In studiile pe oameni, cercetatorii au descoperit recent o legatura intre femeile gravide cu un nivel scazut de vitamina D si probabilitatea crescuta de a avea un copil cu autism. Dar cercetatorii de la Universitatea din Queensland au descoperit ca suplimentele de vitamina D, oferite soarecilor in perioada gestatiei, previn aparitia simptomelor din spectrul autist la puii lor.
Descoperirea ofera dovezi suplimentare despre rolul crucial pe care il joaca vitamina D in dezvoltarea creierului, a declarat profesorul Darryl Eyles, de la Queensland Brain Institute. Pentru studiu s-au folosit soareci afectati de autism, care se comporta anormal si arata deficiente in interactiunea sociala, invatarea de baza si comportamente stereotipe. S-a constatat ca femelele gestante tratate cu vitamina D activa in primul trimestru de sarcins, au avut pui care nu au dezvoltat aceste deficiente.
In studiile pe oameni, cercetatorii au descoperit recent o legatura intre femeile gravide cu un nivel scazut de vitamina D si probabilitatea crescuta de a avea un copil cu autism.
Autismul - sau tulburarile din spectrul autist - descrie o deficienta in dezvoltare, inclusiv dificultatea sau incapacitatea de a comunica cu ceilalti si de a interactiona social.
Expunerea la soare este principala sursa de vitamina D - pe care celulele pielii o produc, ca raspuns la razele UV - dar este, de asemenea, gasita in unele alimente. Vitamina D este cruciala pentru mentinerea oaselor sanatoase, dar forma hormonala activa a vitaminei D nu poate fi administrat femeilor gravide, deoarece aceasta poate afecta scheletul fatului in curs de dezvoltare.
Aportul de vitamina D în sarcină corelat cu prevenirea autismului
Suplimentele de vitamina D, oferite soarecilor in perioada gestatiei, previne aparitia simptomelor din spectrul autist la puii lor, au descoperit cercetatorii. Descoperirea ofera dovezi suplimentare cercetarilor care au aratat ca vitamina D joaca un rol crucial in dezvoltarea creierului.
Recomandări
Trending