Salată rapidă (pentru 2 persoane) - Rețete simple și delicioase

Salatele sunt o opțiune excelentă pentru mese rapide și sănătoase. Sunt ușor de preparat, bogate în nutrienți și pot fi adaptate în funcție de preferințele tale culinare.

În acest articol, vei găsi o colecție de rețete de salate rapide, perfecte pentru două persoane. Aceste rețete sunt simple, delicioase și ideale pentru a adăuga varietate meniului zilnic.

Fiecare salată este simplu de preparat și nu necesită mult timp. Alege una dintre aceste rețete și bucură-te de o masă delicioasă și sănătoasă.

Ingrediente

  • 1 conopidă mică
  • 200 grame iaurt grecesc
  • 2-3 căței de usturoi, tocați
  • Sucul de la o jumătate de lămâie
  • Sare și piper, după gust
  • Opțional: verdeață tocată (pătrunjel, mărar, etc.), ceapă verde tocată, măsline

Mod de preparare

Fierbe conopida în apă cu sare până devine moale, aproximativ 10 minute.

Scurge conopida de apă și las-o să se răcească complet, apoi taie-o în bucăți potrivite.

Într-un bol mare, combină iaurtul grecesc cu usturoiul tocat, sucul de lămâie, sare și piper. Amestecă bine până la omogenizare.

Adaugă conopida în bolul cu dressing. Dacă alegi să adaugi opționalele, acum este momentul să pui verdeața tocată, ceapa verde și măslinele. Amestecă totul bine, astfel încât fiecare bucată de conopidă să fie acoperită în mod egal cu dressing.

Acoperă bolul cu folie de plastic sau un capac și lasă salata la frigider pentru cel puțin o oră. Acest pas este important pentru ca aromele să se îmbine bine.

Scoate salata din frigider și amestecă-o ușor înainte de a o servi. Poți ajusta de sare și piper, dacă este necesar.

Decorează cu pătrunjel proaspăt, ceapă verde sau măsline.

Ingrediente

Pentru cartofi

  • 600 - 700 g de cartofi dulci, curățați de coajă (2 cartofi medii)
  • 1,5 linguri de ulei de măsline

Pentru salată

  • 100 g rucola 
  • 70 g nuci pecan
  • 1 linguriță de ulei
  • 100 g bacon, tocat mărunt
  • 60 g brânză de capră sau feta

Dressing de miere și lămâie

  • 1 lingură de miere
  • 2 linguri de suc de lămâie, proaspăt
  • 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 1/2 linguriță de muștar Dijon
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 220°C.

Tăiați cartoful dulce în felii de 1,5 cm grosime. Tăiați rondelele mai mari pe jumătate (în semicercuri).

Puneți-le într-un bol, stropiți-le cu ulei, presărați-le cu sare și piper. Se amestecă bine pentru a se acoperi. Se toarnă într-o tavă de copt.

Se gătesc timp de 20 de minute, apoi se întorc pe partea cealaltă și se mai lasă la cuptor încă 10 minute sau până când devin aurii.

Între timp, puneți ingredientele pentru dressing într-un borcan, amestecați cu o linguriță (pentru a dezlipi mierea de baza borcanului), apoi agitați bine până se combină.

Prăjiți nucile pecan într-o tigaie uscată, la foc mediu-mare, timp de 3 minute sau până când se simte un miros de nucă.

Scoateți nucile pecan din tigaie și încălziți 1 linguriță de ulei. Adăugați baconul și gătiți până când devine auriu.

Pentru asamblare, puneți totul într-un bol, păstrând o parte din bacon, nuci pecan și brânză de capră pentru decor. Stropiți cu cea mai mare parte din dressing, apoi amestecați ușor.

Se transferă într-un bol de servire, se ornează cu restul de bacon, nuci pecan și brânză de capră. Se stropește cu restul de dressing. Poftă bună!

Ingrediente

  • 1 piept de pui la grătar
  • 1 avocado
  • 1 roșie mare
  • 1 castravete
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • Zeama de la 1 lămâie
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare

Taie pieptul de pui în fâșii.

Curăță și taie avocado în cuburi.

Taie roșia și castravetele în felii.

Amestecă toate ingredientele într-un bol.

Adaugă uleiul de măsline, zeama de lămâie, sarea și piperul.

Servește imediat.

Ingrediente

  • 2 fileuri de macrou afumat
  • 2-3 cartofi medii
  • câteva tije de țelină verde
  • 1 ceapă roșie
  • 2 linguri de muștar
  • 2-3 linguri de ulei de măsline
  • Sucul de la jumătate de lămâie
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Începe prin a fierbe cartofii în coajă, în apă cu sare, până când sunt gata, adică pot fi străpunși ușor cu o furculiță. După ce s-au fiert, lasă-i să se răcească, apoi îi poți curăța de coajă și îi tai în cuburi mici sau felii, în funcție de preferințe.

Între timp, taie ceapa roșie mărunt și pune-o într-un castron mare. Adaugă sucul de lămâie peste ceapă; asta va ajuta la atenuarea gustului intens al cepei.

Curăță fileurile de macrou afumat de piele și oase, apoi rupe-le în bucăți potrivite. Adaugă bucățile de macrou peste ceapă.

Adaugă cartofii tăiați în castron.

Taie țelina verde mărunt și adaug-o în salată.

Pentru dressing, amestecă muștarul cu uleiul de măsline, sare și piper după gust. Poți ajusta cantitățile în funcție de preferințele tale. Toarnă dressingul peste salată și amestecă bine.

Lasă salata la frigider pentru cel puțin 30 de minute înainte de servire, pentru ca aromele să se întrepătrundă bine.

Ingrediente

  • 1 conservă de năut
  • 1 roșie
  • 1 castravete
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 ceapă roșie mică
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • Zeama de la 1 lămâie
  • Sare și piper după gust
  • Pătrunjel proaspăt tocat

Mod de preparare

Scurge și clătește năutul.

Taie roșia, castravetele, ardeiul și ceapa în cuburi.

Amestecă toate ingredientele într-un bol.

Adaugă uleiul de măsline, zeama de lămâie, sarea și piperul.

Presară pătrunjelul deasupra și servește imediat.

Ingrediente

  • 700 grame de cartofi dulci 
  • 600 grame de conopidă (o căpățână mică)
  • 7 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • 3 linguri de oțet de vin roșu
  • 200 de grame de salată mixtă. ruptă în bucăți 
  • 100 de grame de semințe de rodie
  • Sare, după gust
  • Piper proaspăt măcinat, după gust 

Mod de preparare

Amestecă cartofii dulci, conopida, trei linguri de ulei de măsline, sare și piper într-o tavă de copt cu margini. Se dau la cuptor la 220 de grade Celsius, timp de 25 - 30 de minute, amestecând o dată, până când devin aurii. Ulterior, lasă-le la răcit.

Mixează împreună restul uleiului de măsline, oțetul, sarea și piperul într-un bol. Adaugă salata, semințele de rodie și legumele coapte. Amestecă până când toate ingredientele sunt acoperite de sos. Servește imediat.

Ingrediente

  • 600 grame miez de pepene roșu
  • 2 castraveți
  • 150 grame brânză feta
  • sare
  • piper
  • ulei de măsline
  • oțet balsamic
  • 1 ceapă roșie
  • mentă proaspătă

Mod de preparare

Taie pepenele în cubulețe și curăță-l, pe cât posibil, de sâmburi.

Toacă mărunt ceapa roșie și menta.

Spală castraveții și taie-i și pe ei cubulețe.

Zdrobește brânza feta cu ajutorul unei furculițe sau dă-o pe răzătoare.

Apoi, asamblează salata. Pune toate ingredientele într-un bol încăpător.

Separat, amestecă 3 linguri de ulei de măsline, 2 de oțet balsamic, piper și puțină sare. Ai grijă la sare, pentru că și brânza feta este destul de sărată.

Amestecă bine dressingul și toarnă-l peste salată.

Decorează cu mentă proaspăt tocată și servește salata imediat.

Ingrediente

  • 1 kg de cartofi
  • 6 felii de bacon, tăiate mărunt
  • 80 g de ceapă tocată mărunt
  • 180 ml de apă sau supă de vită
  • 6 linguri de oțet alb
  • 1 linguriță de muștar Dijon sau orice alt muștar ușor
  • 2 linguri de ulei vegetal, ulei de floarea soarelui sau de avocado merg cel mai bine
  • 1 linguriță de zahăr
  • 1/2 linguriță de sare sau mai mult după gust
  • 1/4 linguriță de piper negru, proaspăt măcinat
  • 2 linguri de pătrunjel tocat sau ceapă verde, tăiată mărunt

Mod de preparare

În primul rând, fierbeți cartofii într-o oală mare, acoperită cu un centimetru de apă, la foc mare, până se înmoaie, aproximativ 20 de minute, în funcție de mărimea cartofilor.

Între timp, faceți dressingul. Gătiți baconul într-o tigaie la foc mediu până devine crocant. Scoateți-l apoi și puneți-l deoparte, dar lăsați grăsimea acolo. Adaugati ceapa în tigaie si căliți-o până devine translucidă, dar să nu se rumenească, aproximativ 3-4 minute. Adăugați apa (sau supa de vită) și aduceți la fiert. Reduceți focul și adăugați oțet, muștar, ulei, zahăr, sare și piper.

Lăsați cartofii să se răcească ușor, astfel încât să vă puteți descurca cu ei. Curățați-i și tăiați-i felii sau cubulețe, apoi puneți-i într-un castron mare.

Turnați dressingul fierbinte peste cartofi. Amestecați ușor salata, după aceea adăugați bucățile de bacon. Lăsați-o să stea la temperatura camerei cel puțin 20 de minute înainte de servire, astfel încât cartofii să poată absorbi aroma dressingului.

Ingrediente

  • 1 varză albă mică sau 1/2 varză mare
  • 4 morcovi, curățați de coajă
  • 1 ceapă roșie mare
  • 1/2 legătură mică de mărar, cepșoară sau pătrunjel, tocat fin (opțional)
  • un vârf de cuțit de paprika

Pentru dressing

  • 1 lingură de muștar Dijon
  • 50 g de maioneză
  • 50g iaurt, smântână sau mai multă maioneză
  • 1-2 linguri de oțet de vin alb

Mod de preparare

Îndepărtați de pe varză toate frunzele exterioare pătate sau deteriorate. Se taie varza în două și se îndepărtează miezul cu un cuțit ascuțit. Puneți partea tăiată în jos pe un tocător și tăiați-o cât mai fin, în fâșii subțiri. Puteți folosi și o răzătoare mandolină (se taie varza în patru înainte de a o felia) sau un robot de bucătărie. Se răstoarnă într-un bol.

Radeți morcovii, sau tăiați-i în fâșii subțiri. Se adaugă în castron. Feliați fin ceapa, cât mai subțire, și adăugați-o în castron împreună cu celelalte legume. Se adăugă ierburile aromatice și se amestecă.

Într-un castron, se amestecă muștarul, maioneza, iaurtul și oțetul. Asezonați după gust.

Se răstoarnă dressingul în bolul de legume și se amestecă cu o lingură mare până când toate legumele sunt acoperite de sos. Presărați paprika și serviți imediat. Se poate păstra acoperită și la rece până la 3 zile. Se amestecă bine înainte de servire.

Ingrediente

  • 1 conservă de ton în ulei
  • 200 grame fasole roșie din conservă
  • 1 ceapă mică
  • 1 ardei gras roșu
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • Zeama de la 1 lămâie
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare

Scurge tonul și fasolea.

Taie ceapa și ardeiul gras în cuburi.

Amestecă toate ingredientele într-un bol.

Adaugă uleiul de măsline, zeama de lămâie, sarea și piperul.

Servește imediat.

Ingrediente

  • 4 roșii mari coapte, tăiate în felii groase
  • 230 de grame de mozzarella proaspătă, tăiată în felii groase
  • 50 de grame de frunze proaspete de busuioc sau rucola, spălate bine și uscate 
  • 1/4 linguriță de oregano uscat, dacă se folosește rucola în loc de busuioc
  • 3 - 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • Sare de mare fină, după gust
  • Piper negru proaspăt măcinat, după gust

Ingrediente opționale

  • Un strop de oțet balsamic 
  • Bucățele de pesto
  • Piersici tăiate felii
  • Frunze de mentă
  • Felii de avocado
  • Căpșuni

Mod de preparare

Aranjați roșiile, mozzarella și frunzele de busuioc pe un platou. Stropiți cu ulei de măsline și presărați cu sare de mare și piper negru proaspăt măcinat.

Dacă doriți, adăugați din ingredientele opționale.

Ingrediente

  • 100 grame quinoa
  • 1 roșie
  • 1 castravete
  • 1 ardei gras galben
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • Zeama de la 1 lămâie
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare

Fierbe quinoa conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Taie roșia, castravetele și ardeiul în cuburi.

Amestecă toate ingredientele într-un bol.

Adaugă uleiul de măsline, zeama de lămâie, sarea și piperul.

Servește imediat.

Ingrediente

  • 250 grame paste (penne, fusilli, farfalle sau orice tip preferi)
  • Roșii cherry
  • Ardei gras (roșu, galben sau verde)
  • Castraveți
  • Ceapă roșie
  • Măsline (opțional)
  • Brânză feta sau mozzarella (opțional)
  • Pătrunjel sau busuioc proaspăt
  • Ulei de măsline
  • Suc de lămâie sau oțet balsamic
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare

Fierbe pastele conform instrucțiunilor de pe ambalaj. După ce sunt fierte al dente, scurge-le și clătește-le sub un jet de apă rece pentru a opri procesul de gătire și pentru a le răci.

Taie roșiile cherry în jumătăți, ardeii în fâșii subțiri, castraveții în cuburi și ceapa roșie în felii subțiri.

Într-un bol mare, amestecă pastele răcite cu legumele tăiate.

Adaugă măslinele, dacă folosești, și brânza feta sau mozzarella tăiată cubulețe.

Prepară un dressing simplu din ulei de măsline și suc de lămâie sau oțet balsamic. Condimentează cu sare și piper după gust.

Toarnă dressingul peste salată și amestecă bine pentru a acoperi toate ingredientele.

Presară pătrunjel sau busuioc proaspăt deasupra pentru un plus de prospețime și aromă.

Ingrediente

  • 150 grame de spanac proaspăt
  • 150 grame de căpșuni proaspete
  • 7 nuci
  • Ulei de măsline extra virgin
  • Oțet balsamic
  • Sare și piper după gust

Mod de preparare

Începeți prin spălarea spanacului și a căpșunilor. Asigurați-vă că toate frunzele de spanac sunt bine clătite pentru a îndepărta orice urmă de pământ sau nisip. Curățați căpșunile și tăiați-le în jumătate sau în sferturi, în funcție de mărimea lor. Nucile pot fi lăsate întregi sau mărunțite, în funcție de preferințe.

Puneți spanacul într-un bol mare. Adăugați căpșunile tăiate și nucile peste spanac.

Într-un bol mic, amestecați uleiul de măsline extra virgin cu oțetul balsamic. Adăugați sare și piper după gust.

Turnați dressingul peste salată și amestecați ușor, astfel încât toate ingredientele să fie acoperite.

Ingrediente

  • 500 de grame piept de pui fiert tocat
  • 1 rădăcină mare de țelină, curățată (aproximativ 500 de grame)
  • 2 morcovi mari, decojiți
  • 30 de grame de busuioc proaspăt tocat sau coriandru
  • 1 cățel mic de usturoi, decojit și ras sau tocat mărunt
  • 2 linguri de oțet alb
  • 2 linguri de ulei de susan prăjit
  • 1 lingură de sirop de arțar sau miere
  • 1 lingură de sos de soia cu conținut redus de sodiu
  • 2 lingurițe de semințe de susan (opțional)
  • 1,5 linguriță de rădăcină de ghimbir proaspăt ras
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/4 linguriță de piper

Mod de preparare

Mărunțiți morcovii și rădăcina de țelină pe o răzătoare sau cu ajutorul unui robot de bucătărie cu tocător. Combinați morcovii, rădăcina de țelină, pieptul de pui gătit și busuiocul într-un castron mare de salată.

Combinați usturoiul, oțetul, uleiul de susan, siropul de arțar, sosul de soia, semințele de susan, ghimbirul, sarea și piperul într-un borcan și agitați pentru a se omogeniza. Se toarnă dressingul peste salată și se amestecă.

Puneți în farfurie și serviți.

Beneficiile consumului de salată

Salatele aduc multe beneficii pentru sănătate. Sunt o sursă importantă de vitamine și minerale esențiale, cum ar fi vitamina C, vitamina A, potasiu și magneziu, necesare pentru buna funcționare a organismului.

Datorită conținutului ridicat de fibre, salatele ajută la digestie și mențin un sistem digestiv sănătos. Legumele și fructele din salate au un conținut mare de apă, ceea ce ajută la menținerea hidratării.

Salatele sunt sărace în calorii, dar bogate în nutrienți, fiind ideale pentru controlul greutății. Consumul regulat de salate poate reduce riscul de boli cardiovasculare datorită antioxidanților și fibrelor pe care le conțin.

În plus, o dietă bogată în legume și fructe oferă energie și ajută la menținerea unei stări generale de bine.