Tochitura țărănească este un fel de mâncare autohton extrem de hrănitor, gustos și sățios. Se gătește ușor, fără să necesite prea multă experiență în bucătărie.
Tochitura țărănească este pregătit adesea în unele zone ale României în preajma sărbătorilor de iarnă și pe tot parcursul sezonului rece.
Rețeta de tochitură țărănească
Ingrediente
- Un piept de pui
- 300 de grame de pulpă de porc
- 300 de grame de ficăței de pui
- 100 de grame de cârnați afumați
- 300 de grame de gălbiori sau hribi sau alt fel de ciuperci, după preferință
- O ceapă
- 5 sau 6 căței de usturoi
- O cutie de roșii în bulion
- 300 de grame de mălai
- Pătrunjel verde, după gust
- Ardei iute, după gust
- Sare și piper, după gust
- Ulei de gătit
Mod de preparare
Începeți prin a tăia ceapa fideluță și a o căli în puțin ulei încins într-o tigaie încăpătoare. Tăiați usturoiul mărunt și adăugați-l peste ceapă. Adăugați și roșiile în bulion, decojite și tăiate mărunt, împreună cu bulionul. Puneți capacul și lăsați amestecul să fiarbă înăbușit.
Separat, spălați carnea de porc și tăiați-o în bucățele. Adăugați-o în sosul din tigaie. Puneți și cârnații afumați feliați, ardeiul iute tăiat rondele, sare și piper, după gust, și lăsați la fiert pentru 20 de minute.
Între timp, spălați și tăiați în bucățele pieptul de pui, ficățeii și ciupercile. După ce trec cele 20 de minute, adăugați-le și pe acestea în tigaie. Lăsați-le să fiarbă bine. În cele din urmă, adăugați pătrunjel verde, tocat mărunt, în cantitatea pe care o preferați.
Tochitura țărănească se servește cu mămăligă aburindă și merge de minune alături de murăturile preferate, la fel ca orice alt tip de tochitură.
Ce alte feluri de tochitură se gătesc în România
Tochitura țărănească se deosebește cel mai mult față de celelalte feluri de tochitură ce se pregătesc în diferite zone ale României, deoarece conține și ciuperci, pe lângă mai multe tipuri de carne. Iată ce alte variante ale acestui preparat se gătesc în țară.
Tochitură moldovenească și dobrogeană
Tochitura moldovenească se gătește diferit față de cea țărănească. Se folosesc bucățele de carne de porc, cârnăciori afumați, costiță și slănină afumată. De obicei, aceasta este servită cu mămăligă și cartofi fierți, ouă ochiuri și brânză de burduf.
Tochitura dobrogeană se pregătește și mai simplu, doar cu bucăți de carne de porc, sos de roșii, vin alb și câteva condimente. Este servită la fel ca tochitura moldovenească și, ca și aceasta, merge de minune lângă murături.
Tochitura mocănească și cea oltenească
Un alt fel de tochitură este cea mocănească. Aceasta conține ficat, pe lângă bucăți de pulpă de porc și cârnați. Este servită de regulă tot cu mămăligă, ouă ochi, brânză de burduf și eventual murături sau după preferința fiecăruia.
Alt tip de tochitură este cea oltenească, ce se gătește cu bucăți mici de pulpă de porc prăjite în untură. La aceasta se adaugă ceapă tocată mărunt, ce se călește alături de carne, după care se toarnă bulion de roșii și se stinge cu apă. Se mai dă un clocot și se potrivește gustul cu sare și piper, usturoi tocat, ardei iute pisat și vin alb. Modul de servire este similar cu cel al celorlalte feluri de tochitură.
Tochitură ardelenească
Tochitură ardelenească se gătește cu șunculiță afumată, cât și cârnați, pe lângă pulpă de porc, usturoi, vin alb și pastă de gogoșari.