Tochitura oltenească este un preparat delicios, ce are rădăcini adânci în cultura și istoria românilor, și pe care îl poți face oricând îți dorești să îți impresionezi prietenii și musafirii cu ceva „ca la mama acasă”.
Această rețetă de tochitură oltenească recomandă carnea de porc, un ingredient de care mulți se feresc, fără să își dea seama că, dacă este consumată în cantități moderate, carnea de porc este o sursă importantă de vitamine și minerale ce sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului uman, precum: fier, magneziu, zinc, potasiu și mai multe vitamine din complexul B.
Acest preparat este bogat și în proteine. Doar o sută de grame oferă în jur de jumătate din necesarul zilnic de proteine recomandat unui adult.
Rețeta de tochitură oltenească
Ingrediente
- Un kilogram de fleică de porc
- Două sute de grame de costiță afumată
- Două sau trei cepe
- Nouă sau zece ciuperci
- Un ardei gras roșu
- Două sau trei roșii
- 50 de mililitri de ulei
- Boia
- O frunză de dafin
- 100 de mililitri de vin alb
- Piper
- Sare
- Usturoi
- Busuioc
Mod de preparare
Înainte de a începe să gătești, spală carnea cu simț de răspundere și apoi taie-o în cubulețe pe care le vei înăbuși la wok, cu ulei, o cană de apă, sare, piper și cu frunza de dafin.
În timp ce carnea este pe foc, se taie ceapa și ardeiul julien, ciupercile de taie felii subțiri, costița, tot julien, iar roșiile se decojesc și se taie cubulețe.
În momentul în care carnea este gătită pe jumătate, se pun în vas ceapa, ciupercile și costița.
Așteaptă zece minute și adaugă ardeiul, roșiile, vinul, usturoiul, busuiocul și mai lasă la fiert încă cinci minute.
În mod tradițional, pe farfurie, lângă tochitura oltenească, se pune și o porție generoasă de mămăligă sau piure cu puțină brânză rasă și pătrunjel tocat aruncat peste.
Ce alte feluri de tochitură se mai gătesc în România
Tochitura țărănească se deosebește cel mai mult față de celelalte feluri de tochitură ce se pregătesc în diferite zone ale României, deoarece conține și ciuperci, pe lângă mai multe tipuri de carne. Iată ce alte variante ale acestui preparat se gătesc în țară.
Tochitura moldovenească se gătește diferit față de cea țărănească. Se folosesc bucățele de carne de porc, cârnăciori afumați, costiță și slănină afumată. De obicei, aceasta este servită cu mămăligă și cartofi fierți, ouă ochiuri și brânză de burduf.
Tochitura dobrogeană se pregătește și mai simplu, doar cu bucăți de carne de porc, sos de roșii, vin alb și câteva condimente. Este servită la fel ca tochitura moldovenească și, ca și aceasta, merge de minune lângă murături.
Un alt fel de tochitură este cea mocănească. Aceasta conține ficat, pe lângă bucăți de pulpă de porc și cârnați. Este servită de regulă tot cu mămăligă, ouă ochi, brânză de burduf și eventual murături sau după preferința fiecăruia.
Tochitură ardelenească se gătește cu șunculiță afumată, cât și cârnați, pe lângă pulpă de porc, usturoi, vin alb și pastă de gogoșari.