Varză a la Cluj cu afumătură este gustoasă și ușor de preparat. Este o combinație de varză călită, afumătură, orez și condimente, așezate pe straturi și pregătite la cuptor.
Varza a la Cluj este un preparat renumit și foarte apreciat în bucătăria românească. Rețeta clasică, tradițională, presupune să folosiți carne tocată, însă rețeta pe care v-o propunem astăzi este la fel de gustoasă, doar că mai ușor de preparat și mai rapidă.
Carnea tocată poate fi înlocuită cu afumătură: cârnat afumat, costiță, kaizer, iar timpul de preparare și complexitatea rețetei se vor reduce considerabil.
Practic, varza a la Cluj este o combinație de varză călită, carne tocată trasă la tigaie (sau afumătură, în acest caz), orez și condimente, așezate pe straturi și pregătite la cuptor.
Dacă rețeta clasică, cea cu carne tocată, are un grad mai ridicat de dificultate, ei bine cea cu afumătură este perfectă dacă nu vreți să petreceți mult timp în bucătărie. În plus, este delicioasă și reprezintă o idee excelentă de prânz sau cină, putând fi savurată alături de mămăliguță și ardei iute.
Aroma de varză dulce, călită, se potrivește perfect cu afumătura, iar odată ce preparați această rețetă sunt mari șanse să devină una dintre preferatele voastre.
Cum faci cea mai bună varză a la Cluj cu afumătură
Ingrediente
- 1 varză dulce mare
- 500 g afumătură (cârnați, kaizer, costiță sau amestec)
- 2 cepe
- 1/4 cană de orez
- 4-5 linguri ulei
- 300 ml bulion
- sare
- piper
- cimbru
- foaie de dafin
- mărar
- boia afumată
Mod de preparare
Varza se toacă mărunt și se pune într-un vas cu puțină sare. Se lasă așa câteva minute, timp în care se curăță și se toacă cepele, care se pun împreună cu uleiul într-o cratiță pe foc. Se adaugă puțină sare și se călește ceapa până când devine sticloasă. Se toarnă bulionul și se adaugă varza tocată.
Se pune o foaie de dafin, piper, cimbru și se lasă varza la călit circa o jumătate de oră, până când apa pe care și-a lăsat-o s-a evaporat și varza este gătită. Se mai adaugă sare și piper, dacă mai este nevoie, mărar tocat, se amestecă și se oprește focul.
Orezul se spală și se fierbe într-un vas cu apă, iar afumătura se taie cubulețe sau bucățele potrivite și se trage la tigaie împreună cu puțină boia afumată, astfel încât să se rumenească puțin. Mai departe, tot ce mai aveți de făcut este să așezați preparatul pe straturi și să dați la cuptor.
Într-o tavă înaltă, se pune un strat de varză călită (cam jumătate din cantitatea totală), apoi afumătura, orezul fiert și din nou un strat de varză călită. Se nivelează bine și se dă la cuptor pentru aproximativ 40-45 de minute sau până când varza s-a rumenit.
Varza a la Cluj cu afumătură este gata și se poate servi cu ardei iute, mămăliguță și chiar smântână, în funcție de preferințe.