Rața poate parea un pic extravaganta și costisitoare pentru majoritatea oamenilor, dar am găsit un piept de rață prin frigider și am decis că trebuie să încerc.

Rata cu portocale
Timp total 40 minute

Ingrediente

jumatate de piept de rata 3 portocale 3 linguri de sos de soia 1 - 2 linguri de miere un paharel de coniac 2 linguri de unt sare

Mod de preparare

1. Se scoate pielea de pe pieptul de rață.

2. Dam cu sare și piper pe ambele parti

3. Se pune pieptul ed rata intr-o tigaie, cu pielea in jos. Tigaia trebuie sa fie rece sau putin incalzita. Acest aspect este foarte important deoarece avem nevoie sa scurgem surplusul de grasime din pieptul de rata si pentru asta trebuie sa incalzim treptat carnea.

4. Se lasa carnea sa se prajeasca la foc mic, pana devine maro si devine crocanta. Apoi intoarcem pieptul de rata si pe cealalta parte.

5. Punem pieptul de rata, cu pielea in jos, intr-o tava (cu hartie de copt) si se baga in cuptorul preincalzit in prealabil. O tinem timp de 9-10 minute, la 180-200 grade. Aici depinde foarte mult si de ochiul vostru ca sa stiti in ce stadiu este pieptul la un moment dat. Daca doriti mai bine facut, puteti lasa putin mai mult.

Pentru sos

6. Pentru a avea succes cu sosul, indepartati mare parte din grasimea in care ati prajit rata si lasati in tigaie doar cateva linguri. Adaugati coniacul. Dupa cateva secunde, adaugati 2 – 3 linguri de sos de soia, apoi, sucul de la 2 -3 portocale.

7. Amestecati in continuu cu focul dat tare. Cand sosul a scazut si s-a evaporat o mare parte din lichid adaugati 1-2 linguri de miere si amestecati timp de cateva secunde. Se opreste focul si se ia tigaia de pe aragaz.

Pentru servire
Am tras spanacul la tigaie cu putin unt si usturoi, am asezat pieptul de rata pe patul de spanac si am turnat sosul.

Pofta buna!