Sarmale de post delicioase, cu orez și varză murată. Acest preparat este și sănătos, nu doar gustos. 

Sarmale de post cu orez și varză murată

Orezul are un conținut ridicat de potasiu și este benefic pentru persoanele care suferă de boli cardiovasculare și renale. Ingredientul conține vitaminele B1, B2, B3 și B6 ce au rolul de a întări sistemul nervos, contribuind și la transformarea nutrienților în energie.

Rețeta de sarmale de post cu orez și varză murată

Timp total 3 ore

Ingrediente

  • Două verze murate
  • O cană și jumătate cu orez
  • Două cepe medii
  • Un morcov mare
  • 150 de mililitri de pastă de roșii sau bulion
  • 40 de mililitri de ulei
  • O legătură de mărar
  • Cimbru, după gust
  • Două foi de dafin
  • Boia de ardei dulce, după gust
  • Sare și piper măcinat, după gust

Mod de preparare

Primul pas în această rețetă este să desprindeți foile de varză și să tăiați cu grijă nervurile groase. Este recomandat să folosiți foi cu dimensiuni aproximativ egale. Puteți tăia frunzele mai mari de la suprafață astfel încât să obțineți două sau chiar trei sarmale.

Tocați ceapa mărunt și dați morcovii pe răzătoare. Puneți uleiul la încins într-o cratiță și adăugați apoi morcovul și ceapa. Lăsați-le la călit, la foc mic, timp de cinci minute. Ulterior, adăugați orezul și o cană cu apă. Lăsați la fiert până când orezul absoarbe apa. Condimentați cu sare, piper, cimbru și mărar tocat mărunt.

Urmează umplerea foilor de varză. Puneți în fiecare foaie de varză câte o lingură cu vârf din compoziție. Rulați foile de varză, îndesând capetele înăuntru. Tocați mărunt nervurile pe care le-ați dat inițial deoparte și așezați-le pe fundul oalei. Este recomandat să folosiți o oală cu pereți mai groși sau chiar una de lut.

După ce așezați patul format din nervuri, puteți începe să aranjați sarmalele, vertical sau orizontal. Acoperiți-le cu restul de varză tocată, după care adăugați sucul de roșii sau bulionul și frunzele de dafin.

Turnați apă caldă peste sarmale, astfel încât să fie acoperite cu unul sau două degete. Puneți capacul și fierbeți la foc mic. Pentru un timp de gătire mai mic, este recomandată folosirea unei oale de lut și a unui cuptor electric. De obicei, sarmalele sunt gata în două sau trei ore, dacă sunt fierte pe plită.

Verificați sarmalele din când în când și adăugați apă fiartă, dacă este necesar. Sarmalele sunt gata atunci când varza este moale și poate fi tăiată ușor cu furculița. Spre finalul timpului de gătire, puteți scoate capacul, astfel încât sarmalele să se rumenească la suprafață.