Conopida este foarte săracă în calorii, dar bogată în vitamine. De fapt, conopida este o sursă excelentă de vitamine și minerale, conținând aproape toți nutrienții de care organismul are nevoie.
Conopida conține o cantitate mare de fibre, care sunt importante pentru sănătatea digestivă și pot reduce riscul apariției mai multor boli cronice.
Conopida la cuptor este varianta de top în cazul preparatelor din conopidă. Margini frumoase, crocante, caramelizate și un interior care practic se topește în gură. Este aproape de necrezut că o mâncare atât de bună este atât de simplu de făcut.
Conopidă la cuptor în stil italian
Această variantă de inspirație italiană va avea o crustă de parmezan, aurie, irezistibilă, acoperită cu pătrunjel proaspăt, coajă de lămâie și fulgi de ardei roșu.
Ingrediente
- 1 cap mare de conopidă
- 2 până la 3 linguri de ulei de măsline extravirgin, după nevoie
- 1/4 linguriță de sare de mare fină
- 50 de grame de parmezan ras fin
- 1 linguriță de pătrunjel proaspăt, tocat mărunt, pentru ornat
- Coajă de lămâie, rasă fin, pentru ornat
- Fulgi de ardei roșu (puteți să evitați dacă nu vă place gustul picant), pentru ornat
Conopida la cuptor în stil mexican
În versiunea mexicană, conopida este condimentată cu chimen și pudră de chili și acoperită cu semințe verzi de dovleac, prăjite.
Astfel, atunci când puneți conopida la cuptor, mai așteptați puțin și apoi presărați semințele, pentru a se prăji, dar aveți grijă să nu se ardă. Ornați cu coriandru și coajă de lime pentru o garnitură mexicană perfectă.
Ingrediente
- 1/2 linguriță de chimen măcinat
- 1/4 linguriță de pudră de chili
- 1/4 cană de semințe de dovleac fără coajă
- 1 linguriță de coriandru proaspăt, tocat mărunt, pentru ornat
- Coaja de lime rasă fin, pentru ornat
Conopidă la cuptor în stil indian
Pentru versiunea de inspirație indiană, se va presăra pudră de curry pe conopidă înainte de coacere, iar la final, se vor adăuga coriandru proaspăt și fulgi de ardei roșu, pentru a deveni picantă.
Ingrediente
- 1/2 linguriță de praf de curry
- 1 linguriță de coriandru proaspăt tocat mărunt, pentru ornat
- Fulgi de chili, tot pentru pus deasupra
Cum se face conopida la cuptor
Preîncălziți cuptorul la 220 de grade Celsius și tapetați o tavă mare cu hârtie de copt, cu margini, pentru o curățare ușoară.
Pentru a pregăti conopida, folosiți un cuțit pentru a o tăia în patru bucăți egale. Tăiați doar zonele interioare ale miezului, lăsând restul intact. Tăiați fiecare bucată în felii late de 1-2 cm, apoi folosiți degetele pentru a despărți buchețelele ce sunt lipite.
Așezați conopida pe foaia de copt pregatită, stropiți cu 2 linguri ulei de măsline și presărați sare și puțin piper. Se amestecă până când ingredientele sunt distribuite uniform și conopida este ușor acoperită cu ulei, adăugând încă un strop doar dacă este necesar.
Dacă optați pentru varianta italiană, aranjați conopida într-un strat uniform și coaceți timp de 15 minute. Scoateți din cuptor și presărați parmezan peste conopidă (încercați să concentrați brânza pe buchețelele propriu-zise, mai mult decât în tavă).
Dați din nou la cuptor și coaceți până când conopida devine aurie pe margini, încă aproximativ 10 până la 20 de minute. Puneți pătrunjel, coajă de lămâie și fulgi de ardei roșu (dacă folosiți) peste conopidă, la final.
Dacă faceți varianta mexicană, presărați chimen și pudră de chili peste conopidă și amestecați până se omogenizează bine. Aranjați conopida într-un strat uniform și coaceți timp de 15 minute.
Scoateți din cuptor, presărați semințele de dovleac în mijlocul tăvii (dacă le presărați prea aproape de margini, s-ar putea arde). Puneți iar la cuptor și coaceți până când conopida devine aurie pe margini, încă aproximativ 10 până la 15 minute.
Presărați coriandru și coajă de lămâie la final.
Dacă alegeți varianta indiană, puneți pudră de curry peste conopidă și amestecați până se omogenizează bine. Aranjați conopida într-un strat uniform și coaceți până când devine aurie pe margini, întorcând-o la jumătatea timpului, aproximativ 25 până la 35 de minute.
Presărați coriandru și fulgi de ardei roșu (dacă folosiți) la final.