Pentru toată lumea, perioada Sărbătorilor este una plină de excese. Nu mai ținem cont de nicio regulă de combinare a alimentelor, grăsimile sunt la putere, nu lipsesc nici dulciurile și alcoolul, astfel că, în ianuarie, ne trezim cu câteva kilograme în plus și un metabolism care nu mai e așa eficient.

Fie că vreți să slăbiți sau pur și simplu să vă detoxofiați și să reveniți la un stil de viață sănătos, o cură de mâncat sănătos este bine-venită pentru oricine. Atunci când începeți un regim detox, este important să știți că acesta nu trebuie să dureze mai mult de o săptămână. De asemenea, dacă vă simțiți slăbit sau amețit, trebuie să îl întrerupeți și să mergeți la medic.

O idee greșită este aceea că, în timpul dietei de detoxifiere, vă înfometați. Nu este nevoie și nici nu este recomandat să faceți acest lucru, mai ales după o perioadă în care ați mâncat din belșug. Riscați să vă dați organismul peste cap și să ajungeți la complicații și frustrări.

Nutriționistul prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi atrage atenția că regimul de detoxifiere trebuie să conțină iarturi, ceaiuri, apă multă, cât mai multe fructe și legume. Renunțați la prăjeli, zahăr, alcool și tutun, pentru rezultate eficiente.

În fiecare zi este recomandat să aveți trei mese principale și două gustări. Începeți ziua cu un pahar de apă călduță, în care ați stors o jumătate de lămâie. Continuați cu o lingură de semințe de in măcinate și dizolvate în apă, după care puteți lua micul dejun.

Meniu pe o zi

Mic dejun: smoothie dintr-un fruct și lapte vegetal.
Gustare 1: un pahar de suc de fructe proaspăt stors
Prânz: supă de legume/ broccoli preparat la abur și sfeclă, stropite cu zeamă de lămâie.
Gustare 2: o cană de ceai de păpădie, un morcov cu hummus.
Cină: salată de legume (ardei roșu, anghinare, varză de Bruxelles, cu dressing făcut din puțin usturoi, lămâie și ulei de măsline).

Acest regim este potrivit și pentru vegetarieni, pentru că pe parcursul celor câteva zile nu se consumă deloc carne sau produse de origine animală, doar fructe și legume.

Meniul poate fi adaptat la dorințele și preferințele fiecăruia, atât timp cât respectă regulile de bază: cât mai multe legume și fructe, apă și ceaiuri neîndulcite.

Baftă și... spor la slăbit!