Fructul dragonului - Calorii, beneficii și proprietăți

Fructul dragonului – numit și „pitaya”sau „pitahaya” - este un membru al familiei Cactaceae, adică cea a cactușilor. Fructul de culoare roz strălucitor, în formă de bulb, este cunoscut pentru gustul său dulce și proaspăt și pentru aspectul său unic, ornamental. De altfel, „solzii” săi îi dau numele. Miezul poate fi roz sau alb.

Acest fruct este cultivat mai ales în zonele tropicale și subtropicale ale lumii. Deși fructul este popular în toată Asia și în America Centrală, este mai puțin consumat în Statele Unite ale Americii. Însă, fructul dragonului poate fi un adaos sănătos și delicios la regimul alimentar, deoarece conține vitamine, fibre și chiar fier și grăsimi sănătoase - ceea ce este neobișnuit pentru un fruct.

Ce gust are

Fructul dragonului are un gust destul de subtil și ușor dulceag, asemănător cu o combinație între kiwi și pară. Pulpa sa este de obicei albă sau roz și conține multe semințe mici, comestibile, care adaugă o textură crocantă.

În funcție de varietate, gustul poate varia de la ușor dulceag la ușor acidulat. Este important de menționat că fructul dragonului este mai mult apreciat pentru textura sa unică și aspectul spectaculos decât pentru gustul său intens.

Calorii și valori nutriționale

O porție de 170 de grame de fructul dragonului conține:

  • Calorii: 102
  • Grăsimi: 0 g
  • Sodiu: 0 mg
  • Carbohidrați: 22 g
  • Fibre: 5 g
  • Zaharuri: 13 g
  • Proteine: 2 g
  • Magneziu: 68 mg
  • Riboflavină: 0.17 mg
  • Fier: 1.26 mg
  • Vitamina C: 4.25 mg

Carbohidrați

Fructul dragonului este un aliment cu un conținut caloric scăzut în mod natural, majoritatea caloriilor provenind din carbohidrați. Există două tipuri de carbohidrați în fructul dragonului: zaharuri naturale (13 grame per porție de 170 de grame) și fibre. 

Prin urmare, consumând o porție de 170 de grame de fructul dragonului vei obține 5 grame de fibre - sau aproximativ 18% din doza de fibre recomandată pentru fiecare zi.

Indicele glicemic (GI) exact al fructului dragonului nu a fost înregistrat, deși un studiu estimează că indicele glicemic al acestui fruct este similar cu cel al unei banane - sau de aproximativ 48-52. Ca referință, alimentele cu un IG de 55 sau mai mult sunt considerate alimente cu indice glicemic ridicat.

Grăsimi

Există o cantitate foarte mică de grăsimi în fructul dragonului. Semințele comestibile ale acestui aliment conțin acizi grași omega 3, acizi grași omega 6 și grăsimi polinesaturate, care sunt toți acizi grași sănătoși.

Vitamine și minerale

Fructul dragonului furnizează vitamina C și riboflavină, împreună cu aproximativ 17% din doza zilnică recomandată de magneziu - un mineral ce contribuie la sute de reacții biochimice din organism. Fructele dragonului conțin, de asemenea, fier, niacină și calciu.

Beneficii pentru sănătate

La fel ca multe fructe și legume, fructul dragonului conține fibre, vitamine, minerale și antioxidanți care au calități benefice.

Ajută la construirea și vindecarea celulelor

Vitamina C (acid L-ascorbic) este esențială pentru o bună structură osoasă, cartilagii, mușchi și vase de sânge. Aceasta promovează vindecarea rănilor și poate ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor.

Vitamina C trebuie să luată din alimentație, pentru că organismul nostru nu o poate produce în mod natural. Vitamina C ajută, de asemenea, la absorbția fierului, iar fructul dragonului este unul dintre rarele fructe care conține ceva fier (aproximativ 1 mg pe porție de 170 de grame, sau 7% din valoarea recomandată pentru fiecare zi).

Reduce inflamația

Fructul dragonului este bogat în flavonoide, unul dintre numeroasele tipuri de antioxidanți care pot ajuta la repararea daunelor celulare cauzate de stresul oxidativ și la reducerea inflamației din organism. La rândul său, acest lucru poate ajuta organismul să se ferească de unele boli cronice.

Îmbunătățește sănătatea digestivă

Fibrele ajută la creșterea senzației de sațietate, îmbunătățesc digestia și pot contribui la scăderea colesterolului din sânge. FDA recomandă 28 de grame de fibre pe zi. Fibrele oferă, de asemenea, multe alte beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea riscului de apariție a unor tipuri de cancer, obezitate, boli cardiovasculare și diabet.

Ajută la gestionarea zahărului din sânge

Într-o colecție de patru studii, fructul dragonului pare să îmbunătățească glicemia la persoanele cu prediabet. În cazul diabetului de tip 2, fructul dragonului nu a părut să ofere rezultate semnificative, dar a existat o tendință de îmbunătățire a glicemiei cu doze mai mari de fructul dragonului. Sunt necesare mai multe studii pentru a concluziona efectul fructului dragonului asupra glicemiei.

Poate ajuta la creșterea nivelului de fier din organism

Fructul dragonului este unul dintre puținele fructe proaspete care conțin fier. Fierul joacă un rol crucial în transportul oxigenului în tot corpul. În plus, joacă un rol important în transformarea alimentelor în energie.

Din păcate, numeroși oameni nu primesc suficient fier. De fapt, specialiștii au estimat că 30% din populația lumii are deficit de fier, ceea ce face ca acesta să fie cea mai frecventă deficiență nutritivă la nivel mondial.

Pentru a combate nivelurile scăzute de fier, este important să consumi o varietate de alimente bogate în fier. Sursele bogate de fier includ carnea, peștele, legumele, nucile și cerealele.

Contraindicații ale consumului de fructul dragonului

La fel ca în cazul celor mai multe alimente, consumul de fructul dragonului are la rândul lui unele contraindicații.

Alergii

Au fost raportate puține cazuri de reacții alergice la fructul dragonului sau la sucuri ce conțin astfel de fructe. Simptomele raportate au inclus mâncărimi, piele roșie și umflată, umflături în jurul gurii și mâncărimi severe.

În cazul în care suspectezi că ai putea avea o alergie la fructul dragonului, adresează-te unui medic pentru a obține un diagnostic corect. 

Dacă tu sau cineva din apropierea ta are o reacție severă după ce a consumat fructul dragonului, experții recomandă să suni la numărul de urgență 112. Anafilaxia (o reacție alergică severă) poate pune în pericol viața, așa că este important să ceri imediat asistență medicală.

Alte posibile efecte adverse

Au fost făcute doar cercetări limitate pentru a se stabili dacă fructul dragonului interacționează sau nu cu medicamentele. Autorii studiului recomandă ca pacienții să vorbească cu furnizorul lor de servicii medicale pentru a obține cele mai personalizate informații cu privire la medicamentele lor și la posibilele interacțiuni.

Soiuri de fructul dragonului

Există trei tipuri principale de fructul dragonului: miez alb cu coajă roz, miez roșu cu coajă roz și miez alb cu coajă galbenă. Gustul și beneficiile nutriționale ale fructului sunt aceleași, indiferent de culoare.

Mulți oameni descriu miezul de fructul dragonului ca având un gust asemănător cu cel al perelor, cu note de fructe de pădure și pepene galben. Miezul are o textură ce este adesea comparată cu cea a fructelor kiwi, iar semințele mici și negre sunt comestibile, la fel ca la kiwi.

Fructul ochi de dragon nu este același lucru cu fructul dragonului. Fructul ochi de dragon este un alt nume pentru longan, care este înrudit cu litchiul.

Cum să alegi fructul dragonului

Sezonul de vârf pentru fructul dragonului este din vară până la începutul toamnei. Cea mai dificilă parte în ceea ce privește cumpărarea fructului dragonului ar putea fi găsirea lor pe piața locală. Unele, dar nu toate marile magazine alimentare vor avea astfel de fructe. Însă, majoritatea piețelor asiatice le vând. Unele piețe de fermieri le pot avea la rândul lor.

Caută fructe proaspete cu o culoare roz strălucitor. Evită orice fruct al dragonului cu tulpini ofilite sau cu pete maro. Pulpa ar trebui să cedeze ușor atunci când este presată. Însă, dacă nu sunt disponibile fructe coapte, poți cumpăra un fruct ferm și îl poți lăsa să se coacă timp de o zi sau două. 

Uneori, sucul de la fructul dragonului este mai ușor de găsit decât fructele întregi. Sucul conține vitamine și minerale importante, dar nu are fibrele pe care le furnizează fructul. De altfel, unele băuturi din fructul dragonului sunt de fapt amestecuri de mai multe tipuri diferite de suc și pot furniza o cantitate substanțială de zahăr. Sau sunt comercializate cu „aromă de fructul dragonului”, dar nu conțin de fapt fructul dragonului.

Dacă nu găsești fructuldragonului întregi în piața locală, poți cumpăra, de asemenea, fructe ale dragonului cubulețe congelate, care sunt la fel de sănătoase. Asigură-te că verifici lista de ingrediente în cazul în care vrei să eviți siropurlei sau zaharurile adăugate.

Cum poți să mănânci fructul dragonului

Trebuie să mănânci doar miezul fructului dragonului, nu și coaja. Pentru a-l decoji, pur și simplu îl tai în sferturi și îndepărtezi coaja. Poți, de asemenea, să îndepărtezi coaja de la un fruct întreg cu un cuțit de bucătărie sau să tai fructul în două și să scoți pulpa cu o lingură.

Poți mânca fructul dragonului la fel cum ai mânca multe alte fructe dulci. Aruncă felii sau cuburi într-o salată verde sau de fructe, sau aruncă-le în blender atunci când faci un smoothie de fructe. Unii oameni folosesc, de asemenea, fructul dragonului ca garnitură pentru cocktailuri sau pentru alte băuturi proaspete de vară.

Fructul dragonului se potrivește bine cu alte fructe tropicale, cum ar fi banana și ananasul. Dacă ești în căutarea unor idei noi și interesante pentru micul dejun, aruncă fructele dragonului peste iaurt grecesc și presară o lingură de granola deasupra. Altfel, poți face o porție de clătite integrale și le poți savura cu mango tăiat cubulețe și fructul dragonului în loc de sirop.