Această variantă de scovergi cu brânză, cașcaval și smântână este sărată, gustoasă și ușor de făcut.

Scovergile sunt unul dintre cele mai iubite preparate tradiționale din bucătăria românească. Sunt simple, ieftine și pot fi pregătite rapid din ingrediente pe care, de obicei, le ai deja în casă. În multe gospodării, scovergile sunt un fel de mâncare moștenit din generație în generație. Probabil le-ai mâncat la bunici, făcute pe loc, fierbinți, direct din tigaie. Sau poate le-ai luat de la un târg, calde și pufoase, cu brânză topită care se întinde la fiecare mușcătură.

Scovergile sunt practic niște turte prăjite în ulei, crocante la exterior și moi în interior. Se pot face simple sau umplute cu tot felul de ingrediente. În varianta asta, punem brânză, cașcaval și smântână – o combinație care le face și mai savuroase.

Ce trebuie să știi înainte să te apuci

  • Aluatul trebuie frământat bine. Nu e nimic complicat, dar trebuie să fie elastic și nelipicios. Dacă e prea moale, mai pui un pic de făină. Dacă e prea tare, adaugi câteva picături de apă.
  • Dospirea este importantă. Trebuie să lași aluatul să crească cel puțin o oră. Dacă te grăbești și nu aștepți, scovergile vor ieși tari, nu pufoase.
  • Uleiul trebuie să fie bine încins. Dacă e prea rece, scovergile vor absorbi ulei și vor fi grele. Dacă e prea fierbinte, se vor arde la exterior și vor rămâne crude în interior.
  • Brânza trebuie bine scursă. Dacă e prea apoasă, va face aluatul moale și greu de lucrat. Alege o telemea mai uscată sau combină mai multe tipuri de brânză pentru un gust mai intens.
  • Cașcavalul trebuie să fie unul care se topește frumos. Cel mai potrivit este cașcavalul clasic.

Scovergile sunt bune la micul dejun, la prânz sau ca gustare. Le poți mânca simple sau cu smântână deasupra. Sunt excelente și reci, dar cel mai bine le mănânci imediat ce le-ai făcut.

Preparare 1 oră și 15 minute
Gătire 15 minute
Timp total 1 oră și 30 minute

Ingrediente

Pentru aluat

  • 500 grame făină
  • 250 ml apă călduță
  • 7 grame drojdie uscată (sau 25 grame drojdie proaspătă)
  • 1 linguriță zahăr
  • 1 linguriță sare
  • 2 linguri ulei

Pentru umplutură

  • 200 grame brânză telemea sfărâmată
  • 100 grame cașcaval ras
  • 100 grame smântână grasă (minim 20% grăsime)

Mod de preparare

Într-un bol mare, amestecă drojdia cu zahărul și apa călduță. Lasă 10 minute să se activeze.

Adaugă făina, sarea și uleiul. Frământă un aluat elastic și nelipicios. Dacă e nevoie, mai adaugă puțină făină.

Acoperă și lasă la dospit 1 oră, până își dublează volumul.

Presară făină pe masă. Împarte aluatul în 8-10 bucăți egale.

Întinde fiecare bucată într-o foaie subțire, rotundă. Pune brânză și cașcaval în mijloc, apoi împăturește marginile spre centru și presează ușor.

Aplatizează ușor cu mâna pentru a se lipi bine.

Încinge uleiul într-o tigaie adâncă.

Prăjește fiecare scoveargă pe foc mediu, câte 2-3 minute pe fiecare parte, până devin aurii.

Scoate-le pe un șervețel de hârtie pentru a absorbi excesul de ulei.

Servește-le calde, cu smântână deasupra sau cu un mujdei.