Tochitura de porc dobrogeană se pregătește ușor, într-un timp relativ scurt, astfel că o puteți găti atât în weekenduri sau de sărbători, cât și în zilele de lucru.
Tochitura de porc dobrogeană este perfectă pentru sezonul rece, când merg de minune mâncărurile tradiționale calde, gustoase și sățioase.
Tochitura este o mâncare tradițională din bucătăria românească, preparată în general din carne de porc, dar și din carne de vită sau pasăre; din organe precum ficat, rinichi, inimă sau splină; cârnați proaspeți sau afumați, costiță proaspătă sau afumată – ingrediente prăjite la tigaie sau la ceaun.
De obicei, tochitura se servește fierbinte sau caldă, lângă mămăligă, cu ouă ochiuri și brânză de burduf sau telemea rasă, cu murături și mujdei de usturoi.
Rețeta de tochitură de porc dobrogeană
Ingrediente
- Un kilogram carne macră de porc
- O lingură de untură de porc
- 100 de grame de bulion de roșii
- 150 de mililitri de suc de roșii
- 250 de mililitri de vin alb sec
- Șase căței de usturoi
- Două foi de dafin
- O linguriță de boia de ardei iute și/sau afumată, după preferință
- Sare, după gust
- Piper, după gust
Mod de preparare
Primul pas este să spălați foarte bine carnea de porc. Apoi, tăiați-o în bucăți nici foarte mari, nici foarte mici, dar de mărime aproximativ egală. Presărați puțină sare și piper peste bucățile de carne și dați-le la frigider pentru aproximativ o jumătate de oră.
Ulterior, într-o tigaie mai înaltă, puneți untura, la foc mic. După trei sau patru minute, când s-a încins puțin, puteți pune bucățile de carne. Dați focul mai tare. Amestecați-o foarte bine, ca să nu se ardă. Când carnea își schimbă culoarea pe toate părțile, adăugați vinul și așteptați până când se evaporă alcoolul.
Următorul pas este să adăugați bulionul, sucul de roșii, foile de dafin, cei șase căței de usturoi tocați foarte mărunt, dar și boia de ardei iute și/sau afumată. Amestecați foarte bine, acoperiți cu un capac și mai lăsați la fiert. Carnea trebuie să fie foarte bine făcută. Însă, din acest moment, ar trebui să mai dureze doar 25 de minute.
În cazul în care carnea iese prea uscată și ar mai avea nevoie de puțin lichid, puteți turna o jumătate de cană cu apă fierbinte. Atenție! Este foarte important ca apa adăugată să fie fierbinte.
Cu ce se mănâncă tochitură de porc dobrogeană
Tochitura de porc dobrogeană poate fi servită, printre altele, alături de ouă ochiuri, mămăligă, brânză sărată rasă, pătrunjel, dar și murături, un ardei iute, piure de cartofi, orez fiert simplu sau cartofi copți.
Ce alte tipuri de tochitură ați mai putea pregăti
În afară de tochitura dobrogeană de porc prezentată mai sus, mai puteți găti și alte tipuri de tochitură, ce au particularități diferite în funcție de zona țării în care se pregătesc de obicei. Iată ce conțin acestea:
Tochitura moldovenească se gătește cu bucățele de carne de porc, cârnăciori afumați, costiță și slănină afumată. Se servește cu mămăligă cu cartofi fierți, ouă ochiuri și brânză de burduf.
De asemenea, tochitura oltenească se pregătește din bucăți mici de pulpă de porc prăjite în untură fierbinte. Însă, la aceasta, spre final, se adaugă ceapă tocată mărunt, ce se călește alături de carne, după care se adaugă bulion de roșii și se stinge cu apă. Se mai dă un clocot și se potrivește gustul cu sare, piper, usturoi mărunțit, ardei iute pisat și vin alb. Se servește fierbinte, cu mămăligă.
Tochitură ardelenească - se gătește cu șunculiță afumată, cât și cârnați, pe lângă pulpă de porc, usturoi, vin alb și pastă de gogoșari.
Un alt tip de tochitură este cea mocănească, ce conține, pe lângă pulpă de porc și cârnați, ficat, și se servește cu același tip de garnitură – mămăligă, ouă, brânză de burduf, sau după preferința fiecăruia.
Tochitură țărănească are un ingredient-cheie în plus: ciupercile. Așadar, aceasta se gătește din pulpă de porc, cârnăciori afumați, piept de pui, ficăței, ciuperci - hribi sau gălbiori, ceapă, usturoi, bulion de roșii, sare, piper și ardei iute. Se servește tot fierbinte, cu pătrunjel verde tocat deasupra, și cu mămăligă.