Supa de gulii și cartofi pregătită după această rețetă cu origini germane este cremoasă, gustoasă, hrănitoare și sănătoasă. Vezi ingredientele și modul de preparare.
Se gătește repede, în aproximativ 45 de minute, și poate fi servită la prânz sau cină atât în zilele obișnuite, cât și la mese festive, pentru că este savuroasă și aspectuoasă.
Guliile se potrivesc foarte bine în supă, alături de cartofi, ce dau o consistență cremoasă. Această rețetă se pregătește în mai puțin de o oră și este ieftină și excelentă pentru momentele în care nu este timp de mers la cumpărături și nu mai sunt prea multe ingrediente rămase în cămară.
De reținut!Este recomandat ca la această rețetă să se folosească gulii mici sau medii, pentru că acestea au un gust mai intens. Frunzele lor trebuie să fie verzi. Dacă sunt ofilite sau galbene, înseamnă că aceste legume nu sunt tocmai proaspete.
În plus, coaja guliilor trebuie să fie tare și să nu aibă urme de mucegai. Mucegaiul poate să apară, în cazul în care legumele nu au fost depozitate în condiții corespunzătoare. Aceste legume pot mucegăi și dacă sunt lăsate prea mult timp la frigider sau dacă în frigider este prea multă umezeală.
Rețeta de supă de gulii și cartofi
Ingrediente
- Două sau 3 gulii, în funcție de mărime sau 700 de grame, în total
- 450 de grame de cartofi
- O ceapă medie
- O lingură de ulei de măsline
- 750 de mililitri de supă de legume sau pui
- 3 linguri întregi de cremă de brânză tip Philadelphia
- Aproximativ două linguri de suc de lămâie proaspăt stors, mai mult sau mai puțin după gust
- O linguriță de zahăr
- Câteva boabe de nucșoară
- Sare de mare fină și piper negru măcinat, după gust
- O legătură mică de pătrunjel
- Un vârf de cuțit de fulgi de ardei iute roșu, opțional
- Un vârf de cuțit de semințe de chimen, opțional
Mod de preparare
Primul pas al acestei rețete constă în curățarea guliilor de tulpini și frunze. Se păstrează frunzele, pentru că acestea vor fi adăugate în supă, spre final. Se taie partea superioară și cea inferioară a fiecărei gulii, îndepărtând partea lemnoasă.
Apoi, guliile și cartofii se degojesc cu ajutorul unui cuțit sau curățător de legume. Toate cojile se aruncă. Se spală legumele și se taie în cuburi, iar ceapa se toacă mărunt.
Se încinge ulei într-o cratiță de supă și se călește ceapa timp de aproximativ două sau trei minute sau până când aceasta devine translucidă. După aceea, se adaugă legumele tăiate cubulețe și se gătesc pentru încă aproximativ patru minute, amestecând de câteva ori între timp.
Se adaugă supa de legume sau pui, se aduce totul la punctul de fierbere, după care se reduce focul și se lasă la fiert pentru aproximativ 20 de minute sau până când legumele devin moi. Atenție! După 15 minute, se adaugă și frunzele de gulii tocate.
Ulterior, se adaugă în supă crema de brânză și se amestecă totul cu un blender vertical. Se pune din nou oala pe aragaz și se aduce la punctul de fierbere. Se adaugă sarea, piperul, zahărul, nucșoara și o lingură de suc de lămâie.
Se gustă din nou și se potrivește cu mai mult suc de lămâie și mai multe condimente, după preferință. În cele din urmă, se presară pătrunjel tocat și eventual fulgi de chili roșu și semințe de chimen.
Ce se poate modifica la această rețetă
Deși extraordinară, această rețetă nu este chiar bătută în cuie. Persoanele vegetariene sau vegane pot folosi supă de legume în loc de supă de pui și pot înlocui crema de brânză cu smântână vegană, cum ar fi de soia sau de ovăz.
O recomandare pentru ca supa de gulii și cartofi să iasă perfectă este să nu se amestece prea mult în cratiță. Altfel, cartofii ar putea deveni lipicioși.
Supa de gulii și cartofi poate fi servită imediat sau poate fi reîncălzită. Se poate păstra la frigider într-un recipient etanș timp de 3 sau 4 zile și se reîncălzește pe aragaz sau în cuptorul cu microunde înainte de servire. Acest preparat merge de minune cu pâine prăjită sau crutoane, la prânz sau la cină.
De altfel, ideea acestei rețete poate fi aplicată cu orice legume există în frigider – cum ar fi morcovi, ardei, dovlecei sau praz, sau în congelator – cum ar fi broccoli sau conopidă. La aceste legume se adaugă câțiva cartofi, o cantitate mică de smântână, lapte sau brânză de vaci, supă de legume sau pui și poate rezulta o supă cremă delicioasă.
De ce este recomandat consumul de gulii
Coaja este singura parte necomestibilă a guliilor, deoarece este destul de tare și nu se înmoaie nici atunci când este gătită. Altfel, frunzele și tulpinile acestor legume pot fi consumate fără probleme.
Tulpinile și frunzele de gulii pot fi folosite nu doar în această rețetă de supă, ci și în salate. În plus, frunzele pot fi folosite la fel ca cele de varză sau de viță-de-vie.
Consumul de gulii are numeroase beneficii pentru sănătate. Printre altele, aceste legume ajută la menținerea nivelului sănătos de zahăr din sânge și colesterol, precum și la mișcările regulate ale intestinului, deoarece au un conținut ridicat de fibre solubile și insolubile.
De asemenea, guliile conțin glucozinolați și izotiocianați ce contribuie la reducerea riscului de apariție a bolilor de inimă, pentru că au capacitatea de a lărgi vasele de sânge și de a reduce inflamația.
Bogate în fier și potasiu, guliile contribuie la creșterea globulelor roșii din sânge, ce sunt esențiale pentru prevenirea anemiei. De altfel, calciul din compoziția acestor legume ajută și la absorbția fierului de către organism.
Un alt beneficiu oferit de consumul de gulii este întărirea sistemului imunitar, datorită conținutului important de vitamina B6 și vitamina C. În plus, aceste legume sunt sărace în calorii și dau senzație de sațietate, reducând predispoziția către balonare, crampe abdominale și constipație.
Printre alte beneficii ale consumului de gulii se mai numără:
- îmbunătățirea rezistenței oaselor;
- ridicarea nivelului de energie;
- stabilizarea nivelului de glucoză în sânge;
- contribuirea la vindecarea în caz de infecții virale sau tuse, bronșite sau cistite;
- combaterea contracțiilor musculare;
- vindecarea degerăturilor;
- prevenirea cancerului.
Calorii și valori nutriționale
O porție de supă de gulii și cartofi are 270 calorii.
-
Calorii
270kcal
-
Proteine
8g
-
Carbohidrați
45g
-
Zaharuri
10g
-
Fibre
9g
-
Grăsimi
9g
-
Grăsimi saturate
3g
-
Colesterol
15mg
-
Sodiu
1150mg
Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.