Pentru această rețetă de gem de smochine cu nucă nu vei avea nevoie decât de patru ingrediente simple: smochine proaspete, lămâie, zahăr și nuci. Vezi cum se prepară.

Gem de smochine cu nuci

În această rețetă de gem de smochine cu nuci nu va fi necesar să adaugi pectină. Rezultatul final: un preparat fabuls, ce va merge de minute întins peste covrigi, pâine prăjită, peste brânza pusă pe grătar, chiar și peste pizza, iar lista poate continua.

Smochinele sunt considerate a fi unul dintre cele mai valoroase fructe, din punct de vedere nutrițional. Datorită substanțelor nutritive pe care le conțin, aceste fructe ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv și a inimii și pot contribui la reglarea nivelului de zahăr din sânge.

Ingredientele necesare pentru gemul de smochine cu nucă

  • Smochine – folosește mereu smochine proaspete, coapte, moi la atingere
  • Zahăr – dacă nu vrei să perturbi aroma fructelor, adaugă zahăr granulat obișnuit. O altă variantă este cel de cocos sau cel de curmale, care va acționa și ca un conservant natural.
  • Zeamă de lămâie - poți adăuga sucul proaspăt de lămâie. Acest ingredient nu ar trebui omis pentru că are un rol important în conservarea smochinelor.
  • Nuci – nucile tocate vor da o aromă aparte acestei rețete de dulceață de smochine
  • Apă - dacă smochinele tale sunt deosebit de suculente, nu vei avea nevoie de apă suplimentară. Totuși, dacă nu sunt, se recomandă să adaugi puțină apă în plus (nu mai mult de trei sau patru linguri).

Ingrediente opționale și alte variante ale rețetei

  • Rozmarin/cimbru - adaugă o crenguță în cratiță. Scoate-o înainte de a pune în borcane dulceața de smochine de casă.
  • Ghimbir - folosește ghimbir ras fin, după gust. Se recomandă să pui o jumătate de linguriță pentru început și să crești cantitatea dacă preferi o aromă mai puternică.
  • Coajă de citrice - coaja de lămâie sau portocală ar merge bine în conservele de smochine. Se recomandă să folosești coaja de la o portocală de dimensiuni medii.
  • Oțet balsamic - poți adăuga oțet balsamic sau o glazură balsamică pentru a face o dulceață de smochine balsamică excelentă. Se adaugă la sfârșit, după gust. Dacă adaugi un praf mic de sare împreună cu oțetul balsamic, vei avea o aromă și mai puternică.
  • Miere - nu e nevoie să înlocuiești zahărul cu miere, poți adăuga pur și simplu câteva linguri de miere în compoziție.
  • Condimente - poți experimenta cu diferite condimente. Ai putea să încerci să combini smochinele cu condimente ușor picante, cum ar fi scorțișoara, cuișoarele, cardamomul și nucșoara.

Rețeta de gem de smochine cu nuci

Preparare 5 minute
Gătire 45 minute
Timp total 50 minute

Ingrediente

  • Un kilogram și jumătate de smochine coapte
  • O jumătate de kilogram de zahăr simplu sau zahăr din cocos sau zahăr brun
  • 45 de mililitri de zeamă de lămâie
  • O lămâie mare
  • 30 de grame de nuci
  • 45 de mililitri de apă, doar dacă va fi nevoie

Mod de preparare

Pasul 1: Smochinele se lasă la macerat

Mai întâi, se spală smochinele cu simț de răspundere și se usucă folosind prosoape de hârtie. Taie apoi fiecare fruct în sferturi, având grijă să îndepărtezi toate tulpinile dure, dacă este cazul, și transferă bucățile într-un castron mare. Presară zahăr peste ele, amestecă bine și lăsă fructele să stea așa cel puțin o oră.

În acest timp, smochinele vor macera, iar zahărul va le „încuraja” să-și elibereze sucul – nu uita să amesteci de câteva ori după o jumătate de oră.

Pasul 2: Prepararea termică a compoziției

Adaugă smochinele macerate, cu tot cu zeama ce s-a scurs din ele, și sucul de lămâie într-o oală suficient de mare. Se pune vasul la foc mediu și se amestecă din când în când.

Sfat: Dacă smochinele nu sunt suculente, poți pune în oală puțină apă, ce va ajuta la dizolvarea zahărului. Nu pune o cantitate prea mare, altfel vei fi nevoit să aștepți până se reduce.

Amestecă din când în când, astfel încât să se topească tot zahărul. Când compoziția începe să fiarbă, trebuie să reduci flacăra la un nivel mediu spre scăzut. Mai lasă pe foc, amestecând în mod regulat, timp de 45 până la 60 de minute, până când dulceața ajunge la consistența dorită. Ține cont de faptul că aceasta se va îngroșa și mai mult pe măsură ce se răcește.

Zdrobește smochinele cu o lingură până la consistența dorită. Spre sfârșitul fierberii, se adaugă nucile tocate gros și se amestcă până la omogenizare.

Pentru a verifica dacă ai ajuns la consistența corectă, pune o cantitate mică de dulceață pe o farfurie pre-răcită (în congelator). Lăsa să stea un minut, apoi verifică consistența – ar trebui să fie groasă și să se rideze ușor când este împinsă cu degetul.

Dacă vrei o dulceață cremoasă, poți folosi un blender cu imersie sau un robot de bucătărie la începutul procesului, imediat după ce smochinele au stat la macerat.

Pasul 3: Transferul în borcane

Transferă dulceața fierbinte în borcane sterilizate, calde, lăsând un spațiu de doi centimetri în partea de sus a recipientelor. După ce ai sigilat borcanele, le vei pune într-o oală mare cu apă clocotită (scufundate cu cel puțin cinci centimetri de apă acoperindu-le în partea de sus). Lasă-le la fiert timp de 10 minute.

Scoate borcanele din oală și lasă-le să se răcească de tot.

Cu ce poți mânca gemul de smochine

Există o mulțime de moduri de a savura gemul de smochine, inclusiv:

  • Ca parte a unui platou de brânză.
  • Întinsă pe un sandviș cu brânză la grătar sau alte sandvișuri.
  • Întinsă pe pâine prăjită.
  • Adăugată în burgeri.
  • Ca glazură.
  • Topping de pizza.
  • În fulgii de ovăz lăsați peste noapte în frigider.
  • Adăugată în bolurile cu iaurt cu fructe și granola.

Trucuri și sfaturi de top

Folosește accesorii de bucătărie nereactive: acestea includ cratițe nereactive (din oțel inoxidabil, sticlă, email), linguri (din silicon sau lemn). Evită ustensilele din aluminiu sau cupru.

Folosește o oală adâncă: un alt sfat bun este să folosești o oală adâncă, de preferință una cu capac - deoarece acestui gem îi place să „sară” în prima parte a procesului de fierbere.

Dacă gătești prea mult dulceața de smochine: poate deveni prea solidă, închegându-se prea mult. Nu este motiv de intrat în panică. Această greșeală poate fi reparată prin reîncălzirea compoziției și adăugarea unei cantități mici de apă și zeamă de lămâie.

Ajustarea texturii: dacă îți dorești o textură mai groasă pentru dulceața de smochine cu nuci, cu bucăți mari de fruct în ea, nu trebuie decât să adaugi apă în oală și să amesteci cu o lingură din lemn, având grijă să nu zdrobești fructele. Pentru un amestec mai puțin gros, folosește lingura pentru a pisa ușor smochinele în timp ce se gătesc. Dacă îți dorești o compoziție cremoasă, mixează folosind un blender sau un robot de bucătărie. 

Calorii și valori nutriționale

O lingură de gem de smochine cu nucă are 40 calorii.

  • Calorii

    40kcal

  • Proteine

    1g

  • Carbohidrați

    10g

  • Zaharuri

    9g

  • Fibre

    1g

  • Grăsimi

    1g

  • Grăsimi saturate

    1g

  • Sodiu

    1mg

  • Potasiu

    47mg

  • Calciu

    7mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.