Pulpe de pui cu cartofi la cuptor - Fragede, suculente, aromate în interior și perfect crocante la exterior, condimentate perfect cu usturoi proaspăt și felii de lămâie.

Pulpe de pui cu cartofi la cuptor. Ingredientul care le face să aibă un gust savuros

Pulpele de pui sunt una dintre cele mai puțin costisitoare părți ale puiului și sunt foarte ușor de gătit.

Fragede, suculente, aromate în interior și perfect crocante la exterior, aceste pulpe la cuptor sunt condimentate perfect și se coc împreună cu cartofi fragezi, mult usturoi proaspăt și felii de lămâie.

Ingrediente folosite

  • Pulpe întregi de pui cu os și piele
  • Sare și piper, după gust
  • Paprika (boia, dulce sau afumată)
  • Pudră de ceapă
  • Căpățâni întregi de usturoi
  • Cartofi mici
  • Lămâi
  • Ulei de măsline
  • Unt

Care este diferența dintre ciocănele de pui și pulpele de pui

  • Ciocănele de pui: Partea de jos a pulpei de pui, sub articulație si sunt alcătuite numai din carne închisă la culoare.
  • Pulpa de pui: Este formată din două părți – pulpa superioară și ciocănelul. Este alcătuită numai din carne închisă la culoare.

Pot folosi pulpe superioare sau ciocănele în loc de pulpe de pui?

Această rețetă merge foarte bine cu aproape orice bucată de pui, de la ciocănele, la pulpe, aripioare sau chiar piept.

Dacă intenționați să folosiți piept de pui, nu uitați că este o carne albă și se usucă repede dacă este gătit prea mult. Timpii de gătire vor varia, iar temperatura cuptorului ar putea fi nevoie să fie ajustată în funcție de tipul de carne, așa că țineți termometrul în apropiere și începeți să verificați gradul de coacere la aproximativ 30-40 de minute de la începerea gătitului.

Cum se prepară pulpe de pui cu cartofi, la cuptor

Preparare 10 minute
Gătire 1 oră și 15 minute
Timp total 1 oră și 25 minute

Ingrediente

  • 6 pulpe întregi de pui, cu os și piele
  • 10 g de sare
  • 5 g piper negru proaspăt măcinat
  • 10 g de ardei iute
  • 1 linguriță de praf de usturoi
  • 2 lingurițe de boia (paprika)
  • 5 g praf de ceapă
  • 2-4 căpățâni întregi de usturoi
  • 500 g cartofi mici - tăiați în două
  • 2 lămâi - spălate și tăiate în felii
  • 60 ml ulei de măsline
  • 30 g unt
  • ierburi proaspete (pătrunjel, oregano, cimbru etc.) - pentru servire

Mod de preparare

Preîncălziți cuptorul la 170°C. Acoperiți interiorul unui vas mare de copt (sau al unei tăvi) cu spray de gătit antiaderent (poate fi necesar să folosiți două tăvi pentru a preveni supraaglomerarea).

Scoateți pulpele de pui din frigider și uscați-le cu ajutorul unor prosoape de hârtie. Între timp, într-un bol mic combinați sarea, piperul negru, boia, pudra de usturoi și pudra de ceapă. Se amestecă bine pentru a se combina. Presărați generos pe ambele părți ale pulpelor și lăsați-le deoparte. Se lasă puiul să ajungă la temperatura camerei (dacă este nevoie).

Acest lucru ar trebui să dureze aproximativ 20-30 de minute.

Transferați pulpele în vasul de copt pregătit. Așezați căpățânile de usturoi (cu partea tăiată în jos), cartofii tăiați pe jumătate și feliile de lămâie în jurul puiului. Dacă este nevoie folosiți două tăvi, altfel, pielea puiului nu va ieși crocantă și pulpele nu se vor găti uniform.

Stropiți uleiul de măsline peste cartofi și pulpe. Folosiți mâinile, dacă este nevoie, pentru a vă asigura că totul este acoperit uniform.

Transferați tăvile în cuptor și coaceți timp de 30 de minute. După 30 de minute, rotiți tava și coaceți pentru încă 30 de minute. Scoateți din cuptor, ungeți partea superioară a pulpelor cu unt topit și puneți din nou la cuptor timp de 1-2 minute (sau până când puiul înregistrează o temperatură internă de 75°C).

Scoateți din cuptor și lăsați puiul să se odihnească timp de 5-10 minute apoi turnați sucul din tavă peste pui și cartofi. Serviți cu ierburi proaspete tocate mărunt, dacă doriți.

Trucuri pentru cele mai bune pulpe de pui cu cartofi la cuptor

Nu ezitați să folosiți ciocănele sau pulpe superioare (sau o combinație a celor două) dacă nu găsiți pulpe de pui întregi. Timpul de gătire poate varia, totuși, așa că fiți atenți la gradul de coacere și folosiți întotdeauna un termometru pentru carne pentru a verifica temperatura internă a puiului.

Pentru această rețetă, vă recomandăm să folosiți pulpe de pui cu os și piele pentru a garanta cea mai bună aromă și cel mai suculent pui.

Dacă folosiți pulpe fără os sau fără piele, supravegheați puiul pe măsură ce se gătește pentru a vă asigura că nu se arde. Dacă începe să se rumenească, dar încă nu este gătit, acoperiți-l cu folie de aluminiu.

Pot să fac acestă rețetă fără cartofi?

Dacă preferați să preparați pulpele de pui la cuptor fără cartofi, nu este nici o problemă! Puiul cu o garnitură de legume, coapte sau la aburi, reprezintă o cină delicioasă cu conținut scăzut de carbohidrați pe care o va accepta întreaga familie - nimeni nu va observa că lipsesc cartofii.

Puiul meu este aproape gata, dar pielea nu este crocantă?

Chiar la sfârșitul gătitului, setați cuptorul pe grill. Lăsați puiul și cartofii să se gătească timp de 1-2 minute, sau până când pielea este crocantă și aurie. Atenție, însă, acest lucru se întâmplă foarte repede. Aprindeți lumina cuptorului și fiți cu ochii pe el. Ultimul lucru pe care îl doriți este ca o cină perfectă să fie arsă.

Pot să îndepărtez pielea de pe pulpele de pui?

Nu îndepărtați pielea de pe pulpele de pui decât dacă este absolut necesar. Este partea cea mai aromată! Chiar dacă preferați să nu mâncați pielea, ea va ajuta la menținerea cărnii fragede în timp ce se gătește, împiedicând-o să se usuce.

Calorii și valori nutriționale

Din această rețetă ies aproximativ 6 porții. O porție de pulpe de pui cu cartofi la cuptor are 680 calorii.

  • Calorii

    680kcal

  • Proteine

    50g

  • Carbohidrați

    18g

  • Zaharuri

    2g

  • Fibre

    3g

  • Grăsimi

    42g

  • Grăsimi saturate

    5g

  • Colesterol

    11mg

  • Sodiu

    815mg

  • Potasiu

    385mg

  • Vitamina A

    492IU

  • Vitamina C

    33mg

  • Calciu

    20mg

  • Fier

    1mg

Informațiile nutriționale sunt estimative și variază in funcție de metoda de gătit și de tipurile (mărcile) de ingrediente folosite.