Piperchii țârgâsiti sau ardeii tradiționali aromâni se pregătesc adesea în Dobrogea și este mâncarea tradițională a aaromânilor. Vezi care sunt ingredientele și cum se prepară.

Piperchi țârgâsiti. Rețeta tradițională aromână

Piperchii sau ardeii tradiționali aromâni se pregătesc adesea în Dobrogea. Plin de savoare, acest fel de mâncare se face ușor și repede, cu doar câteva ingrediente accesibile: ardei, roșii, ulei de Floarea-soarelui sau de măsline, brânză rasă, sare, piper, salvie, cimbru și mărar.

Această rețetă este perfectă pentru zilele în care este preferată o mâncare gustoasă și ușoară, fără carne. Piperchii târgâsiți sau prăjiți sunt foarte ușor de pregătit, iar ingredientele necesare se găsesc în aproape orice magazin alimentar și sunt ieftine.

Este important ca ardeii folosiți în această rețetă, indiferent de tipul lor, să fie tari, iar roșiile să fie coapte și pline de gust. În sezonul rece, se pot folosi și roșii din conservă. Ingredientele de mai jos sunt pentru patru porții. Pentru o cantitate mai mare, acestea se pot înmulți direct proporțional cu numărul de porții dorit.

În mod tradițional, acest fel de mâncare se pregătește cu telemea de oaie. Însă, persoanele care nu tolerează gustul brânzeturilor din lapte de oaie pot înlocui acest ingredient cu telemea de vacă sau cu un alt tip de brânză preferat, cum ar fi cheddar.

Rețeta de piperchi

Preparare 15 minute
Gătire 20 minute
Timp total 35 minute

Ingrediente

  • 700 de grame de ardei kapia sau gogoșari
  • 700 de grame de roșii foarte coapte și zemoase sau roșii la conservă
  • 200 de grame de telemea de oaie sau de vacă ori alt tip de brânzeturi preferat
  • Două ouă
  • 50 de mililitri de ulei de Floarea-soarelui sau ulei de măsline
  • Sare, după gust
  • Piper, după gust

Mod de preparare

Se începe prin a tăia ardeii kapia sau gogoșarii. Legumele se curăță bine de semințe, se spală și se taie în cubulețe mai mari. Apoi, se pun la călit într-o tigaie mai adâncă, cu puțin ulei de Floarea-soarelui sau de măsline, după preferință. Se amestecă din când în când. Ardeii sunt gata când sunt moi.

Se adaugă în tigaie roșiile proaspete sau din conservă tăiate în cubulețe mai mari și se lasă vasul pe foc pentru aproximativ un sfert de oră, la foc mediu. Se amestecă din când în când.

Între timp, se sparg cele două ouă într-un bol, se bat bine și se adaugă peste ele sucul lăsat de roșiile proaspete sau sucul roșiilor din conservă. Se amestecă bine.

Acest amestec de ouă și suc de roșii se toarnă în cratiță, amestecând foarte energic, încontinuu. Scopul acestui pas al rețetei este de a îngroșa sosul. După aproximativ un minut sau două, se adaugă brânza dată pe răzătoare. Tot acum se poate adăuga și usturoi tocat mărunt, opțional, după preferință. Se amestecă bine și se lasă pe foc două sau trei minute.

Atenție! Pentru a obține piperchi țârgâsiti, adică prăjiți, cu sos gros este nevoie de sucul roșiilor foarte coapte sau de pulpa roșiilor din conservă. Este important ca atunci când se adaugă ouăle bătute în prealabil să se amestece foarte repede, astfel încât ouăle să nu apuce să se coaguleze. Altfel, ele vor avea aspectul unei omlete, ceea ce nu este de dorit.

În final, se poate presăra telemea de oaie sau de vacă ori alt tip de brânză rasă în fiecare farfurie cu piperchi.

piperchi

Acest fel de mâncare poate fi servit lângă pâine normală sau prăjită, fie la prânz, fie la cină.