Atunci când vine vorba despre alternative pentru pâine, focaccia se numără printre opțiunile cele mai populare. Originară din bucătăria italiană, focaccia a devenit cunoscută în toată lumea. O puteți prepara simplă, sub formă de pâine. Cu parmezan, cu roșii, cu rozmarin proaspăt sau doar cu ulei de măsline. Astăzi vă propunem o rețetă de focaccia cu parmezan, delicioasă și ușoară, care poate fi servită atât ca atare, pe post de gustare, cât și pe post de pâine care însoțește alte alimente.

Focaccia cu parmezan
Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 1 plic drojdie
  • 1/2 linguriță sare
  • 1 linguriță zahăr
  • 250 ml apă călduță
  • 50 ml ulei de măsline
  • făină
  • parmezan pentru decor

Mod de preparare

Cerneți făina într-un bol. Faceți o gaură în mijloc și puneți acolo drojdia, sare, zahăr, după care turnați apa călduță. Amestecați până când obțineți o maia și lăsați-o așa câteva minute.

Turnați uleiul de măsline și frământați până când obțineți un aluat elastic, care nu se mai lipește de mâini. Acoperiți vasul cu folie de plastic și lăsați aluatul să crească până când își dublează volumul.

După ce aluatul s-a dospit, întindeți jumătate din el pe blatul de lucru uns cu puțin ulei. Întindeți aluatul cu mâna, nu cu sucitorul, pentru ca aluatul să rămână elastic. Puneți focaccia într-o tavă, presărați parmezan ras deasupra și dați la cuptor, la 200 de grade, pentru 10 minute.

După ce ați scos focaccia din cuptor, puteți stropi cu puțin ulei de măsline. Serviți focaccia simplă sau cu orice vă place.

Poftă bună!