De exemplu, un barbat activ fizic, de 22 ani, necesita mult mai multe calorii decat o femeie sedentara, in varsta de 70 de ani.
S-a descoperit ca factori cum ar fi modul in care mananci alimentele pot influenta cat de multe calorii ajung in organism. Cu cat iti mesteci mai mult mancarea, cu atat mai multe calorii pastreaza corpul.
Recomandarile zilnice cu privire la calorii difera in intreaga lume. Potrivit Serviciului National de Sanatate (NHS) din Marea Britanie, un adult mediu are nevoie de aproximativ 2.500 de calorii pe zi pentru a-si mentine constant greutatea, in timp ce femeia adulta medie are nevoie de 2.000.
Autoritatile americane recomanda 2.700 de calorii pe zi pentru barbati si 2.200 pentru femei.
NHS subliniaza faptul ca, mai degraba decat numararea precisa a numarului (calorii), oamenii ar trebui sa se concentreze mai mult pe consumul unei alimentatii sanatoase si echilibrate, fiind activi din punct de vedere fizic si echilibrand cat de multe calorii consumate cu numarul de calorii arse in fiecare zi.
Daca mananci cele cinci portii de fructe si legume pe zi, probabil ca vei trai mai mult, au raportat cercetatorii suedezi in Jurnalul American de Nutritie Clinica.
Potrivit Organizatiei pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), necesarul minim de calorii pe zi pentru fiecare persoana este de aproximativ 1.800 kilocalorii (7.500 kJ).
In ultimii douazeci de ani, zaharul a fost adaugat la un numar tot mai mare de alimente pe care le consumam. Din pacate, etichetele produselor alimentare din SUA si Europa nu includ detalii despre cantitatea de zahar adaugata. Astfel, a devenit aproape imposibil pentru consumatori sa determine cantitatea de zaharuri adaugate in alimente si bauturi.
Un mic dejun mare te ajuta sa iti reduci greutatea sau sa o menti. Cercetatorii de la Universitatea din Tel Aviv au explicat in revista medicala Obezitatea ca un mic dejun de aproximativ 700 de calorii este ideal pentru scaderea in greutate, reducerea riscului de diabet si colesterolul ridicat.
Care este diferenta dintre calorii si kilocalorii?
Din punct
de vedere stiintific, o kilocalorie are 1.000 de calorii. Cu toate
acestea, termenul de calorie din limba engleza a devenit atat de slab
utilizat cu acelasi inteles ca si kilocalorie, incat cei doi termeni
s-au unit efectiv.
Cu alte cuvinte, in majoritatea cazurilor, o calorie
si o kilocalorie au acelasi inteles. O kilocalorie este cantitatea de
energie necesara ridicarii temperaturii unui kg de apa de la 15° la 16° C
la o atmosfera.
O "calorie mica" se refera la termenul stiintific
traditional de calorii, adica la o mie de kilocalorii.
Pe plan
international, majoritatea natiunilor vorbesc despre energia alimentara
in kJ (kilojoule). 1 kcal (kilocalorie) = 4.184 kJ.
Corpul uman si consumul de energie
Pentru ca organismul
uman sa ramana in viata, este nevoie de energie. Aproximativ 20% din
energia utilizata este pentru metabolismul creierului.
Majoritatea
cerintelor energetice ale organismului sunt preluate pentru cerintele
metabolice bazale - energia de care avem nevoie atunci cand suntem in
stare de repaus, pentru functii precum circulatia sangelui si
respiratia.
Daca mediul nostru este rece, metabolismul nostru creste
pentru a produce mai multa caldura pentru a mentine o temperatura
constanta a corpului. Cand suntem intr-un mediu cald, avem nevoie de mai
putina energie.
Avem nevoie, de asemenea, de energie mecanica pentru
muschi, pentru a ne plasa si a ne misca.
Respiratia sau, in mod
specific, respiratia celulara se refera la procesul metabolic prin care
un organism obtine energie prin reactia oxigenului cu glucoza pentru a
produce dioxid de carbon, apa si energie. Cat de eficient se transforma
energia din respiratie in puterea fizica (mecanica) depinde de tipul de
mancare consumata, precum si de tipul de energie fizica utilizata.