Câți centimetri (cm) are o banană și câte poți mânca într-o zi
Cum să slăbești dacă nu ai chef să ții dietă
  • Înveți să mănânci fără numărat calorii sau cântărit mâncare
  • Rezultate vizibile rapid, încă din primele zile
  • Tehnici de mindfulness pentru a combate mâncatul emoțional
  • Rutine zilnice simple pentru un metabolism accelerat
  • Șansa de a slăbi kg bune până la Paște

Bananele au un conținut scăzut de calorii și sunt ușor de digerat, făcându-le o opțiune bună pentru aproape toată lumea. Aceste fructe delicioase sunt pline de vitamine și minerale și nu conțin colesterol sau sodiu.

Bananele sunt o gustare bună, mai ales că o banană medie are 26 g de carbohidrați. Ca și cartofii dulci, sunt bogate în potasiu și vitaminele A și C, fiind bune pentru sănătatea inimii și pentru scăderea tensiunii arteriale.

Indiferent de dimensiunea bananei pe care o alegeți, veți obține o gustare sănătoasă.

Cum măsurați lungimea unei banane

Un sfat simplu pentru a determina dimensiunea aproximativă a unei banane este să vă întindeți degetul mare pe de-o parte și cel din mijloc pe de alta. Dacă banana dumneavoastră este mai mare decât atât, înseamnă că aveți în față mai mult de 1 porție.

Sau dacă aveți un creion la îndemână, lungimea unui creion mediu vă va oferi dimensiunea potrivită.

Câți centimetri are o banană?

  • Extra mică (aprox. 81 grame) - mai mică de 15 cm
  • Mică (aprox. 101 grame) - 15-18 cm
  • Medie (aprox. 118 grame) - 18-20 cm
  • Mare (aprox. 136 grame) - 20-23 cm
  • Extra mare (aprox. 152 grame) - 23 cm sau mai mult

Cât înseamnă o porție de banane?

Departamentul Agriculturii din SUA (USDA) definește o porție individuală de fructe, în general, ca fiind 150 de grame de fructe sau un singur fruct de mărime medie. O porție de 150 de grame reprezintă gramajul standard pentru o porție individuală de struguri, cireșe, fructe de pădure sau pepene galben.

Pentru majoritatea fructelor ce sunt consumate în mod normal la o masă, inclusiv mere, portocale și banane, o singură bucată (de ex: un singur măr), de mărime medie, constituie o porție individuală.

O banană de mărime medie cântărește aproximativ 105 de grame și măsoară cel puțin 17 cm.

Câte banane poți mânca pe zi

Femeile cu vârsta de până la 30 de ani și bărbații de toate vârstele ar trebui să consume echivalentul a 300-400 de grame de fructe pe zi, în timp ce femeile care au trecut de 30 de ani au nevoie de aproximativ 150-200 de grame.

Deoarece bananele vin într-o varietate de dimensiuni și cei mai mulți nu le cântăresc, USDA oferă aproximări pentru cât de mult banane constituie echivalentul aportului zilnic.

O banană de dimensiuni mici sau una care are mai puțin de 15 cm lungime este egală cu aproximativ 100 grame de fructe. O banană de dimensiuni mari sau una cu lungimea între 20-22 cm, reprezintă aproape 200 grame de fructe.

Valoare nutrițională

O banană de mărime medie oferă puțin peste 100 de calorii, 1,3 grame de proteine, mai puțin de jumătate de gram de grăsime și aproximativ 27 de grame de carbohidrați, dintre care 14,4 grame sunt sub formă de zaharuri simple.

De asemenea, furnizează 3 grame de fibre alimentare sau 12% din valoarea zilnică recomandată.

Fibrele insolubile, cele care promovează digestia eficientă și regularizarea intestinului, reprezintă aproximativ 70% din conținutul de fibre al unei banane.

În plus, sunt o sursă excelentă de vitamina B6, de vitamina C și potasiu, oferind 22%, respectiv 17% și 12% din valorile zilnice necesare.

Ce spun nutriționiștii

Includerea bananelor în dieta dumneavoastră reprezintă o modalitate bună de a vă crește aportul de fibre și potasiu, ambele fiind oarecum lipsite în dieta standard românească.

La fel ca mai toate fructele, bananele sunt în mod natural dulci, ceea ce înseamnă că le puteți consuma pentru a vă satisface pofta de dulce fără a apela la alimente procesate care conțin zaharuri adăugate.

Zdrobiți cu furculița o banană coaptă într-un bol de iaurt simplu pentru o gustare dulce, bogată în proteine sau acoperiți un castron de cereale integrale cu banane tăiate felii și afine pentru un mic dejun bogat în fibre.