Ketchup de casă cu roșii proaspete este de departe unul dintre cele mai populare și versatile sosuri din întreaga lume. Vezi care sunt ingredientele și pașii de preparare.

Ketchup de casă cu roșii proaspete

Acest ketchup este foarte ușor de făcut acasă și se apropie de cel din magazine în ceea ce privește gustul, textura și culoarea. Este mult mai sănătos pentru că este făcut cu roșii proaspete și nu conține conservanți sau coloranți artificiali.

Ketchup-ul făcut în casă este plin de aromă de la legumele proaspete și condimente. Nu ați gustat niciodată un ketchup adevărat dacă nu l-ați făcut singur.

Este de departe unul dintre cele mai populare și versatile sosuri din întreaga lume. Sosul de roșii, așa cum este numit în multe părți ale lumii, este apreciat de toate vârstele pentru că este delicios și se potrivește perfect cu aproape orice.

Are un gust dulce și picant și este preparat cu roșii proaspete, câteva condimente și mirodenii. Noi folosim ingrediente simple, iar condimentele și mirodeniile preferate sunt ceapa granulată, usturoiul, pudra de muștar, cuișoarele, boiaua, sosul Worcestershire, sarea și piperul. Oțetul sau oțetul de cidru de mere funcționează ambele foarte bine. Condimente precum nucșoară, all-spice și scorțișoară, pot fi, de asemenea, folosite în această rețetă.

Veți găsi rețete care folosesc pastă de tomate concentrată sau roșii din conservă, pentru a face ketchup de casă. Noi preferăm roșiile proaspete, chiar dacă este puțin de muncă, dar nimic nu întrece gustul și aroma acestui sos.

Ce este ketchup-ul?

Ketchup-ul este un condiment pe bază de roșii care este folosit în primul rând pe post de dip, dar este folosit în mod obișnuit ca bază pentru alte sosuri. De obicei, este preparat cu roșii, oțet, zahăr, condimente și mirodenii.

De ce să faci ketchup acasă

  • La fel ca în cazul multor preparate produse în masă, gustul ketchup-ului de casă este mai bun
  • Cele mai multe rețete de ketchup de casă se fac cu roșii din conservă. Sosul va fi aromat, dar nimic nu bate roșiile proaspete.
  • Această rețetă folosește roșii proaspete și condimente aromate pentru a obține un sos cum nu ați mai încercat!

Ce tip de roșii se folosesc pentru ketchup-ul de casă

Cele mai multe sosuri sunt făcute cu roșii Roma sau Plum pentru că sunt mai puțin zemoase și mai aromate. Sunt mai puțin acide, prin urmare sunt cele mai bune pentru ketchup. Au o textură fermă, au mai puține semințe, o aromă dulce-acrișoară și un conținut scăzut de apă.

De asemenea, puteți face ketchup de casă cu un amestec de roșii normale și roșii cherry. Experimentați cu roșiile pe care le aveți la îndemână pentru a obține o aromă variată de fiecare dată! În funcție de cât de zemoase sunt roșiile, este posibil să trebuiască să gătiți ketchup-ul puțin mai mult timp.

Nu este nevoie să decojiți sau să opăriți roșiile pentru această rețetă. Se fierb, se pasează și se strecoară pentru a obține un ketchup cu textură fină și mătăsoasă.

Rețeta de ketchup de casă cu roșii proaspete

Preparare 10 minute
Gătire 45 minute
Timp total 55 minute

Ingrediente

  • 1,5 kg de roșii proaspete coapte, tăiate în două
  • 60 ml de apă
  • 50 grame de zahăr brun, se ajustează după gust
  • 80 ml de oțet alb
  • 1/2 linguriță de sos Worcestershire
  • 1/2 linguriță de usturoi granulat
  • 1/8 linguriță de pudră de muștar
  • 1 cuișor, măcinat fin
  • 1/8 linguriță de piper Cayenne (opțional)
  • 1 linguriță de ceapă mărunțită
  • 1/8 linguriță de piper negru
  • 1 linguriță de sare, după gust

Mod de preparare

Spălați roșiile și tăiați-le în două.

Adăugați roșiile și apa în oală. Dați în fiert. Reduceți focul și fierbeți timp de 10-15 minute, sau până când roșiile sunt moi.

Folosind un blender, amestecați până obțineți un piure omogen.

Folosind o sită fină, strecurați piureul și puneți-l în oală.

Adăugați zahărul, oțetul și condimentele (sos Worcestershire, usturoi granulat, muștar măcinat, cuișoare, piper Cayenne, ceapă granulată). Se amestecă bine.

Se fierbe amestecul timp de 35-40 de minute sau până la consistența dorită. Se amestecă din când în când.

Notă: Ketchupul se îngroașă pe măsură ce se răcește.

Ajustați condimentele, sarea și piperul, după gust.

Lăsați ketchup-ul să se răcească complet. Folosind o pâlnie, transferați sosul într-o sticlă curată.

Puneți la frigider peste noapte pentru ca toate aromele să se întrepătrundă. Savurați acest sos făcut în casă cu mâncarea preferată!

Cum știm când este gata

Pe măsură ce amestecul se îngroașă, nu se va mai forma spumă la suprafața sosului. Culoarea ketchup-ului se schimbă și ea până va ajunge de un roșu închis.

Amestecul va fi destul de gros, cu o consistență de ketchup. Puteți face un test în farfurie. Puneți câteva picături din amestec pe farfurie și înclinați farfuria într-o parte. Dacă NU vedeți cum se scurge apă prin amestec, înseamnă că este gata.

Sfaturi și trucuri pentru cel mai bun ketchup de casă

  • În funcție de cât de de zemoase sunt roșiile, este posibil să trebuiască să gătiți amestecul un pic mai mult timp. Pe măsură ce se gătește, sosul se va îngroșa și va fi mai puțin lichid.
  • Culoarea ketchup-ului va depinde de culoarea roșiilor. Dacă preferați ketchup-ul roșu aprins, puteți adăuga câteva linguri de pastă de tomate sau câteva roșii din conservă. Acest lucru va da o culoare intensă sosului.

Cum se păstrează ketchup-ul

Păstrați-l într-o sticlă curată sau într-un borcan de sticlă în frigider. Ketchup-ul rămâne proaspăt până la 3 luni în frigider.

Cu ce se mănâncă

Savurați acest sos cu orice și cu tot ce vă dorește inima. Nouă nu ne lipsește de lângă cartofii prăjiți și burgeri, sau îl folosim ca dip pentru aripioare de pui la cuptor sau nuggets de pui.