Maioneza de casă, cu ouă întregi, se pregătește extrem de ușor, în mai puțin de două minute, cu doar cinci ingrediente.

Maioneză cu ouă întregi. Se face în 2 minute cu doar 5 ingrediente simple

Multe persoane sunt intimidate de ideea de a face o maioneză de casă, pentru că există riscul ca aceasta să „se taie”, iar timpul alocat și ingredientele folosite să se ducă pe apa sâmbetei. Însă, cu această rețetă, nu aveți cum să dați greș. În plus, maioneza „tăiată” se poate repara foarte ușor. Nu trebuie să o aruncați.

Ingredientele necesare pentru cea mai bună maioneză de casă sunt extrem de simple și, cel mai probabil, le aveți deja în bucătărie. Altfel, le puteți găsi foarte ușor, la prețuri accesibile, în orice magazin alimentar.

În primul rând, este nevoie de un ou mare, crud. Apoi, este nevoie de muștar de calitate, clasic. Chiar dacă unele persoane nu îl agreează, acest ingredient este magic în pregătirea maionezei de casă.

În ajutorul acestor două ingrediente vine și sucul de lămâie, ce dincolo de faptul că oferă un gust deosebit, contribuie la stabilizarea compoziției. Însă, dacă nu doriți să îl folosiți, îl puteți omite. În cele din urmă, este nevoie, bineînțeles, și de ulei de floarea-soarelui.

Rețeta de maioneză cu ouă întregi

Timp total 2 minute

Ingrediente

  • Un ou mare, la temperatura camerei
  • 240 de mililitri de ulei de floarea-soarelui
  • O lingură de muștar Dijon
  • O linguriță de suc proaspăt de lămâie, opțional
  • Un sfert de linguriță de sare sau mai mult, după gust

Mod de preparare

Dacă aveți un robot de bucătărie mare, folosiți accesoriul pentru bol mai mic ce a venit împreună cu robotul, astfel încât bolul să nu fie prea mare pentru cantitatea de maioneză pe care o veți obține urmând cantitățile ingredientelor din această rețetă. Neutilizarea bolului mai mic poate împiedica emulsionarea maionezei, deoarece amestecul nu va avea suficient contact cu lama. Altfel, puteți folosi și un blender vertical.

Modul de lucru este cât se poate de simplu. Mai întâi, puneți oul crud în bolul mic al unui robot de bucătărie și mixați timp de 20 de secunde. Adăugați sucul de lămâie, muștarul și sarea. Amestecați pentru încă 20 de secunde.

Răzuiți pereții și fundul bolului, porniți robotul de bucătărie, apoi începeți să adăugați încet uleiul de floarea-soarelui, picătură cu picătură, până când ați adăugat aproximativ un sfert din cantitatea totală de ulei. Atenție! Respectarea acestei reguli este esențială.

Când observați că amestecul începe să se îngroașe, puteți începe să creșteți cantitatea de ulei. Cu robotul de bucătărie pornit, continuați să adăugați ulei încet, dar în loc de picături, puteți turna un fir subțire.

Când tot uleiul a fost adăugat, răzuiți fundul și pereții bolului și mixați pentru încă 10 secunde. Gustați maioneza, apoi adăugați sare și suc de lămâie, după gust. Atenție! În cazul în care în acest moment maioneza pare prea subțire, trebuie doar să adăugați încet mai mult ulei, cu robotul de bucătărie în funcțiune, până când se îngroașă.

Ponturi prepararea celei mai bune maioneze de casă

Ca să vă asigurați că totul decurge conform planului și că obțineți cea mai bună maioneză de casă, trebuie să țineți cont de câteva ponturi:

  • Folosiți un ou la temperatura camerei. Orice ați face, nu încercați să pregătiți maioneză cu un ou abia scos din frigider.
  • folosiți un ulei cu aromă neutră. Cel mai bine se potrivește cel de floarea-soarelui, dar și cel de avocado. Uleiul de măsline va schimba complet gustul maionezei.
  • Adăugați suc de lămâie, primul peste ou. Acesta ajută la descompunerea proteinelor din gălbenușurile de ou, astfel încât acestea să poată emulsiona mai bine. Sucul de lămâie trebuie să fie doar proaspăt stors.
  • Adăugați uleiul foarte, foarte încet, cu multă răbdare. Când începeți, uleiul ar trebui să fie turnat în cel mai mic fir, dacă nu chiar cu picătura. Odată ce maioneza începe să se îngroașe, puteți turna uleiul un pic mai repede. Dacă observați vreodată că uleiul se acumulează la suprafața maionezei, opriți turnarea și bateți energic maioneza până când acel ulei este încorporat.
  • Asezonați maioneza cu sare de bună calitate și să aveți grijă să adăugați doar câte un vârf de cuțit, pe rând. Motivul este acela că maioneza poate deveni foarte ușor prea sărată. Gustați înainte de a crește cantitatea de sare adăugată.

Cum se poate repara maioneza tăiată

În cazul în care maioneza se taie, există o metodă prin care o puteți repara. Tot ce aveți de făcut în această situație este să adăugați aproximativ o linguriță de muștar într-un castron, apoi să folosiți un tel pentru a bate încet maioneza tăiată, puțin câte puțin, în castronul cu muștar, până când devine din nou emulsionată și cremoasă.

Dacă sunteți încă la jumătatea procesului și maioneza este încă foarte subțire, puteți salva emulsia adăugând încă un gălbenuș de ou și bătând energic. Adăugați uleiul rămas și condimentele. Însă, dacă nu se îngroașă deloc, s-ar putea să fie nevoie să o luați de la capăt.

Pe de altă parte, în cazul în care maioneza începe să pară prea groasă, adăugați suficientă apă pentru a o subția până la consistența pe care o doriți. Adăugați aproximativ o linguriță de apă, pe rând.