Varzăririle moldovenești sunt plăcinte din aluat de pâine umplute cu varză călită. Se pregătesc mai ales în post, fiind populare în Moldova și Bucovina. Sunt crocante la exterior și moi la interior, cu o umplutură aromată.

Varzăririle moldovenești sunt plăcinte simple, dar incredibil de gustoase. Se fac dintr-un aluat moale, asemănător celui de pâine, umplut cu varză călită și ceapă. Nu sunt dulci, nu sunt sofisticate, dar tocmai această simplitate le face speciale. Sunt parte din tradiția culinară a Moldovei și Bucovinei, mai ales în perioada postului, când oamenii căutau mâncăruri hrănitoare, dar fără carne.
Poate nu ai auzit de ele sau poate nu ți-au atras atenția. Dar dacă le încerci o dată, vei înțelege de ce au rămas în bucătăria tradițională românească timp de generații. Au acea combinație perfectă de crocant și moale, cu umplutura aromată și ușor dulceagă de la varza bine călită.
Sunt bune atât calde, cât și reci, iar mirosul lor te va duce cu gândul la bucatele făcute în casă, cu răbdare și grijă.
Ingrediente
Pentru aluat
- 1 kg făină de grâu
- 500 ml apă caldă
- 200 ml ulei
- 1 linguriță cu vârf de sare
- 50 grame drojdie proaspătă (sau 14 grame drojdie uscată)
- 1 lingură zahăr
Pentru umplutură
- 1 varză proaspătă (aprox. 1 kg)
- 3 cepe mari
- 150 ml ulei
- Sare și piper după gust
- (Opțional) 1 linguriță rasă de chimen măcinat
- 2-3 linguri pesmet
Pentru uns
- 2 linguri apă
- 1 linguriță zahăr
- 1 praf de sare
- (Opțional) chimen sau susan pentru decor
Mod de preparare
Pregătirea aluatului
Într-o cană, amestecă 100 ml apă caldă cu zahărul și drojdia. Lasă 15 minute să se activeze.
Cerne făina într-un bol mare și fă o adâncitură în mijloc.
Adaugă maiaua, sarea, uleiul și restul de apă. Frământă până obții un aluat elastic. Dacă este prea lipicios, mai adaugă puțină făină.
Bate aluatul de masă de 100 de ori – ajută la frământare rapidă.
Lasă aluatul la dospit pentru cel puțin 2 ore, acoperit cu un prosop, la loc cald.
Pregătirea umpluturii
Toacă varza fin și frământ-o cu sare. Las-o 10 minute să lase zeamă, apoi stoarce-o bine.
Călește ceapa în ulei până devine aurie.
Adaugă varza și continuă călirea la foc mediu, amestecând constant, până devine maronie.
Condimentează cu piper și, dacă dorești, cu chimen măcinat.
Dacă umplutura e prea moale, adaugă 2-3 linguri de pesmet. Lasă să se răcească.
Formarea și coacerea plăcintelor
Împarte aluatul în 24 de bile egale.
Întinde fiecare bilă într-o foaie rotundă (de aproximativ 18 cm diametru).
Pune o lingură de umplutură în mijloc și împăturește plăcinta în formă de plic sau de rulou.
Așează plăcintele în tava tapetată cu hârtie de copt.
Lasă-le la dospit încă 20 de minute.
Unge-le cu amestecul de apă, zahăr și sare, apoi presară chimen sau susan deasupra.
Coace la 180 de grade timp de 45 de minute, până devin aurii.
Scoate tava, acoperă plăcintele cu un prosop și lasă-le să se răcească ușor.
Note
- Un aluat bine frământat devine elastic și ușor de lucrat. Iar metoda tradițională de a „trânti” aluatul de masă de 100 de ori nu este doar un truc moștenit, ci chiar ajută la obținerea unei texturi perfecte.
- Un alt detaliu important: aluatul trebuie lăsat să crească bine. Nu te grăbi. Dacă e rece în bucătărie, mută-l lângă aragaz sau în apropierea unui calorifer. Cu cât are mai mult timp să dospească, cu atât plăcintele vor fi mai pufoase.
- Varza trebuie bine călită și fără lichid excesiv, altfel plăcintele se vor înmuia la copt. Dacă vrei un gust mai intens, poți folosi varză murată bine stoarsă.
- Chimenul adaugă un gust autentic, dar poate fi omis dacă nu îți place. Piperul, în schimb, este esențial pentru aromă.