Nimic nu se compară cu ravioli de casă umpluți cu brânză. Atunci când sunt bine făcuți, chiar și o umplutură atât de simplă cum este brânza îi poate transforma într-un fel de mâncare delicios și sățios, ce oferă senzație de confort.

Ravioli umpluți cu brânză. Cum îi prepari acasă în doar o oră

Deși modul de preparare ar putea părea complicat, nu trebuie să vă simțiți intimidați de această rețetă de ravioli de brânză. De fapt, se gătesc foarte ușor. Nu trebuie decât să urmați câțiva pași și să aveți puțină răbdare.

Ce sunt ravioli

Ravioli sunt niște paste umplute. Pentru umplutura acestei versiuni de ravioli este nevoie de un amestec de ricotta, mozzarella și parmezan, iar pentru aluatul de paste este nevoie de făină universală sau, și mai bine, de tip 00.

Cele trei tipuri de brânză folosite în această rețetă - ricotta, mozzarella și parmezan fac ca umplutura să fie pur și simplu perfectă. Amestecul creează un gust perfect echilibrat ce va fi apreciat de toată lumea, de la cei mai pofticioși până la cei mai pretențioși degustători.

Ingredientele necesare pentru ravioli cu brânză

Pentru aluat

  • Făină universală: Aceasta vă ajută să faceți paste moi. Însă, dacă aveți la îndemână făină 00, aceasta este și mai potrivită pentru aluatul de ravioli.
  • Sare: Puțină sare este necesară la prepararea pastelor, astfel încât acestea să nu aibă un gust fad.
  • Gălbenușuri de ou: Veți avea nevoie de acestea pentru a face aluatul de paste bogat și neted. În plus, acest ingredient ajută să țină aluatul laolaltă, astfel încât să nu se destrame.
  • Ulei de măsline: Acesta dă pastelor ravioli un plus de aromă.
  • Apă: Este important să folosiți apă rece pentru ca aluatul de paste ravioli să nu se încălzească prea tare.

Pentru umplutură

  • Brânză ricotta: Aceasta reprezintă o umplutură clasică pentru ravioli, oferind o aromă fină în interiorul aluatului de paste.
  • Brânză parmezan: Această brânză adaugă un gust deosebit și ușor sărat la umplutură.
  • Brânză mozzarella: Mărunțită fin, aceasta se topește mai ușor în umplutură decât atunci când este tăiată în bucăți mai mari.
  • Usturoi granulat, condimente italiene și fulgi de ardei roșu: Acestea sunt condimente simple ce ajută aromele brânzeturilor să strălucească. Nu ezitați să le schimbați cu orice condimente vă plac. De exemplu, puteți opta pentru usturoi proaspăt ras, cimbru proaspăt, salvie proaspătă sau un vârf de nucșoară.
  • Sare: Aceasta împiedică umplutura să iasă prea fadă.
  • Gălbenuș de ou: Acesta face ca textura umpluturii să fie mai cremoasă. 

Rețeta de ravioli umpluți cu brânză

Preparare 1 oră
Gătire 5 minute
Timp total 1 oră și 5 minute

Ingrediente

Pentru aluatul de paste

  • 150 de grame de făină integrală
  • O jumătate de linguriță de sare
  • 3 gălbenușuri de ou mari
  • Două linguri de ulei de măsline
  • 60 de mililitri de apă rece

Pentru umplutura de brânză

  • 250 grame de brânză ricotta
  • 225 grame de brânză mozzarella rasă fin
  • 45 de grame de brânză parmezan proaspăt rasă
  • O linguriță de usturoi granulat
  • O linguriță de condimente italiene uscate
  • Un sfert de linguriță de sare
  • Un sfert de linguriță de fulgi de piper roșu zdrobit
  • Un gălbenuș de ou

Cum se face aluatul de paste ravioli

Pentru a face aluatul de paste ravioli, începeți prin a turna făina universală și sarea în bolul unui robot de bucătărie. Amestecați scurt pentru ca cele două ingrediente să se combine. Apoi, adăugați gălbenușurile de ou și uleiul de măsline și mixați.

Cu robotul de bucătărie la viteză mică, adăugați apa rece și mixați până când obțineți o minge de aluat moale.

Apoi, răsturnați aluatul pe o suprafață de lucru curată și frământați-l doar pentru aproximativ 30 de secunde. Dacă aluatul se lipește, dați mâinile și blatul de lucru cu puțină făină.

Formați o minge de aluat, înfășurați-o bine cu folie de plastic și lăsați-o deoparte să se odihnească timp de 30 de minute. Cât timp se odihnește aluatul, faceți umplutura.

Cum se face umplutura de brânză pentru ravioli

Într-un castron mic, amestecați ricotta, mozzarella, parmezanul, usturoiul granulat, condimentele italiene, sarea și fulgii de ardei roșu. Gustați și adăugați mai multă sare sau piper roșu, după cum doriți.

Adăugați gălbenușul de ou și amestecați pentru a combina ingredientele. Acoperiți umplutura și dați-o la frigider până când sunteți gata să o folosiți.

Cum se prepară ravioli

Pregătiți-vă să întindeți aluatul și asigurați-vă că aveți un bol cu apă la îndemână. Îl veți folosi pentru a sigila pastele ravioli. Tapetați ușor suprafața de lucru cu făină și împărțiți aluatul în două.

Înfășurați o jumătate de aluat cu folie de plastic și puneți-o deoparte în timp ce întindeți prima bucată. Rulați pastele, până când acestea sunt suficient de subțiri pentru a vă vedea degetele prin aluat.

Odată ce aluatul este suficient de subțire pentru a vă vedea degetele prin el, tăiați-l în două dreptunghiuri de dimensiuni egale.

Puneți umplutura pe jumătatea inferioară a fiecărei bucăți de aluat - aproximativ două lingurițe pentru fiecare ravioli, asigurându-vă că lăsați suficient spațiu pentru a tăia aluatul. Îi puteți face cât de mari sau cât de mici doriți.

Întoarceți partea de jos a aluatului deasupra umpluturii, înmuiați-vă degetele în apă și umeziți marginea exterioară a aluatului. Apăsați ușor pentru a sigila. Aveți grijă să presați orice bule de aer.

Tăiați ravioli folosind o rolă de paste sau o presă de ravioli și așezați-i pe o foaie de copt presărată cu făină. Repetați pașii cu a doua bucată de aluat pentru paste.

După ce ați tăiat toate pastele ravioli, lăsați-le deoparte la temperatura camerei pentru a se usca, timp de 30 de minute.

Cum trebuie să gătiți ravioli

Aduceți la fierbere o oală mare cu apă bine sărată. Lucrând în loturi de aproximativ 20 de ravioli, adăugați ravioli și gătiți până când pastele sunt fierte complet sau al dente, timp de aproximativ 4 - 5 minute. Scoateți ravioli și amestecați-i cu sosul dorit. Pastele ravioli sunt delicioase cu sos marinara, pesto sau cu sos de unt brun.

Pastele ravioli nefierte pot fi pregătite cu până la 24 de ore înainte și păstrate învelite în folie alimentară de plastic în frigider. Ravioli gătite pot fi păstrate într-un recipient ermetic în frigider timp de până la trei zile.