Papanașii fierți sunt specifici zonei Ardealului, sunt delicioși și ușor de făcut. Chiar dacă sunt mai puțin populari decât cei clasici, prăjiți, papanașii fierți au farmecul lor și merită să îi încercați măcar o dată.

Papanași fierți (ardelenești)

Rețeta de papanași fierți seamănă cu cea pentru papanași prăjiți, pentru că ingredientele sunt aceleași. Diferă puțin modul de preparare, dar aceștia sunt mai puțin pretențioși decât papanașii prăjiți și nu aveți cum să dați greș.

Cum se fac papanașii fierți

Timp total 1 oră

Ingrediente

  • 250 g brânză de vaci
  • 100 g pesmet
  • 50 g unt
  • 50 g făină
  • 30 g griș
  • 30 g zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 1 ou
  • 1 praf de sare
  • dulceață și smântână pentru servit

Mod de preparare

Puneți untul într-un vas pe foc și lăsați să se topească. Adăugați pesmetul și amestecați până când pesmetul s-a închis puțin la culoare. Lăsați amestecul să se răcească.

Puneți brânza scursă de apă într-un bol. Adăugați făina, grișul, oul, un praf de sare, zahărul vanilat și amestecați bine totul. Frământați aluatul cu mâna, pentru a încorpora toate ingredientele.

Formați o bilă de aluat pe care o veți împărți în jumătăți, până când obțineți 16 bucăți egale. Formați bile de aluat pe care le aplatizați apoi. Puneți papanașii la fiert în apă cu puțină sare. Când papanașii se ridică la suprafață, mai lăsați-i pe foc 8 minute.

Scoateți papanașii din apă și lăsați-i la scurs. Puneți zahărul și zahărul vanilat peste amestecul de pesmet și tăvăliți papanașii prin el.

Decorați cu smântână și dulceața preferată și serviți.

Poftă bună!