Salata de icre cu ceapă este o rețetă tradițională din România. Se prepară prin amestecarea icrelor cu ceapa tăiată mărunt, ulei, sare și piper.
Salata de icre este un aperitiv nemaipomenit de sărbători, sau atunci când aveți musafiri. Se face ușor, din ingrediente la îndemână și, spre deosebire de cea gata preparată, din magazine, există avantajul că știți exact ce puneți în ea.
Salata de icre făcută în casă este mai sănătoasă, mult mai gustoasă și o puteți adapta la propriile gusturi. De exemplu, dacă nu vă place cu ceapă sau vă place mai acrișoară, puteți pune mai multă zeamă de lămâie.
Este ideală în zilele de dezlegare la pește din perioada postului. O puteți prepara din orice fel de icre vă plac, proaspete sau din magazin.
Deoarece Dobrogea este renumită pentru preparatele din pește, este locul unde se găsește cea mai bună salată de icre. Desigur, multe magazine vând salata ca produs gata preparat, dar varianta făcută în casă are întotdeauna un gust mai bun.
Salata românească de icre se prepară de obicei cu icre de hering, știucă sau crap, care se freacă cu ulei și un strop de suc de lămâie până când se transformă într-o cremă.
Una dintre variantele salatei include și ceapă tocată, care completează perfect gustul icrelor. Se consumă pe pâine prăjită sau cu pâine proaspătă și este unul dintre cele mai comune aperitive în regiunea Dobrogei.
Această salată se savurează cel mai des întinsă pe o felie de pâine proaspătă, după un pahar mic de țuică, vodcă sau coniac.
Rețeta de salată de icre cu ceapă
Ingrediente
- 225 grame icre de crap sau știucă
- 180 ml ulei de floarea-soarelui
- 120 ml suc proaspăt stors de lămâie sau de lime
- 1 ceapă tăiată foarte fin
- Sare și piper negru proaspăt măcinat
- Unul sau doi stropi de apă minerală
Mod de preparare
În cazul icrelor proaspete
Spălați cu grijă icrele sub apă rece.
Scurgeți și îndepărtați pelicula subțire din jurul icrelor. Se transferă într-un bol de mărime medie.
Așezați castronul cu icrele deasupra unei oale sau cratițe cu apă care fierbe foarte ușor. Asigurați-vă că bolul cu icre nu atinge apa.
Cu o lingură de lemn, amestecați icrele timp de aproximativ 2-3 minute, până când toate au aceeași culoare roz deschis.
Se lasă să se răcească puțin.
Cum se face salata de icre cu ceapă
Țineți aproape uleiul, sucul de lămâie sau de lime și apa minerală.
Puneți icrele într-un bol și începeți să amestecați cu o lingură de lemn.
Adăugați o linguriță de suc de lămâie și, după ce este bine amestecat, adăugați 2 linguri de ulei pentru a stabiliza emulsia, apoi transferați amestecul într-un robot de bucătărie.
Amestecați, alternând câte o linguriță de suc de lămâie și câteva picături de ulei.
Repetați până când tot sucul de lămâie și uleiul sunt încorporate și amestecul se îngroașă.
Pentru a subția icrele, agitați sticla cu apă minerală și adăugați 1 lingură în robotul de bucătărie și amestecați scurt.
Adăugați apoi sare, piper negru după gust și ceapa tăiată fin.
Cu robotul în funcțiune, adăugați restul de 1 lingură de ulei în flux lent și constant.
Scoateți salata din robotul de bucătărie și răciți-o înainte de servire. Se păstrează la frigider cel mult de 2 zile.
Salata de icre poate fi servită ca atare, ca aperitiv sau ca parte a unui meniu mai mare. În general, se servește alături de pâine prăjită sau pâine integrală.
Salata de icre poate fi consumată și ca fel principal, alături de o salată verde sau de legume proaspete.