Încearcă o rețetă de mititei din carne de miel, fragezi și aromați, cu un gust ușor diferit față de varianta clasică. Perfectă pentru grătare sau mese festive.

Mititeii, sau micii, sunt un preparat tradițional românesc, foarte popular la grătare sau mese festive. De obicei, sunt făcuți cu carne de vită și porc, dar o variantă delicioasă este cea cu carne de miel.
Carnea de miel are o aromă mai intensă, care se potrivește perfect cu condimentele clasice. În această rețetă simplă, vei învăța cum să pregătești mititei din carne de miel fragedă și suculentă, perfecți pentru orice ocazie.
Pentru cei mai buni mici din carne de miel, un truc este să alegi carne de miel de calitate, cu un conținut moderat de grăsime, în jur de 20%. Se recomandă folosirea cărnii tocate din pulpă sau spată de miel. Prea multă grăsime va face ca mititeii să se strângă prea tare la prăjit, iar prea puțină grăsime îi va face uscați.
Ingrediente
- 1 kg carne tocată de miel
- 200 ml supă de oase de vită (sau apă minerală carbogazoasă) rece
- 1 linguriță cimbru uscat
- 1 linguriță boia de ardei dulce
- 1/2 linguriță piper negru proaspăt măcinat
- 1/2 linguriță ienibahar măcinat
- 1/2 lingurita coriandru macinat
- 1 linguriță usturoi granulat (sau 3-4 căței de usturoi proaspăt, pisați)
- 1 linguriță sare (sau după gust)
- 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
- 1 lingura zeama de lamaie
Mod de preparare
Într-un bol încăpător, amestecă carnea tocată de miel cu cimbrul uscat, boiaua de ardei dulce, piperul negru, ienibaharul, coriandrul, usturoiul granulat (sau usturoiul proaspăt pisat) și sarea.
Dizolvă bicarbonatul de sodiu în zeamă de lămâie.
Adaugă treptat supă de oase de vită rece (sau apă minerală) peste amestecul de carne, frământând bine cu mâinile, până când lichidul este complet încorporat și compoziția devine omogenă și ușor lipicioasă. Adaugă și amestecul de bicarbonat dizolvat și încorporează-l bine în compoziție.
Acoperă bolul cu folie alimentară și dă-l la frigider pentru cel puțîn 4 ore, sau chiar peste noapte. Acest timp de odihnă este esențial pentru că aromele să se întrepătrundă, iar compoziția să se matureze, rezultând mititei fragezi și gustoși.
După ce compoziția s-a odihnit, scoate-o de la frigider. Umezește-ți mâinile cu apă rece și formează mititeii, dându-le o formă alungită, de aproximativ 6-8 cm lungime și 2-3 cm grosime. Poți folosi și o pungă de tip spriț (poș) tăiată la capăt sau o mașină specială de făcut mititei.
Încinge grătarul la foc mediu. Unge grătarul cu puțin ulei sau slănină. Pune mititeii pe grătar și prăjește-i timp de 5-7 minute pe fiecare parte, întorcându-i de 2-3 ori, până când sunt bine rumeniți la exterior și pătrunși la interior. Timpul de gătire poate varia în funcție de intensitatea focului și de grosimea mititeilor. Se pot găți și în tigaie, dar pe grătar vor avea o aromă specifică, mai plăcută.
Servește mititeii din carne de miel fierbinți, alături de muștar, pâine proaspătă și, opțional, o garnitură de cartofi prăjiți sau o salată de sezon.
Sfaturi și sugestii
- Alege carne de miel de calitate, cu aproximativ 20% grăsime. Cel mai bine este să folosești pulpă sau spată de miel tocată.
- Frământarea este importantă pentru a obține o compoziție omogenă și pentru a activa proteinele din carne, rezultând mititei care își păstrează forma la gătit.
- Pentru mititei mai suculenți, poți adăuga în compoziție 2-3 linguri de apă minerală carbogazoasă foarte rece sau chiar cuburi mici de gheață, amestecând foarte bine.