Prăjitura Joffre este nu doar gustoasă, ci și de efect. Cu acest desert nu aveți cum să dați greș dacă vreți să vă impresionați invitații la o ocazie specială.

Prăjitura Joffre - o explozie de gusturi rafinate și inedite

Prăjitura Joffre a fost creată la restaurantul Casa Capșa din București, în onoarea unei vizite a mareșalului francez Joseph Joffre, la scurt timp după Primul Război Mondial. Desertul este delicios și de efect, minunat pentru ocaziile la care vreți să vă impresionați invitații.

Despre prăjitura Joffre

Unii spun că forma prăjiturii Joffre aduce aminte de casca Adrian ce a fost purtată de soldații francezi și români în timpul Primului Război Mondial.

La Casa Capșa, era o regulă ca fiecare eveniment important sau vizită oficială să fie marcată de „ceva dulce”. Anii 1920 nu au făcut excepție de la această regulă când celebrul mareșal francez Joseph Jacques Césaire Joffre, cunoscut sub numele de Papa Joffre, a sosit la București la invitația Familiei Regale. Adică a Regelui Ferdinand I și a Reginei Maria. El este cunoscut în istorie și ca fiind cel care a învins rezistența germană în prima bătălie de pe Marna, în septembrie 1914.

Pentru a onora vizita distinsului oaspete francez, maestrul cofetar Grigore Capșa a creat un tort de ciocolată cu o formă cilindrică ce aduce aminte de căștile militare franceze.

Din cauza diabetului de care suferea mareșalul, maestrul cofetar educat la Paris a pregătit o prăjitură nici prea mică, nici prea mare, numai bună pentru a fi consumată fără niciun risc de către oaspetele de onoare.

Prăjitura, ce a fost numită în onoarea mareșalului, era făcută din unt, zahăr, ouă, făină, arome și cacao de cea mai bună calitate, toate acoperite de un delicios strat de ciocolată.

Practic, prăjitura Joffre este un cilindru vertical acoperit cu glazură de ciocolată. În interiorul acestuia se află ganache de ciocolată cu câte doi bănuți de fursecuri la capete.

Cum se face prăjitura Joffre

Timp total 2 ore

Ingrediente

Pentru fursecurile „limbi de pisică/ langues de chat”

  • 100 de mililitri de smântână lichidă
  • 100 de grame de de zahăr pudră
  • 120 de grame de făină
  • Două albușuri de ou
  • Sare
  • Esență de vanilie

Pentru ganache

  • 135 de grame de ciocolată neagră de calitate
  • 100 de grame de frișcă bătută
  • 100 de grame de unt

Pentru glazură

  • 350 de grame de ciocolată neagră
  • 25 de grame de unt

Mod de preparare

Pentru „limbi de pisică”

Începeți prin a bate albușurile de ou cu o jumătate din cantitatea totală de zahăr pudră, până când acestea formează o spumă tare. Adăugați restul ingredientelor și amestecați la viteză mică până când sunt bine încorporate. Ar trebui să obțineți un aluat ce poate fi folosit într-un poche. În cazul în care obțineți un aluat prea moale, adăugați mai multă făină.

Un mod rapid și ușor de a face „limbile de pisică” este să coaceți o foaie întreagă de aluat și ulterior să o decupați în fursecuri „limbi de pisică” rotunde, cu diametrul de 2,5 centimetri. Atenție! Nu tăiați aluatul înainte de a turna ganache-ul. În acest fel, vă veți putea asigura că fiecare astfel de fursec este acoperit cu cantitatea potrivită de ciocolată.

Dacă doriți, puteți forma bănuți de aluat cu diametrul de 2,5 centimetri folosind un poș. Atenție! Indiferent de metoda de lucru preferată, este important să folosiți o tavă acoperită cu hârtie de copt. 

Dacă vă rămâne aluat, puteți forma separat „limbi de pisică” în formă de bețișoare. Le puteți mânca simple sau le puteți folosi pentru a decora alte deserturi, cum ar fi cupele de înghețată preferate. 

Coaceți fursecurile la 200 de grade Celsius, în cuptorul preîncălzit, timp de 10 - 12 minute sau până când se rumenesc ușor pe margini. Atenție! Dacă nu aveți prea multă experiență în bucătărie, este recomandat să nu le lăsați nesupravegheate, astfel încât să nu se ardă.  

Pentru ganache

Pentru a face ganache-ul, primul pas este să topiți ciocolata neagră la bain-marie. Încălziți separat frișca și apoi combinați cele două ingrediente, amestecând pentru a le omogeniza.

Scoateți amestecul din bain-marie și adăugați untul tăiat cubulețe. Amestecați până când se topește untul, iar compoziția se omogenizează. Puneți ganache-ul la frigider timp de cel puțin trei sau chiar patru ore, într-un vas cu capac sau acoperit cu folie alimentară.   

Ulterior, scoateți ganache-ul din frigider și mixați-l într-un robot de bucătărie la fel ca în cazul albușurilor. Veți obține o spumă ce poate fi folosită într-un poș, păstrându-și forma. 

Transferați ganache-ul bătut într-un poș. De aici încolo, există două variante de lucru:

    1. Așezați un fursec pe o tavă. Ținând poche-ul vertical, perfect perpendicular pe masă, turnați ganache-ul peste bănuț. Ar trebui să obțineți un cilindru de patru centimetri, perfect drept și cu diametrul egal de sus în jos. 

Tendința naturală este de a apăsa la bază și de a reduce presiunea pe măsură ce turnați și trageți poșul în sus. Însă, dacă veți face acest lucru veți obține cilindri inegali, mai groși la bază și mai subțiri în partea de sus. 

De asemenea, atunci când veți adăuga și glazura, prăjitura va căpăta un aspect final neglijent. Dacă nu aveți o mână sigură, mergeți pe a doua variantă de lucru.

    2. Așezați o foaie de copt pe o tavă. Marcați linii de patru centimetri, cu un spațiu de doi centimetri între ele. Turnați ganache-ul cu ajutorul poșului, respectând marcajele - puneți poșul paralel cu tava, atingând-o, și turnați cu o presiune constantă (la fel ca în cazul eclerurilor). Lipiți la capete câte un fursec de același diametru. Apoi, dați la rece.  

Pentru glazură

Topiți ciocolata și untul la bain-marie și amestecați până când se omogenizează. Opriți focul, dar lăsați glazura la bain-marie pentru a o păstra lichidă. Atenție! Este esențial ca ciocolata să fie curgă ușor, ca să puteți glazura desertul. 

Montare finală

Puneți un grătar de cofetărie peste un vas larg și scund - în acest vas se va scurge excesul de ciocolată și va fi mult mai ușor să recuperați glazura pentru a o refolosi. 

Scoateți din frigider o parte dintre prăjturele. Nu are rost să le scoateți pe toate, pentru că se vor încălzi și glazura nu se va mai întări instantaneu pe ele. Puneți glazura în apropiere, pe vasul cu apă fierbinte.  

Puneți pe grătar două sau trei prăjiturele, la distanță una față de cealaltă. Puneți glazura într-un pahar sau într-un polonic. Turnați-o peste prăjiturele încercând să le acoperiți complet, cu excepția fursecului de la bază, pe care va sta prăjitura în picioare. Puteți interveni cu o spatulă sau chiar cu mâna pentru a le întoarce și a le glazura uniform. 

Aceasta este o etapă mai delicată, în care vă puteți murdări. În plus, vă trebuie întotdeauna mai multă glazură decât rămâne efectiv pe prăjiturele. Imediat ce le-ați glazurat, puneți prăjiturelele în picioare pe grătar pentru a se scurge excesul de glazură.

Când pot fi manevrate ușor, adică după ce se întărește glazura, transferați-le pe un platou și dați-le la rece. Recuperați glazura din vas, reîncălziți-o și repetați operațiunea cu prăjiturelele rămase.

Prajitura Joffre: o capodoperă a deserturilor

Prăjitura Joffre este o capodoperă a deserturilor românești, care își datorează numele marechalului Joseph Jacques Cesaire Joffre, un erou al Primului Război Mondial. Această prăjitură este cunoscută și sub numele de prăjitură Joffre cu crema de unt și ciocolată.

Prăjitura Joffre este un desert absolut delicios, care poate fi savurat în orice moment al zilei. Gustul său intens și textura bogată o fac o alegere ideală pentru orice ocazie specială sau pentru a răsfața pe cineva drag.

Prăjitura Joffre cu ciocolată este o capodoperă a deserturilor, care nu trebuie ratată de către niciun pasionat de gastronomie. Aceasta este un simbol al rafinamentului și al artei culinare, iar fiecare înghițitură este o experiență memorabilă pentru papilele gustative.