Dacă primăvara ne bucurăm de aroma deosebită a socului prin suc și sirop, în toiul verii este momentul optim pentru a prepara o dulceață din fructe de soc. Acele bobițe mici, închise la culoare, extrem de aromate, care pot fi ușor confundate cu coacăzele, pot fi transformate într-o dulceață delicioasă. 

Perioada optimă pentru culegerea fructelor de soc este sfârșitul lunii iulie - începutul lunii august. Procesul de alegere a fructelor pentru dulceață poate părea migălos, dar vă asigurăm că merită efortul. Trebuie alese doar fructele coapte, închise la culoare, și îndepărtate cele verzi, pentru că acelea vor da un gust acru dulceței. 

Dulceață din fructe de soc
Timp total 1 oră

Ingrediente

1 kg fructe de soc 900 g zahăr zeama de la o lămâie o păstaie de vanilie

Mod de preparare

Culegeți bobițele de soc de pe ciorchine și alegeți-le doar pe cele coapte, închise la culoare. Îndepărtați bobițele verzi și pe cele moi, răscoapte.

Spălați bine fructele de soc, în câteva ape, pentru a îndepărta praful de pe ele. Puneți-le la scurs într-o sită.

Pentru a face siropul, este nevoie să topim zahărul. Fructele de soc fiind foarte mici, ele nu își vor lăsa suficientă zeamă cât să dizolve zahărul. Așadar, puneți zahărul, zeama de lămâie, păstaia de vanilie și o cană de apă într-o oală pe foc. Lăsați să fiarbă 5 minute după ce zahărul s-a topit.

Opriți focul și adăugați fructele de soc peste sirop. Acoperiți vasul și lăsați să stea cel puțin două ore.

Puneți dulceața la fiert și îndepărtați spuma care se formează la suprafață. Lăsați să fiarbă 10 minute, după care opriți focul și acoperiți vasul cu un prosop umed. Fructele vor absorbi siropul și se vor lăsa la fund, devenind grele.

După câteva ore sau ideal a doua zi, dacă ați lăsat dulceața peste noapte, mai fierbeți-o încă 10 minute. Scoateți fructele din oală cu o paletă sau sită și mai fierbeți siropul, la foc mic, până când se îngroașă puțin. Aveți grijă să nu-l caramelizați sau ardeți.

Puneți din nou fructele în sirop și lăsați să se răcească complet. Turnați dulceața în borcane sterilizate, închideți etanș și păstrați dulceața într-un loc uscat și răcoros.