E sezonul lor, al căpșunilor, iar astăzi vă propunem o rețetă de sirop de căpșuni simplu de făcut, delicios, rapid și natural. Nu conține conservanți artificiali, se face în casă și are avantajul că știți exact ce puneți în el. 

Siropul de căpșuni, alături de cel de vișine sau zmeură, este una dintre băuturile copilăriei. Îl făceau mamele și bunicile noastre și îl puneau la păstrare peste iarnă. Iar noi îl savuram cu apă rece sau cu sifon. Era sucul natural al copilăriei, al cărui gust ni-l amintim și acum. 

Sirop de căpșuni
Timp total 1 oră

Ingrediente

2 kg căpșuni zeama de la 2 lămâi zahăr

Mod de preparare

Curățați căpșunile și spălați-le bine cu apă rece. Puneți căpșunile într-o oală și puneți apă rece cât să le acopere. Dacă sunt căpșuni mari, tăiați-le în jumătăți sau sferturi.

Puneți oala la fiert, la foc mic. După ce căpșunile au fiert, scoteți-le din oală cu ajutorul unei spumiere. Din lichidul rămas veți face siropul. Cântăriți siropul și puneți peste el aceeași cantitate de zahăr.

De exemplu, dacă aveți 1,5 litri sirop, puneți 1,5 kilograme de zahăr. Puneți zeama de lămâie și puneți din nou la fiert. Amestecați până când zahărul s-a topit și lăsați siropul să fiarbă o jumătate de oră.

Când siropul s-a răcit, îl puteți turna în sticle. Păstrați siropul la frigider pentru câteva zile. Dacă vreți să-l conservați pentru iarnă, puneți-l în sticle și sterilizați-le.

Siropul de căpșuni se servește cu apă plată sau minerală rece sau cu limonadă.