Orezul cu ciuperci este un fel de mâncare care constă, de obicei, din orez gătit cu ciuperci și alte ingrediente, cum ar fi legume, ierburi și condimente.
Acest orez simplu combină ciupercile, usturoiul savuros, untul și supa de legume pentru o garnitură simplă, dar savuroasă.
Poate fi servit ca garnitură sau ca fel principal și este adesea însoțit de o proteină, cum ar fi pui, carne de vită sau tofu.
Ingrediente de care veți avea nevoie
Puteți folosi aproape orice tip de ciuperci și orice tip de orez alb cu bob lung. Orezul alb simplu este excelent, dar dacă se întâmplă să aveți ceva puțin mai aromat, cum ar fi basmati sau jasmine, preparatul va fi și mai savuros.
Aroma orezului cu ciuperci va fi dată de supa pe care o folosiți, așa că asigurați-vă că alegeți o bază de mâncăruri de calitate. Puteți folosi supă de legume, de pui sau de vită, dacă aveți, doar că trebuie să țineți cont de faptul că aceasta din urmă va schimba aroma și, eventual, culoarea preparatului finit.
Ce altceva se mai poate adăuga
Rețetelor super simple și de bază, li se pot adăuga ingrediente pentru cei care doresc ceva mai mult. Iată câteva sugestii pentru a face orezul cu ciuperci puțin mai special:
- Mazăre
- Bacon tăiat în bucățele
- Brânză parmezan
- Spanac
- Acoperiți cu ceapă prăjită crocantă
- Ceapă verde
Rețeta de orez cu ciuperci
Ingrediente
- 200 grame orez alb cu bob lung (nefiert)
- 250 de grame de ciuperci
- 360 ml supă de legume
- 2 căței de usturoi
- 3 linguri de unt
- 1/4 linguriță de cimbru uscat
- sare și piper, după gust
- 1 lingură de pătrunjel proaspăt tocat (opțional)
Mod de preparare
Tăiați ciupercile felii și tocați mărunt usturoiul.
Adăugați ciupercile, usturoiul, cimbrul, piperul, sarea, 1 lingură de unt și puțin ulei într-o tigaie adâncă. Se sotează la foc mediu până când ciupercile sunt aproape gata.
Adăugați orezul și 2 linguri de unt în tigaie și continuați să sotați încă aproximativ două minute.
Adăugați supa de legume în tigaie și amestecați pentru a dizolva bucățile rumenite de pe fundul tigăii.
Acoperiți cu un capac, măriți focul și lăsați supa să dea în fiert, apoi reduceți focul.
Lăsați orezul să fiarbă timp de 15 minute fără să amestecați sau să scoateți capacul. După 15 minute, îndepărtați cratița de pe foc și lăsați orezul să se odihnească încă 5 minute, fără a îndepărta capacul.
În cele din urmă, îndepărtați capacul și amestecați orezul cu o furculiță. Gustați și adăugați sare sau piper, dacă doriți. Acoperiți cu pătrunjel proaspăt tocat ca garnitură.
Sugestii de servire
Orezul cu ciuperci ar fi o garnitură grozavă pentru ceva clasic, cum ar fi pulpe de pui la cuptor sau cotlet de porc la tigaie. Adăugați niște broccoli sau o salată simplă ca a doua garnitură și veți avea o masă ușoară și foarte nutritivă!
Tips & tricks
- Clătiți orezul înainte de a-l găti. Doar puneți-l sub jet de apă rece într-o strecurătoare pentru a îndepărta resturile și amidonul. Făcând acest lucru, veți obține un orez mai pufos.
- Ulei și unt. Folosiți atât uleiul, cât și untul pentru a sota ciupercile. Uleiul nu numai că adaugă mai multă aromă, dar împiedică și untul să se ardă.