Ciorba de miel a la grec e una dintre cele mai gustoase variante ale tradiționalei ciorbe de miel. E perfectă pentru masa de Paște sau pentru oricine vrea o supă gustoasă, cremoasă și sățioasă.

Spre deosebire de varianta tradițională, unde acrirea se face cu borș sau oțet, aici se folosește zeama de lămâie, care îi dă o aciditate plăcută, fără să fie prea puternică. În plus, datorită smântânii și gălbenușurilor, ciorba capătă o consistență cremoasă, fără să fie grea.

Dacă nu își place gustul intens al mielului, această ciorbă este o soluție bună, pentru că lămâia și smântâna mai reduc din aroma specifică.

Ciorbă de miel a la grec

Carnea de miel e ingredientul principal, așa că e important să alegi una bună. Bucățile cu os sunt cele mai potrivite, pentru că dau mai mult gust supei. Poți folosi pulpă sau coaste, iar dacă ai posibilitatea să iei miel de țară, cu atât mai bine. Dacă simți că are un miros prea puternic, poți să-l opărești câteva minute înainte de a-l pune la fiert sau să adaugi în apă câteva boabe de piper și o frunză de dafin.

În rest, legumele sunt cele obișnuite pentru o ciorbă bună – ceapă, morcov, păstârnac, țelină, ardei gras. Toate contribuie la aromă și îi dau ciorbei dulceață naturală. O parte din ele se călesc înainte de a fi adăugate în oală, ceea ce intensifică gustul final.

Ciorba de miel a la grec se servește fierbinte, cu pătrunjel proaspăt presărat deasupra. Merge de minune cu pâine proaspătă sau chiar cu un ardei iute pentru cine vrea un plus de savoare. Este o ciorbă hrănitoare, gustoasă și mai ușor de acceptat chiar și de cei care nu sunt mari fani ai preparatelor din miel. Se face destul de rapid și poate fi păstrată la frigider câteva zile fără probleme.

Preparare 20 minute
Gătire 1 oră și 30 minute
Timp total 1 oră și 50 minute

Ingrediente

  • 1,5 kg carne de miel (cu os)
  • 500 grame smântână (cu 20-25% grăsime)
  • 3 cepe medii
  • 2 morcovi mari
  • 1 ardei gras roșu
  • 1 rădăcină păstârnac
  • 1 rădăcină pătrunjel
  • 3 tulpini de țelină
  • 2 lămâi
  • 4 gălbenușuri
  • 1 cățel de usturoi
  • 2 linguri făină
  • 1 legătură pătrunjel proaspăt
  • 4 litri apă
  • 2 linguri ulei (pentru călirea legumelor)
  • Sare și piper, după gust

Mod de preparare

Curăță carnea de miel de pielițe și tendoane. Taie-o în bucăți potrivite și spal-o bine.

Pune carnea la fiert în 4 litri de apă cu o linguriță rasă de sare. Îndepărtează spuma care se formează la suprafață.

Curăță și spală toate legumele. Taie morcovii, ardeiul gras, păstârnacul și rădăcina de pătrunjel în cuburi mici.

Toacă ceapa mărunt. Taie tulpinile de țelină rondele subțiri.

Încinge 2 linguri de ulei într-o tigaie mare. Adaugă legumele tocate și călește-le 5 minute la foc mediu, amestecând din când în când.

Transferă legumele în oala cu carnea care fierbe.

Acoperă oala cu un capac și lasă totul să fiarbă la foc mic până când carnea este fragedă (aproximativ 1 oră și 30 de minute).

Verifică dacă se desprinde ușor de pe os.

Într-un bol, bate gălbenușurile cu smântâna, făina, usturoiul pisat și coaja rasă de la o lămâie.

Adaugă zeama stoarsă de la cele 2 lămâi și amestecă bine.

Ia 2 căni de supă fierbinte din oală și toarnă-le treptat peste amestecul de smântână, amestecând continuu.

Toarnă acest amestec în oala cu ciorbă, puțin câte puțin, în timp ce amesteci pentru a preveni brânzirea smântânii.

Gustă și potrivește de sare și piper.

Presară pătrunjel tocat mărunt deasupra.

Servește fierbinte, alături de pâine proaspătă sau ardei iute, dacă îți place mai picant.

Note

Un pas esențial la această ciorbă este „dresul” cu smântână și gălbenușuri. Nu trebuie puse direct în oală, pentru că există riscul să se taie.

Smântâna trebuie să fie grasă, de cel puțin 20%. Dacă folosești una mai slabă, riști să se taie la contactul cu supa fierbinte. Înainte de a o turna în oală, se amestecă bine cu puțină făină, gălbenușurile și zeama de lămâie, apoi se adaugă treptat supă fierbinte, amestecând continuu. Acest pas ajută la echilibrarea temperaturii și previne brânzirea. După ce se încorporează în ciorbă, se mai lasă doar câteva minute pe foc, fără să fiarbă, pentru a păstra textura cremoasă.