Sarmalele de post mănăstirești, ca la mănăstirea Prislop, sunt ușor de făcut și se numără printre cele mai gustoase preparate tradiționale românești.
Hrănitoare, sățioase și gustoase, acestea sunt perfecte pentru zilele în care nu se mănâncă de dulce.
De aproape șapte secole, Mănăstirea Prislop, situată în apropierea satului Silvașu de Sus din județul Hunedoara, reprezintă unul din cele mai importante așezăminte religioase ortodoxe din Transilvania. Biserica sa, ce datează din secolul al XVI-lea, a fost declarată monument istoric.
Numeroși credincioși vizitează Mănăstirea Prislop în fiecare an, pentru a se ruga la mormântul lui Arsenie Boca, părintele Ardealului. Acolo, măicuțele pregătesc cele mai bunse sarmale de post, după rețeta prezentată mai jos.
Rețeta de sarmale de post mănăstirești
Ingrediente
- 450 de grame de ciuperci champignon tocate mărunt
- 130 de grame de orez
- O varză murată mare
- Un morcov mai mare, dat pe răzătoarea fină
- O ceapă mare tocată fin
- O felie mică de țelină rasă
- 300 de mililitri de suc de roșii
- Trei linguri de pastă de roșii
- Două sau trei linguri de ulei de floarea-soarelui
- Una sau trei frunze de dafin, după preferință
- O linguriță de cimbru uscat
- O jumătate de legătură de pătrunjel verde tocat mărunt
- Sare
- Piper proaspat măcinat
- Boabe de piper
- Două crenguțe de cimbru
- Un vârf de cuțit de oregano
- Apă fiartă
Mod de preparare
Sarmalele de post ca la Mănăstirea Prislop se pregătesc foarte ușor. Înainte de orice altceva, căliți ceapa tocată mărunt în două sau trei linguri de ulei de floarea-soarelui, până când devine sticloasă. Apoi, adăugați o jumătate din morcovul ras și lăsați la călit pentru încă un minut.
După aceea, adăugați și ciupercile tocate mărunt și lăsați la călit până când se înmoaie puțin. Puneți și orezul spălat bine și scurs, apoi cimbrul, sarea, piperul și pătrunjelul tocat mărunt.
Lăsați compoziția pe foc pentru încă unul sau două minute. Apoi, luați o frunză de varză și puneți cam o lingură de umplutură, pe lățimea frunzei, astfel încât să rămână aproximativ doi centimetri la un capăt și la celălat al frunzei.
Rulați fiecare sarma în parte și introduceți capătul îngust înăuntru pentru a nu se desface la fiert. Tăiați câteva frunze de varză julien și puneți-le pe fundul oalei împreună cu restul de morcov ras și țelină rasă fin.
Amestecați sucul cu pasta de roșii și turnați o treime din cantitate peste varza julien. Apoi, aranjați sarmalele cu ciuperci și orez, adăugând printre acestea crenguțe de cimbru și presărând puțin oregano uscat.
Când terminați de aranjat sarmalele în oală, turnați restul de suc de roșii. Adăgați încă un rând de varză tăiată julien și boabele de piper. Adăugați uleiul și apa fierbinte până la nivelul sarmalelor.
Fierbeți sarmalele de post mănăstirești în jur de 30 minute la foc mediu spre mic, cu capacul pus și având grijă să completați cu apă, dacă este nevoie. După ce trece această jumătate de oră, dați oala la cuptor, în cuptorul preîncălzit la 200 grade Celsius, pentru încă 45 – 50 de minute. Serviți-le calde, cu mămăligă și eventual cu ardei iute, dacă vă place.