Rețetă simplă de pulpă de curcan la cuptor cu rozmarin și sos de merișoare. Aromată, fragedă și ușor de făcut. Perfectă pentru orice ocazie.

Pulpa de curcan este genul de carne care pare greu de gătit, dar nu e deloc. Doar pare. Mulți ocolesc curcanul pentru că li se pare prea mare, prea fad sau greu de controlat la cuptor. Adevărul e că, dacă îl gătești corect, curcanul devine fraged, gustos și plin de aromă. Mai ales când folosești ingrediente simple și eficiente, cum sunt rozmarinul, usturoiul și puțin vin alb.

Pulpa de curcan are un avantaj mare față de piept: rămâne suculentă. Nu se usucă așa ușor, mai ales dacă o gătești lent, la cuptor, cu folie deasupra. E o carne cu fibre lungi, așa că trebuie să ai răbdare cu ea. Dar rezultatul merită. Plus că o pulpă întreagă poate hrăni 3-4 persoane fără probleme.

Rețeta asta nu e complicată. E genul de fel de mâncare pe care îl poți pune pe masă când ai musafiri și vrei să impresionezi, dar fără stres. Sau când vrei ceva deosebit, dar fără să stai toată ziua în bucătărie.

Preparare 15 minute
Gătire 2 ore și 30 minute
Timp total 2 ore și 45 minute

Ingrediente

Pentru friptura de curcan

  • 1 pulpă de curcan întreagă (aprox. 1,5 - 2 kg)
  • 3-4 crenguțe de rozmarin proaspăt
  • 5 căței de usturoi
  • 3 linguri ulei de măsline
  • Sare (1 lingură)
  • Piper negru măcinat (1 linguriță)
  • 1 linguriță boia dulce
  • 100 ml vin alb (sau apă, dacă preferi fără alcool)

Pentru sosul de merișoare

  • 300 grame merișoare (proaspete sau congelate)
  • 2 linguri zahăr
  • Sucul de la o portocală
  • Coaja rasă de la o portocală (opțional)
  • Un praf de sare
  • 50 ml apă

Mod de preparare

Spală pulpa de curcan și șterge-o cu un prosop de hârtie. Crestează ușor pielea din loc în loc, ca să intre bine aromele. Zdrobește usturoiul. Amestecă uleiul de măsline cu sare, piper, boia, usturoiul zdrobit și rozmarinul. Unge pulpa pe toate părțile. Pune-o într-o tavă adâncă.

Toarnă vinul alb în tavă. Acoperă cu folie de aluminiu.

Preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Pune tava la cuptor pentru 2 ore, acoperită. Apoi scoate folia și mai las-o 30 de minute, la 200 de grade, ca să se rumenească frumos. Stropește-o din când în când cu lichidul din tavă.

Cât timp curcanul e la cuptor, prepară sosul de merișoare. Pune merișoarele, zahărul, sucul de portocală și apa într-o crăticioară. Fierbe la foc mic, timp de 15-20 de minute, până devin ca un gem mai lichid. Adaugă coajă rasă de portocală la final, pentru un gust fresh. Potrivește de zahăr, dacă e prea acru.

Lasă carnea 10 minute să se odihnească după ce o scoți din cuptor. Taie felii groase și servește cu sosul cald de merișoare. Merge de minune alături de un piure fin sau cartofi copți.

Note

Sosul de merișoare e opțional, dar sincer... face diferența. Nu e doar pentru Crăciun sau mese festive. Are un gust dulce-acrișor care merge perfect cu carnea mai grasă și aromată. Poți folosi merișoare proaspete sau congelate, iar zahărul îl pui după gust. Poți să-l faci mai dulce sau mai acru, cum îți place.