Pufoase și aromate, gogoșile de post cu apă minerală și vanilie sunt un desert sau o gustare excelentă în zilele în care nu doriți să consumați ouă, lapte sau carne.

Gogoși de post cu apă minerală și vanilie

Aluatul se pregătește foarte ușor, din doar câteva ingrediente.

Pentru a pregăti gogoși de post cu apă minerală și vanilie nu aveți nevoie de prea multă experiență în bucătărie. Cele mai importante lucruri pentru ca preparatul să iasă așa cum trebuie este să respectați timpii necesari pentru dospirea aluatului, precum și să potriviți bine intensitatea focului în timpul prăjirii.

Rețeta de gogoși de post cu apă minerală și vanilie

Preparare 1 oră
Gătire 1 oră
Timp total 2 ore

Ingrediente

  • Un kilogram de făină albă
  • 600 sau 700 de mililitri de apă minerală
  • 200 de grame de zahăr tos
  • Două plicuri de zahăr vanilat
  • 40 de grame de drojdie
  • 15 grame de sare
  • 50 de grame de margarină sau unt de cocos
  • Coaja rasă de la o lămâie
  • Ulei de floarea-soarelui pentru prăjit
  • Zahăr pudră

Mod de preparare

Gogoșile de post cu apă minerală și vanilie se pregătesc foarte ușor. Primul lucru pe care trebuie să-l faceți este să puneți drojdia în puțină apă minerală călduță, împreună cu o linguriță de zahăr. Lăsați drojdia să se activeze, la temperatura camerei, pentru 10 sau 15 minute.

Cerneți făina într-un bol încăpător. În mijloc, faceți un loc și puneți drojdia crescută. După aceea, adăugați zahărul tos, un plic de zahăr vanilat din cele două pregătite pentru această rețetă, sarea, coaja de la o lămâie și margarina ținută la temperatura camerei sau untul de cocos moale.

Frământați bine toate aceste ingrediente timp de o jumătate de oră sau chiar 40 de minute, până când obțineți un aluat pufos. Ulterior, acoperiți vasul cu un prosop curat și lăsați aluatul la dospit, la temperatura camerei, pentru aproximativ 45 sau 50 de minute.

Presărați făină pe un blat de lucru și răsturnați aluatul. Presărați puțină făină și peste acesta și întindeți-l cu un sucitor până când obțineți o foaie de aluat cu o grosime de aproximativ doi centimetri.

Luați ce formă doriți sau un pahar, presați în făină și apoi tăiați gogoșile. Frământați din nou resturile de aluat și modelați gogoși din acestea. Puteți face suluri din aluat, pe care să le îndoiți în două și apoi să le împletiți. Când gogoșile sunt formate, lăsați-le la dospit pentru un sfert de oră.

Puneți uleiul de floarea-soarelui la încins într-o cratiță încăpătoare. Așezați gogoșile de post cu grijă în uleiul încins și lăsați-le la prăjit până când se rumenesc frumos, pe ambele părți.

În cele din urmă, este recomandat să scoateți gogoșile pe prosoape de hârtie ce au rolul de a absorbi excesul de ulei. Apoi, așezați-le pe farfuria de servit și, după ce se răcesc puțin, pudrați-le cu zahărul pudră amestecat cu un plic de zahăr vanilat.

Cu ce se pot mânca gogoșile de post

Gogoșile de post cu apă minerală și aromă de vanilie sunt pufoase și gustoase și merg de minune servite ca atare, lângă o ceașcă cu cafea sau lângă o cană cu ceaiul preferat, dar și cu diverse tipuri de magiun sau dulceață sau chiar miere de albine, în cazul în care nu doriți să le pudrați cu zahăr.