Dulceața de nuci verzi este considerată o delicatesă în bucătăria românească și pe bună dreptate! Este foarte gustoasă, dar și pretențioasă, în același timp, și necesită puțină grijă și atenție atunci când o preparați.

Dulceață de nuci verzi, o delicatesă în bucătăria românească

Nucii au deja rod, iar luna iunie este perioada optimă pentru culegerea nucilor pentru dulceață. Dacă vreți să faceți dulceață de nuci verzi, trebuie să știți că nu este deloc o dulceață spornică. Prin curățare, se pierde destul de mult din nuci, iar din 1 kg de fructe verzi obțineți un borcan de dulceață de 400 ml.

Rețeta de dulceață de nuci verzi

Timp total 2 ore și 30 minute

Ingrediente

  • 2 kg nuci verzi
  • 2 lămâi
  • 1 litru apă
  • 2 kg zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat/ o păstaie de vanilie

Mod de preparare

Spălați nucile cu apă rece și curățați coaja cu un cuțit ascuțit. Îndepărtați toată coaja verde, până când ajungeți la partea albă. În acest fel vă asigurați că dulceața nu va fi amăruie.

Puneți nucile într-un vas încăpător, puneți peste ele apă rece și zeama de la o lămâie. Dați vasul la frigider pentru câteva ore sau peste noapte, având grijă să schimbați apa de 2-3 ori pe parcurs.

Pentru sirop, puneți un litru de apă într-o oală pe foc, vanilia, zahărul și amestecați bine. Când zahărul s-a dizolvat, lăsați siropul să fiarbă pentru 40 de minute sau până când siropul începe să se lege.

Puneți nucile în siropul fierbinte, adăugați zeama de lămâie și amestecați. Mai fierbeți dulceața împreună cu nucile timp de 45-50 de minute. Nucile își vor schimba culoarea și vor scădea în volum, iar dulceața se va închega.

Lăsați dulceața să se răcorească puțin după ce ați oprit focul, după care o puteți turna în borcane sterilizate. Întoarceți borcanele cu capacul în jos pentru a se vida.

Puteți păstra dulceața până anul viitor, într-o cămară răcoroasă.