Cine nu iubește aroma îmbietoare și gustul pufos al scovergilor calde, pudrate cu zahăr? Aceste delicii ale copilăriei, cunoscute și sub numele de minciunele, sunt ușor de preparat și perfecte pentru o gustare dulce sau un desert rapid.

Minciunele cu smântână și untură- desertul copilăriei

Minciunelele sunt deliciul copiilor, mai ales dacă sunt calde și pufoase, abia luate de pe foc. Sunt, de fapt, niște gogoși nedospite și necrescute, crocante, rumenite în ulei și pudrate cu zahăr.

De asemenea, sunt un preparat ieftin și la îndemână, care se face din câteva ingrediente. Se servesc fiebinți, presărate cu zahăr, gem, brânză sau simple.

Cum prepari minciunele sau scovergi

Timp total 45 minute

Ingrediente

  • 2 oua intregi
  • 3 linguri zahar
  • 100 grame untura proaspata ( se poate inlocui cu margarina)
  • 100 grame smantana (poate fi si iaurt gras)
  • coaja de lamaie, esenta de rom sau vanilie
  • 1 praf de copt,
  • 1 vârf de sare
  • faina cat cuprinde
  • ulei incins pt imbaiat (prajit)
  • zahar pudra pt coafat

Mod de preparare

Se amesteca toate ingredientele si se framanta pana se obtine un aluat nelipicios, nu foarte moale dar nici foarte tare.

La început, zmestecăm ușor cu o lingură de lemn până aluatul capătă consistență, după care se transferă pe o planșetă presărată cu făină și frământăm bine.

Se pune aluatul într-un castron, se acoperă și se lasă la crescut pentru 30-45 minute.

Se intinde o foaie de 4-5 mm, si se taie romburi, crestandu-se pe mijloc, intorcandu-se unul dintre colturi prin taietura, obtinandu-se astfel o forma rasucita.

Se pune o tigaie cu ulei la incins, se scutura scovergile de surplusul de faina si se prajesc pana se rumenesc pe ambele parti.

Se prăjesc în ulei încins, aproximativ 10-15 secunde pe fiecare parte.