Păstârnacul la cuptor este ușor, plin de aromă și este gata în doar câteva minute. Astfel vei avea o garnitură perfectă, dulce și sărată în același timp.

Păstârnac la cuptor – garnitura dulce-sărată de care ai nevoie

Iată o rețetă simplă pentru a găti rapid păstârnacul. Pur și simplu îl stropești cu ulei, ierburi și sare și îl pui la cuptor. Servește-l la cină cu o varietate feluri principale pentru o combinație delicioasă. Poți face păstârnacul și la grătar, în mai puțin de zece minute.

Ce gust are păstârnacul la cuptor

Păstârnacul este o legumă rădăcinoasă, apropiată morcovului, deși are culoarea alb-crem în loc de portocaliu. Chiar dacă arată fix ca un morcov, gustul nu are nici cea mai mică legătură. Într-adevăr este ușor dulceag, mai ales dacă este gătit.

Făcut la cuptor sau la grătar, păstârnacul va fi cu atât mai dulce, întrucât va ieși la iveală zahărul natural din conținut și va deveni caramelizat.

Păstârnacul se potrivește bine cu pui și porc. Gătit la cuptor, păstârnacul va avea un gust dulce, iar dacă ai o altă rețetă la îndemână, îl poți pregăti ca și piure sau îl poți adăuga în supe și tocănițe.

Cum gătești păstârnacul la cuptor

Mai întâi, tăiați și curățați păstârnacul. Îl poți tăia rondele sau în stil sticks ori puteți face o combinație între cele două feluri. Însă, trebuie să aibă cam aceeași grosime, astfel încât să se gătească uniform.

Apoi, pune tot păstârnacul tăiat într-o pungă mare de plastic. Adaugă ulei de măsline, oregano uscat, sare, piper, praf de usturoi, praf de ceapă, busuioc uscat, maghiran și ardei roșu măcinat. Se agită punga pentru a se îmbina aromele.

Întindeți-l într-un singur strat într-o tavă acoperită cu hârtie de copt. Este important să lăsați puțin spațiu între bucățile de păstârnac tăiat, astfel încât căldura să poată ajunge peste tot și să le rumenească. Gătiți până se rumenesc și serviți cât mai repede posibil.

Rețeta de păstârnac la cuptor

Preparare 10 minute
Gătire 30 minute
Timp total 40 minute

Ingrediente

  • 900 de grame de păstârnac decojit și tăiat rondele sau bețișoare de 1 cm grosime
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 1 linguriță de oregano uscat
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
  • 1/2 linguriță de praf de usturoi
  • 1/2 linguriță de praf de ceapă
  • 1/4 linguriță de busuioc uscat
  • 1/4 linguriță de maghiran
  • 2 vârfuri de ardei roșu zdrobit (opțional)

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 200 de grade Celsius. Adăugați păstârnacul, uleiul de măsline, oregano uscat, sarea, piperul, praful de usturoi, praful de ceapă, busuiocul uscat, maghiranul și ardeiul roșu măcinat într-o pungă mare cu fermoar. Amestecați bine pentru ca păstârnacul să se îmbine cu restul ingredientelor.

Întindeți-l apoi într-un singur strat într-o tavă, acoperită cu foaie de copt. Gătiți 25-30 de minute sau până se rumenesc toate bucățile, întorcându-le de pe o parte pe alta la jumătatea timpului. Serviți imediat!

Cât timp se coace păstârnacul la cuptor?

păstârnac la cuptor
Este important să lăsați puțin spațiu între bucățile de păstârnac tăiat, astfel încât căldura să poată ajunge peste tot și să le rumenească.

În funcție de dimensiunea bucăților dumneavoastră, va dura între 25 și 35 de minute pentru a se găti. Veți ști că sunt gata atunci când puteți introduce cu ușurință o furculiță în ele.

Și, cu siguranță, păstârnacul la cuptor va deveni una dintre garniturile preferate!

Sfaturi și trucuri pentru cel mai bun păstârnac la cuptor

  • Dacă aveți de unde, alegeți păstârnac cât mai mic posibil și mai subțire, deoarece este mai tânăr, mai fraged și clar, mai aromat.
  • Încercați să tăiați păstârnacul în așa fel încât să aibă o grosime uniformă, astfel încât să se gătească tot în același timp.
  • Pentru a vă ușura munca, puneți totul într-o pungă mare de depozitare cu fermoar și agitați pentru a se îmbina aromele.
  • Întindeți într-un singur strat pe hârtia de copt, cu puțin spațiu între bucăți, astfel încât să ajungă căldura peste tot.
  • Întoarceți la jumătatea procesului de gătire pentru a vă asigura că se rumenesc ambele părți.

Calorii și valori nutriționale

Această rețetă este pentru aproximatv 4-5 porții. O porție de păstârnac la cuptor are 270 calorii.

  • Calorii

    270kcal

  • Proteine

    3g

  • Carbohidrați

    42g

  • Zaharuri

    11g

  • Grăsimi

    12g

  • Sodiu

    320mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.