Ușor de făcut, necesită doar câteva ingrediente: lapte de soia, ulei, muștar și puțină zeamă de lămâie sau oțet pentru aciditate. Rezultatul? O maioneză cremoasă, cu un gust plăcut și versatil, care poate fi folosită în diverse preparate, de la salate la sandvișuri. Este o alternativă sănătoasă, fără colesterol, și se poate personaliza ușor cu diverse arome sau condimente. Plus, laptele de soia aduce propriile beneficii nutritive.
Și dacă nu îți place laptele de soia, înlocuiește-l cu aquafaba: în loc de 120 ml lapte de soia, poți folosi patru linguri de aquafaba. Aquafaba are un volum mai mare, motiv pentru care reducem cantitatea necesară. Celelalte ingrediente enumerate în rețetă rămân neschimbate.
Ingrediente
- 120 ml lapte de soia la temperatura camerei, vezi notele pentru înlocuire cu aquafaba
- 1 lingură oțet de vin roșu sau alb
- 1/4 până la 1/2 linguriță sare de mare fină
- 1 1/2 linguriță muștar Dijon
- 1 linguriță suc proaspăt de lămâie, opțional
- 250 ml ulei neutru, cum ar fi ulei de floarea soarelui sau alt ulei vegetal
- zahăr din trestie de zahăr sau sirop de arțar, opțional
Mod de preparare
Adaugă laptele de soia (sau aquafaba), oțetul, sarea și muștarul într-un borcan înalt de sticlă sau în cana blenderului.
Amestecă la putere mare până când compoziția începe să se îngroașe.
Cu blenderul în funcțiune, adaugă uleiul încet pentru ca maioneza să se îngroașe. Adăugarea uleiului va dura unul până la două minute.
După ce ai terminat de adăugat uleiul, mișcă blenderul în sus și în jos pentru a aera maioneza. Dacă este prea subțire, mai adaugăpuțin ulei pentru a o ajuta să se mai îngroașe. (Maioneza se îngroașă și pe măsură ce stă la frigider).