
Gătire 1 oră și 30 minute
Timp total 1 oră și 40 minute

Ingrediente

Pentru friptură

  • 2 pulpe de rață
  • 1 lingură de untură de porc (sau ulei)
  • 1 ceapă mare, tocată mare
  • 2-3 căței de usturoi, zdrobiți
  • 1 foaie de dafin
  • 1 portocală, sucul și coaja rasă
  • 1 pahar (150 ml) de vin alb sec
  • Sare și piper, după gust
  • 1/2 linguriță ienibahar măcinat
  • 1/2 linguriță nucșoară măcinată
  • 1/2 linguriță rozmarin uscat
  • 1/2 linguriță cimbru uscat
  • 1/2 linguriță coriandru măcinat sau boabe zdrobite

Pentru sos

  • 200 grame fructe de pădure (afine, mure, zmeură, coacăze – proaspete sau congelate)
  • 1 lingură de miere sau zahăr brun
  • 50 ml vin alb sec
  • 1 lingură de oțet balsamic
  • 1 linguriță amidon dizolvat în 2 linguri de apă (opțional, pentru un sos mai gros)

Mod de preparare

Spală pulpele de rață și tamponează-le cu un șervețel de hârtie. Presară sare, piper și condimentele măcinate pe ambele părți.

Într-o tigaie încinsă cu ueli sau untură de porc, pune pulpele cu pielea în jos. Lasă-le la foc mediu 5-7 minute, până devin aurii și crocante. Întoarce-le și prăjește-le încă 3-4 minute.

Pune pulpele într-o tavă adâncă. Adaugă ceapa, usturoiul, foaia de dafin, sucul și coaja rasă de portocală, plus vinul alb. Acoperă tava cu folie de aluminiu și dă-o la cuptor, la 160°C, timp de 90 de minute.

Pentru sosul de fructe de pădure. Pune fructele de pădure într-o crăticioară cu vinul, mierea și oțetul balsamic. Fierbe la foc mic 10 minute, apoi pasează ușor cu furculița. Dacă vrei un sos mai dens, adaugă amidonul dizolvat și mai fierbe 2-3 minute.

Scoate friptura din cuptor și las-o să se odihnească 5 minute. Toarnă sosul peste carne și servește alături de piure de cartofi, legume coapte sau o salată verde.