Ciorba de legume cu conopidă e genul ăla de mâncare care merge oricând. Nu-i grea, nu-i pretențioasă și poate fi făcută din legume simple, pe care le găsești în orice piață sau supermarket. E sănătoasă, sățioasă și exact ce ai nevoie după o zi agitată.

Preparare 15 minute
Gătire 30 minute
Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 4-5 buchețele de conopidă (aprox. 200 g)
  • 1 dovlecel mediu
  • 2 cartofi
  • 1 țelină mică (aprox. 150 g)
  • 4-5 roșii (sau 300 grame roșii din conservă)
  • 1 lingură pastă de tomate
  • 1 mână de fasole galbenă (aprox. 100 g)
  • 1 ardei capia
  • 1 ardei gras verde
  • 1 ceapă mare
  • 1 morcov mare
  • 1 lingură de ulei
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de leuștean
  • 1 ou (opțional, pentru zdrente)
  • Sare, după gust
  • 1 cană de borș pentru acrit

Mod de preparare

Spală bine toate legumele. Toacă ceapa mărunt. Dă morcovul pe răzătoarea mică. Ardeii îi tai cubulețe.

Într-o oală, călește ceapa, morcovul și ardeii în puțin ulei, timp de 3-4 minute, la foc mediu.

Adaugă 1 litru de apă. Adaugă cartofii tăiați cuburi, țelina și dovlecelul. Lasă să fiarbă 20 de minute minute.

Între timp, desfaci conopida în buchețele și o ții 5 minute în apă cu sare și oțet (ajută la curățare și rămâne albă).

Adaugă apoi în oală conopida, fasolea galbenă tăiată bucăți și roșiile pasate. Lasă să fiarbă totul încă 10 minute.

Când toate legumele sunt fierte, adaugă pasta de tomate, borșul, sare și verdeața tocată fin. Fierbe încă 2-3 minute.

Dacă vrei, poți bate un ou și îl torni ușor în ciorba fierbinte, amestecând ușor. Iese un efect de zdrente de ou.

Se servește caldă, cu o lingură de iaurt sau smântână. Merge perfect cu pâine de casă sau mămăliguță.