Nectar de caise făcut în casă, o băutură delicioasă și sănătoasă, preparată din caise proaspete și coapte, fără conservanți sau aditivi artificiali.

Nectar de caise făcut în casă, fără conservanți

Nectarul de caise poate fi făcut ușor și rapid în casă și reprezintă un ingredient excelent pentru cocktailuri sau mocktailuri (cocktailuri fără alcool). Poate fi conservat pentru a rezista până la o jumătate de an.

Dacă nu ați mai gătit niciodată cu caise sau nu ați făcut niciodată nectar de casă, această rețetă este un punct de plecare excelent. Se obține aproximativ un litru de nectar delicios, dulce și răcoritor care, odată conservat, poate ține șase luni și poate fi savurat chiar și în timpul iernii.

De ce aveți nevoie pentru a face nectar de caise în casă

Pentru a face acest nectar de caise, veți avea nevoie doar de trei ingrediente de bază: caise proaspete, tăiate în jumătate și fără sâmburi; zahăr tos; zeama de la o lămâie mare și mentă proaspătă sau busuioc, opțional, pentru a servi.

Nu aveți nevoie de nimic sofisticat sau de vreun echipament special pentru a face această rețetă. Ideal, fructele trebuie să fie gătite într-o tigaie mare, cu fundul gros, dar orice tigaie mare va funcționa. Este necesar doar să o supravegheați pe măsură ce fructele se gătesc, asigurându-vă că acestea nu se lipesc de fund.

Folosiți o sită metalică mare și fină pentru a împinge fructele prin ea. Dacă nu aveți una de metal, folosiți o sită de plastic cu ochiuri fine. Dacă intenționați să conservați acest nectar de caise făcut în casă și să-i prelungiți durata de viață, asigurați-vă că aveți la îndemână borcane sau sticle sterilizate și capace.

Rețeta de nectar de caise

Preparare 30 minute
Gătire 35 minute
Timp total 1 oră și 5 minute

Ingrediente

Pentru 1 litru de nectar

  • Un kilogram de caise fără sâmburi, tăiate în două
  • 500 de grame de zahăr tos sau granulat
  • Zeama de la o lămâie mare
  • Un litru de apă

Mod de preparare

Înainte de a face orice altceva, puneți caisele și apa într-o cratiță mare, aduceți amestecul la punctul de fierbere, iar apoi reduceți focul la mediu.

Lăsați la fiert timp de aproximativ 30 de minute sau până când caisele devin foarte moi. Adăugați zahărul și sucul de lămâie și gătiți timp de încă cinci minute, până când tot zahărul s-a dizolvat complet.

Luați cratița de pe foc. Turnați amestecul printr-o sită mare și fină așezată deasupra unui bol mare, împingând caisele prin ea cu ajutorul unei linguri de lemn sau a unei spatule.

Continuați să împingeți caisele prin sită până când nu mai iese suc și piure. Ar trebui să rămâneți cu aproximativ jumătate din cantitatea inițială de pulpă de fructe. Lăsați la decantat într-un vas sau într-o sticlă și păstrați la frigider până la o săptămână. Savurați-l direct, cu gheață sau diluat cu apă plată sau carbogazoasă.

Dacă păstrați nectarul, turnați-l cât este cald în borcane de conserve sterilizate, umplând trei sferturi din borcan. Închideți-le cu capace și puneți-le într-o cratiță mare acoperită cu apă. Fierbeți-le timp de 30 de minute, lăsați apa și borcanele să se răcească complet, după care scoateți borcanele și puneți-le într-un loc răcoros și uscat, timp de până la șase luni.

Cum se consumă

Nectarul de caise poate varia în dulceață și consistență, în funcție de soiul de caise folosite.

Acest nectar făcut în casă poate fi savurat în câteva moduri diferite, cum ar fi:

  • Ca atare, împreună cu niște gheață zdrobită și cu mentă proaspătă sau busuioc și o felie de lămâie sau una de caisă.
  • Diluat cu puțină apă plată sau carbogazoasă.
  • Adăugând ierburile preferate în nectar, în timp ce acesta încă se gătește, pentru a-l infuza. Menta și busuiocul sunt foarte potrivite, dar poate doriți să experimentați cu cimbru, verbină sau rozmarin.
  • Adăugând mirodenii ce pot spori aroma, cum ar fi un vârf de cuțit de scorțișoară, cardamom sau turmeric. Acestea nu doar că vor adăuga mai multă savoare, ci și un mic beneficiu pentru sănătate.

Ponturi pentru cel mai bun nectar de caise

Acest nectar de caise se va separa după ce va sta nemișcat un timp. Este natural și absolut în regulă când se întâmplă acest lucru. Piureul din fructe se va separa și se va aduna pe fundul borcanului sau sticlei.

Asigurați-vă că agitați bine borcanul sau sticla înainte de a turna nectarul în pahare. Utilizați o lingură sau un tel mic pentru a amesteca bine nectarul înainte de a-l servi, dacă îl păstrați într-un vas cum ar fi un urcior.

Cum puteți depozita nectarul de caise făcut în casă

Puteți păstra acest nectar de caise într-un borcan sau o sticlă în frigider, timp de până la o săptămână. Dacă doriți să îi prelungiți durata de valabilitate, îl puteți și conserva. Borcanele sau sticlele cu acest nectar de caise, conservate corespunzător, vor rezista până la șase luni.

Pentru a conserva nectarul, asigurați-vă că ați sterilizat borcanele, sticlele și capacele de sticlă. Umpleți cu grijă trei sferturi din borcan sau din sticlă cu nectar, evitând orice scurgere în jurul marginilor. Folosirea unui polonic și a unei pâlnii va fi foarte utilă aici. În cele din urmă, închideți borcanele cu capace.

Așezați borcanele într-o cratiță mare și acoperiți-le cu apă, asigurându-vă că borcanele sunt acoperite în totalitate de apă. Aduceți la punctul de fierbere timp de 30 de minute. După ce au fiert, lăsați apa și borcanele să se răcească complet înainte de a le scoate.

După ce s-au răcit, verificați borcanele pentru a vă asigura că au fost sigilate corespunzător. Depozitați-le într-un loc răcoros și uscat timp de până la șase luni.

Beneficiile nectarului de caise

Nectarul de caise este bogat în vitamine și minerale, precum vitamina A, vitamina C, vitamina E, potasiu, fier și antioxidanți. Acești nutrienți contribuie la sănătatea generală a organismului și la prevenirea bolilor.

  • Îmbunătățește sănătatea ochilor
  • Susține sistemul imunitar
  • Îmbunătățește sănătatea pielii
  • Contribuie la sănătatea inimii
  • Previne constipația și susține sănătatea digestivă

În unele culturi, nectarul de caise a fost folosit de-a lungul timpului pentru proprietățile sale medicinale. De exemplu, în medicina tradițională chineză, nectarul de caise era folosit pentru a trata afecțiuni respiratorii, dureri de gât și alte simptome asociate cu răceala și gripa.